Friptura de miel cu garnitura ideală. 3 rețete delicioase
Cum se poate un Paște românesc fără friptura de miel tradițională? Nu e un tip de carne pe care să-l mâncăm zilnic. Vă prezentăm trei rețete care sunt la îndemâna oricui.
Totuși, trebuie să lași o impresie bună. Ce faci când vin musafirii preferați, iar tu ești în pană de idei și cu mielul la decongelat? Pentru asta, ți-am pregătit trei rețete speciale pentru masa de Paște și pentru musafirii pe care vrei să-i impresionezi.
Rețetă de friptură de miel la cuptor
Ingrediente
1 pulpă de miel sau de ied (2 – 2,5 kg)
50 mililitri de ulei de măsline
100 grame iaurt gras
2 linguriţe sare grunjoasă
1 linguriţă piper negru măcinat
1 linguriţă boia dulce
1 linguriţă oregano uscat
3-4 rămurele rozmarin
zeama de la 1 lămâie
1 căpăţână mare de usturoi
200 mililitri de vin alb sec
Mod de preparare
Vom începe prin a spăla carnea, după care o vom șterge cu un șervețel de hârtie de bucătărie. O vom cresta din loc în loc, și o vom pregăti pentru marinat cu ulei de măsline, iaurt gras, sare grunjoasă, piper negru, boia dulce și alte condimente, după gust. Vom lăsa pulpa la marinat pentru câteva ore sau peste noapte.
Vom pune pulpa marinată într-o tavă cu pereții înalți și vom înfinge frunze de rozmarin în crestăturile pe care le-am făcut. Vom turna vinul și marinata rămasă, vom completa cu apă și vom acoperi tava cu folie de aluminiu și o vom da la cuptor la 170 de grade pentru 2 ore. Vom întoarce, la nevoie, friptura.
Citește și Cel mai bun cozonac de casă. Cum să-ți iasă pufos și 3 tipuri de umplutură
Vom tăia căpățâna de usturoi și o vom pune în tavă. Îndepărtăm folia și o vom lăsa la cuptor timp de 30-40 de minute, până ce pulpa noastră este rumenită. Vom servi cu salată de sezon.
Rețetă de friptură de miel la tigaie
Ingrediente
6 cotlete de miel
3-4 căţei de usturoi
2 linguri rozmarin proaspăt
1-2 linguri cimbru
ulei, sare, piper
Mod de preparare
Într-un vas, amesteci carnea de miel cu usturoiul, rozmarinul, cimbrul, sare şi piper, după gust. O stropeşti cu puţin ulei şi o laşi la marinat cel puţin 30 de minute, la temperatura camerei.
Într-un vas termorezistent, vom amesteca carnea de miel cu usturoiul, rozmarinul, cimbrul, sarea și piperul. Vom stropi carnea cu puțin ulei și o vom lăsa la marinat pentru 30 de minute.
Într-o tigaie, vom rumeni cotletele pentru 2-3 minute pe fiecare parte, pentru o friptură ușor făcută, cu un interior rozaliu și moale. Dacă dorești o carne de miel bine făcută, poți să o ții pe foc timp de 5-6 minute, pe fiecare parte.
Rețetă de friptură de miel la ceaun
Ingrediente
4-5 kilograme de miel
3-4 linguri de vârf de untură
1 kilogram costiță de porc
sare, piper, cimbru, ardei iute, usturoi
2-3 căni de apă
2-3 căni de vin alb sec
1 castron de ceapă
Mod de preparare
Într-un ceaun cu o capacitate de 10 litri, prevăzut cu toartă, vom pune bucățile de carne, untură și două căni de apă, două căni de vin și sarea necesară. Vom amesteca ușor și vom pune la fiert pentru aproximativ o oră.
Dacă lichidul scade, vom completa cu vinul și cu apa necesară. Vom amesteca constant. După aproximativ 60 de minute, vom adăuga costița tăiată felii, castronul de ceapă și ardeiul iute, usturoiul și pulberea de piper.
Vom continua să amestecăm și vom completa cu vin, dacă e necesar. În cazul în care carnea se desprinde de pe oase, iar lichidul s-a evaporat, vom închide focul și vom adăuga cimbrul. Vom acoperi și vom lăsa să se odihnească timp de 15-20 de minute.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro