Jesica Zamfir, rețetă ideală de cozonaci gustoși și pufoși! Ce ingrediente trebuie să folosești neapărat
Jesica Zamfir, câștigătoarea concursului „MasterChef” din 2014, ne dezvăluie reteța pentru doi cozonaci grăsani și gustoși care vor avea 800 de grame de aluat și 500 de grame de umplutură.
Jesica Zamfir, rețetă de cozonaci delicioși
INGREDIENTE
1 kg de făină
50 g drojdie
500 ml lapte
150 g de unt
5 ouă
200 g de zahăr
esență de vanilie și rom specială pentru copt
răzătură de portocală și lămâie aproximativ 50 de g
coajă de portocală confiată
100 ml de ulei
500 g de nucă
100 g de cacao
200 g zahăr pudră
200 g rahat de fructe
MOD DE PREPARARE
Încălziți laptele cu zahărul, untul și sarea cu coaja de portocală și lămâie și adăugați și esențele. Cerneți făina într-un bol de frământat, faceți o gaură la mijloc unde puneți drojdia și puțin lapte călduț, dizolvați drodia bine și o acoperiți cu puțină faină, mai exact un strat subțire și lasăți să crească la loc călduț. După ce drojdia s-a activat adăugați treptat laptele și cinci gălbenușuri de ou.
Frământați pe masa de lucru fară să vă grăbiți până simțiți că a devenit ca o cocă legată, elastic timp de aproximativ 10 - 20 de minute. Vă ajutați dacă este necesar de puțin ulei până se curăță de pe mâini.
La final puneți coajă de portocală confiată! Așezați aluatul într-un bol și îl acoperiți cu un prosop. Îl lăsați la dospit timp de o oră până își dublează volumul. Pentru umplutură faceți o bezea cu albușurile rămase și cu cele 200 de g de zahăr pudră după care adăugați cacao și nuca măcinată plus esența de rom .
Apoi împărțiși coca în patru, în câte două bucăți pentru fiecare cozonac după care pe fiecare foaie puneți crema de nucă cu cacao din abundență și bucățele de rahat ți înfășurați și împletiți în două cele doua bucăți umplute. Așezați în tava de cozonac și lăsați din nou la dospit . Ungeți apoi cu gălbenușul de ou și coaceți la 175 grade pentru aproximativ 45 de minute.
SECRETE PENTRU UN COZONAC PUFOS ȘI AROMAT
1. Trebuie să aveți ingredientele la temperatura camerei
2. Făina să fie cernută chiar de 2-3 ori
3. Nu vă grăbiți pentru că: frământatul, dospitul și coptul este cheia succesului
4. Puteți folosi cuptorul electric la o temperatură de 40 grade pe modul semiabur pentru a pune aluatul la dospit
5. Umplutura trebuie să fie și ea abundență
6. Puteți să glazurezi cozonacul cu ciocolată și fructe confiate pentru a fi mai gustos și de efect