Cum pregătești cel mai pufos cozonac pentru Paște. Trucul care nu-i permite să scadă în volum, după ce îl scoți din tavă

Odată cu apropierea Paștelui, vine și perioada din an în care, în mod tradițional, cei mai mulți dintre noi vom prepara cozonac, vedeta sărbătorilor pascale. Pentru a vă bucura de un cozonac gustos și frumos rumenit, trebuie să țineți cont de câteva sfaturi și trucuri.

Vasul în care pregătiți aluatul trebuie să fie călduț. / foto: shutterstock.com
Vasul în care pregătiți aluatul trebuie să fie călduț. / foto: shutterstock.com

Nu există rețetă care să nu aibă „trucul” ei, acea mică „abatere” din rețeta obișnuită care îi oferă un gust și mai bun, ba chiar poate total diferit față de cel cu care suntem obișnuiți. Ei bine, cozonacii nu fac excepție de la acest fapt, iar odată cu apropierea cu pași repezi a Paștelui, a venit vremea să aflăm cum să pregătim cei mai frumoși și gustoși cozonaci, conform libertatea.ro.

Un truc pe care cu siguranță nu mulți dintre români îl știu este că vasul folosit pentru a frământa aluatul ar trebui să fie călduț. Cel mai simplu ar fi să îl clătiți în apă fierbinte, dar aveți grijă să îl ștergeți până în momentul în care va fi uscat în totalitate! Un alt truc asemănător este să încălziți laptele folosit pentru maia, însă trebuie să acordați o mare atenție pentru ca acesta să nu devină fierbinte! Un al treilea sfat este că, după ce cozonacii dumneavoastră se află în cuptor, în primele 20 de minute nu trebuie deschisă ușa! Vă puteți admira „opera” prin geamul ușii cuptorului.

Rețeta pentru cozonaci gustoși

Pe lângă rețeta tradițională de cozonac, există diverse versiuni regionale sau gândite special pentru un gust și aspect de înaltă calitate. Printre aceste versiuni este și cozonacul moldovenesc, pentru care vă vor trebui 1 kilogram de făină, 8 gălbenușuri, 300 de grame de zahăr, 400 ml de lapte, 50 de grame de drojdie proaspătă, coajă de lămâie, esențe, 100 ml de ulei, și 100 de grame de unt topit. Umplutura va necesita rahat, stafide, precum și albuș de ou bătut cu zahăr și amestecat cu nucă măcinată.

Pentru preparare, trebuie să cerneți făina, apoi să încălziți laptele alături de coaja de lămâie și zahăr. Pregătiți maiaua prin drojdie și făină, alături de câteva linguri din laptele cald. După ce mai presărați puțină făină, lăsați 15 minute. Între timp, frecați gălbenușurile cu sare și adăugați amestecului, alături de lapte cald. Adăugați untul pe măsură ce frământați, apoi lăsați aluatul să crească pentru circa o oră și jumătate.

Apoi, împărțiți aluatul în patru și presărați stafide, rahat, precum și umplutura preparată. După ce rulați aluatul, împletiți două câte două și puneți-le în tava deja unsă. După încă 30 de minute de crescut, cozonacii se vor unge cu gălbenuș amestecat cu lapte,  iar mai apoi intră la cuptor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
shutterstock 2304929435 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1601927523 4ca41e2ddfca0a852311 jpg
horoscop sâmbătă 30 noiembrie jpeg
salată caldă de cartofi cu ridichi jpeg
horoscop, zodii, stres jpg
sda (2) jpg
Ciorba de burta FOTO Shutterstock
horoscop 2025 logo webp
pulpe de pui la gratar jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net