Tot ce trebuie să știți despre cozonacul de Paște și Crăciun

Cozonacul este o combinație delicioasă de pâine moale, ușor dulce și un vârtej de nucă ușor dulce. Îl veți găsi servit ca un deliciu tradițional de sărbători, dar este cu siguranță suficient de gustos și de drăguț încât veți dori să vă bucurați de el mult mai des.

click cv photography tpwrF4t3REs unsplash jpg

Așa cum o serie de țări au feluri de mâncare deosebite pe care le serviți de obicei la o masă festivă, multe au și un desert special. Unul dintre lucrurile pe care le iubim la această tradiție este faptul că este adesea ceva ce veți mânca pe parcursul a câteva zile, veți coace pentru alții și, dacă sunteți organizat, poate veți coace din nou înainte de a fi considerat în afara sezonului.

Această prăjitură delicioasă este una pe care am fost cu toții fericiți să o facem și să o coacem, de asemenea, cu ocazia sărbătorilor de Paște și Crăciun.

Originile cozonacului

Un cozonac este o pâine tradițională care se găsește în România, Bulgaria (unde se numește kozunak), Moldova și Serbia. Originile sale, însă, nu sunt probabil din această regiune.

Se pare că există dovezi că a fost inclusă în cărțile de bucate din Marea Britanie în anii 1700, dar acest lucru nu pare să aibă nicio legătură cu originea.

În schimb, se crede că își are originea în Egiptul antic, unde era îndulcit cu miere și umplut cu semințe. Grecii antici s-au interesat de aluaturile cu drojdie și le-au prezentat romanilor. În timp, versiunile sud-est europene ale unui cozonac au evoluat și au devenit o tradiție regională.

În timp ce majoritatea versiunilor acestei prăjituri pornesc de la același aluat de bază, îndulcit cu unt și îmbogățit cu ou și drojdie, aromele pot varia destul de mult. Cele mai multe includ în aluat o parte din coaja de lămâie, dar nu toate. Alte arome includ vanilie, coajă de portocală și rom sau vin dulce.

Unii adaugă fructe uscate, în special stafide, fie în aluat, fie ca parte a unei umpluturi învârtite în cozonac. Alții au folosit nuci sau ciocolată, de obicei transformată într-o pastă pentru a adăuga savoare.

Diferitele adaosuri variază, în general, în funcție de regiune, vârtejul de nucă pe care îl vedeți mai des fiind mai popular în versiunile românești, dar este foarte posibil să găsiți un amestec de stiluri de cozonac în orice loc.

În timp ce în Bulgaria se prepară de obicei doar de Paște, în România veți găsi această prăjitură mai des întâlnită. Este, de asemenea, populară de Crăciun și de alte sărbători, iar unele brutării o vor avea pe tot parcursul anului. Alături de cozonac, pasca, o pâine umplută cu brânză (aproape ca un cheesecake) este un desert popular.

Mulți dintre noi nu ar refuza acest preparat delicios în orice moment al anului. Această pâine moale seamănă puțin cu o brioche sau babka, dar cu o umplutură de nuci distinctă. Da, ca în cazul oricărei pâini, este nevoie de puțin timp pentru prepararre, dar sunteți cu siguranță răsplătiți.

Veți găsi câteva forme diferite pentru acest preparat- unii îl rulează pur și simplu, alții îl răsucesc. Unii oameni folosesc o formă de pâine, în timp ce alții îl lasă în formă liberă.

Câteva sfaturi pentru rezultate optime:

●     Nu întindeți umplutura până la margine - umplutura împiedică aluatul să se lipească de el, dar îi dă și posibilitatea să se scurgă. Așadar, doriți o margine ușoară pentru ca aluatul să se poată lipi de el însuși și să împiedice umplutura să scape.

●     Nu înfășurați aluatul prea strâns - înfășurați aluatul cu umplutura, la fel cum ați face o ruladă cu scorțișoară, dar asigurați-vă că lăsați un spațiu pentru ca aluatul să se extindă. Acest lucru ajută la evitarea faptului că devine aluat în mijlocul ruladei și oferă un model frumos și mai uniform.

●     Asigurați-vă că cele două rulouri au aproximativ aceeași lungime - acest lucru le ajută să se răsucească împreună în mod egal. Și, din nou, nu le răsuciți prea strâns.

●     Aveți răbdare! Acesta este un aluat cu drojdie și are nevoie de timp să crească înainte de coacere pentru a avea cele mai bune rezultate. Crește mai mult la coacere, dar nu vă grăbiți la a doua creștere înainte de a coace - ar trebui să vedeți cum se umflă puțin mai întâi răsucirile.

●     Ungeți cu ou înainte de coacere - aceasta ajută la obținerea unei culori bogate și aurii deasupra. De obicei, puteți să adăugați apoi și niște zahăr grosier sau semințe de mac pentru decorare deasupra. Adaugă și o textură frumoasă.

Marea majoritate a creștinilor din România sunt ortodocși și, prin urmare, sărbătoresc Paștele după calendarul ortodox, care este de obicei cu aproximativ două săptămâni mai târziu decât data din calendarul gregorian.

În ceea ce privește mâncarea, veți găsi aproape întotdeauna un cozonac de Paște și carne de miel sub o formă sau alta în meniu. Nu este popular în alte perioade ale anului, dar este strâns asociat cu Paștele pentru mulți. Cotletele sau o tocăniță sunt un fel de mâncare principală comună, iar drobul, un fel de chifteluță sau un fel de mâncare asemănătoare cu haggis din organe de miel, este, de asemenea, un aperitiv popular.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Garner Affleck jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
sda (2) jpg
Ciorba de burta FOTO Shutterstock
horoscop 2025 logo webp
pulpe de pui la gratar jpeg
horoscop sâmbătă 30 noiembrie jpeg
1 reteta pizza la tigaie jpg jpeg
supa jpg
sdadasa jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net