Prăjitură Boema - Georgeta Porceanu

22 august 2016 10:39   Rețete
Ultima actualizare:

Ingrediente blat:

450 g făină

200 g zahăr

50 g cacao

200 g miez de nucă

500 ml apă

100 ml ulei

4 linguri cu vârf gem de căpşuni

2 linguri bicarbonat de sodiu

1/2 sticluţa esenţă de rom

un praf de sare

Sirop:

200 g zahăr

400 ml apă

o lingură cacao

50 g margarină

o sticluţa esenţă de rom

Glazură:

2 plicuri glazură de ciocolată

Crema:

100 g ciocolată de post

200 ml frişcă vegetală(fără lactoză)

Decor:

300 ml frişcă vegetală( fără lactoză)

Mod de preparare

Blat: Punem într-un castron făină, cacao, zahărul, nucă (150 g măcinată şi 50 g zdrobită) şi sarea. Turnăm apa, uleiul şi esenţă de rom şi amestecăm cu telul. Adăugăm gemul şi bicarbonatul stins în oţet şi omogenizăm.

Turnăm compoziţia într-o tavă (25x35 cm) tapetată cu hârtie de copt şi o dăm la cuptorul preîncălzit la foc potrivit, pentru cca 30-35 de minute. Facem testul cu scobitoarea. Lăsăm blatul la răcit în tavă .

Sirop: Punem toate ingredientele într-o crăticioara pe foc (mai puţin esenţa) şi le fierbem aproximativ 5 minute. Dăm deoparte, adăugăm esenţa  şi lăsăm la răcit.

Glazură: O preparăm conform instrucţiunilor de pe ambalaj.

Crema: Într-o crăticioara punem frişca şi ciocolata ruptă bucăţele. Punem crăticioara pe foc mic (fără să fiarbă), doar cât să se topească ciocolata şi omogenizăm .Când se răceşte o lăsăm câteva ore la frigider (de preferat peste noapte). Înainte de folosire o mixăm câteva minute.

Asamblare

Îndepărtăm marginile prăjiturii, o tăiem (eu am tăiat-o în 24 de bucăţi) şi o însiropăm. Scoatem bucăţile de prăjitură din tavă şi le aşezăm pe un platou. Glazurăm fiecare bucată în parte (oprim o lingură din glazură pentru ornarea finală), apoi o dăm 30 de minute la frigider să se întărească glazura. Punem crema într-un pos şi trasăm un cerc pe fiecare bucată peste glazură întărită. În mijlocul cercului ornăm cu frişcă bătută şi câteva picături din glazură oprită. Să vă fie de folos!

Mai multe