Rețetă secuiască de ardei umpluți în ghiveci. Sunt așa de buni, cum nu ai mai mâncat niciodată

7 octombrie 2024 18:50   Rețete

Județul Harghita, cu sprijinul platformei oficiale de turism Visit Harghita, se pregătește să afle dacă în 2027 va deveni Regiune Gastronomică a Europeană, un titlu obținut până acum doar de Sibiul, din România.

În Harghita, diferite culturi conviețuiesc în armonie de secole, majoritatea locuitorilor fiind de origine maghiară. În aceste comunități, au fost create multe preparate delicioase, cunoscute în prezent doar de localnici.

Într-o scurtă, dar intensă vizită în județul Harghita, echipa Click! a descoperit o revistă culinară finanțată de Consiliul Județean Harghita, din care am selectat o rețetă specială, ideală pentru duminicile petrecute în familie, mai ales acum, când vremea s-a răcit.

Rețeta de ardei umpluți în ghiveci a fost prezentată de chef Előd Szőcs în revistă, dar și pe site-ul oficial al acesteia. 

Rețetă de ardei umpluți gătiți în ghiveci

Ghiveci:

Tocăm mărunt ceapa. Coacem ardeii, îi curățăm și îi tăiem cubulețe. Roșiile le opărim scurt, apoi le trecem prin apă rece pentru a putea îndepărta cu ușurință coaja.

După ce le curățăm, le tăiem și pe ele cubulețe. Slănina o tăiem în bucățele mici și o topim într-o cratiță. Adăugăm ceapa și o călim, apoi punem ardeii și roșiile. Condimentăm cu sare și, opțional, un ardei iute pentru un plus de savoare.

Ardei umpluți:

Într-un bol, amestecăm carnea tocată, orezul și ceapa călită anterior. Adăugăm sare și piper pentru gust și umplem ardeii cu această compoziție. Dacă folosim ardei copți și curățați, vor avea un gust mai bun, însă sunt mai fragili și se pot rupe ușor. Totuși, merită încercat!

Asamblare:

Așezăm ardeii umpluți în ghiveci și îi gătim împreună. Dacă preparatul este prea gras, putem adăuga puțină apă. Dacă ne rămâne compoziție, modelăm găluște din ea și le adăugăm în ghiveci. La final, mai condimentăm cu piper și, dacă este nevoie, ajustăm cu sare.

Mai multe