Secretele lui Chef Sorin Bontea pentru rețeta de pâine de casă
Pâinea este nelipsită de pe masa românilor, fiind unul dintre cele mai vechi și mai consumate alimente de către oameni. Bineînțeles, se poate pregăti chiar în propria casă, în mai multe varietăți. Deși există mai multe trucuri care te ajută să gătești cea mai bună pâine, rețeta bucătarului Sorin Bontea mulțumește pe toată lumea.
Secretul lui Sorin Bontea pentru cea mai bună pâine de casă
Puține lucruri se pot compara cu aroma reconfortantă de pâine caldă, iar dacă eşti pasionat de bucătărie şi preferi să îţi faci singur pâinea, Sorin Bontea, fostul jurat de la cel mai cunoscut show culinar, „Chefi la cuțite”, a dezvăluit care este rețeta lui preferată de pâine de casă. Celebrul bucătar nu folosește decât un singur gram de drojdie. Totodată, este o rețetă foarte ieftină și gospodinele o pot prepara într-un timp foarte scurt.
Ce ingredient secret folosește Chef Bontea
Chef Sorin Bontea propune o rețetă inedită de pâine care are o crustă și un gust divin. Rețeta bucătarului presupune folosirea a cinci ingrediente, printre care și puțin ulei de măsline, folosit pentru a unge cutia în care se lasă coca pentru pâine la dospit. Astfel, vei avea nevoie de:
· 1 kg făină;
· 20 g sare;
· 1 g drojdie;
· 780 ml apă caldă;
· puțin ulei de măsline.
Mod de preparare
1. Se amestecă într-un vas de bucătărie făina cu drojdia și sarea.
2. Se frământă amestecul câteva minute, cu grijă să nu facă cocoloașe.
3. Se lasă coca la dospit 30 de minute, într-o cutie cu puțin ulei de măsline pe fund, acoperită, la temperatura camerei.
4. Se repetă procesul de împăturire de 4 ori, la fiecare 20 de minute.
5. Se lasă coca la dospit peste noapte, aproximativ 12 ore.
6. Se împarte coca în două părți egale și se împăturește trăgând „ca la brânzoaice” colțurile de „cam opt ori” către centru.
7. Se lasă coca la dospit încă 50 de minute, într-o cutie cu puțină făină pe margine.
8. Se încălzește cuptorul la 250 grade Celsius și se introduce o cratiță de fontă în cuptor.
9. Se lasă cratița la încins în cuptor aproximativ 30 de minute.
10. Se pune aluatul dospit, în forma dorită, în cratița cu capac și se lasă 40 de minute în cuptor.
11. Se îndepărtează capacul de la cratiță și se mai lasă aluatul 15 minute în cuptor.