Sosul Florinis cu cuișoare. Secretul bine păzit al bucătarilor greci

28 octombrie 2024 9:28   Rețete

Bucătăria grecească este o explozie de gusturi și arome intense care oferă experiențe culinare de neuitat. Unul dintre secretele care transformă preparatele grecești în adevărate delicii este sosul de ardei Florinis cu cuișoare. Acest sos versatil adaugă profunzime și savoare oricărui fel de mâncare, de la aperitive și sandviciuri, până la preparate din legume și brânzeturi.

Sosul care dă gustul mâncărurilor grecești

Sosul de ardei Florinis este un adevărat star al bucătăriei grecești. Preparat din ardei roșii și aromatizat cu cuișoare, sosul oferă o aromă intensă, completând perfect gustul natural al legumelor și accentuând finețea brânzeturilor albe, precum feta, spun specialiștii în gastronimie.

Datorită simplității și gustului său unic, acesta a devenit unul dintre cele mai populare sosuri, fiind apreciat de gurmanzi și bucătari deopotrivă.

Rețeta sosului de ardei Florinis, un deliciu cu personalitate

Ce ingrediente se folosesc la sosul Florinis

Pentru a obține acest sos deosebit, sunt necesare câteva ingrediente-cheie:

ardei Florinis,

cuișoare,

ceapă,

zahăr brun și

oțet balsamic alb.

Procesul de preparare

Prepararea începe cu coacerea ardeilor, pentru a le elibera aroma intensă, urmată de curățare și transformare într-un piure cremos, cu ajutorul unui blender.

Pentru sosul de ardei Florini cu cuisoare incepem prin a preincalzi cuptorul la 120°C.

Scoateți „capile” cu tulpina din ardei și tăiați-le pe lungime în jumătate.

Aranjați-le într-o tavă mare, puțin adâncă, tapetată cu hârtie de pergament, cu pielea în jos.

Stropiți-i cu jumătate de ulei de măsline, stropiți cu sare și jumătate de zahăr, împrăștiați cuișoarele peste ele și coaceți-i 1 1⁄2 oră, întorcându-i o dată la jumătatea coacerii.

Se desface, se aruncă cuișoarele și cât sunt foarte fierbinți, dar încă suficient de fierbinți pentru a fi manipulate, se curăță de coajă. Nu este nevoie să le închidem în boluri acoperite cu folie, așa cum facem de obicei, pentru că ardeii tăiați se desprind foarte ușor.

Tăiați-le fileurile fâșii medii, puneți-le într-o oală cu uleiul de măsline și ceapa rămase și căliți-le 10-12 minute la foc mediu, până când ceapa se înmoaie.

Se presară cu restul de zahăr și se amestecă câteva minute, până când zahărul se topește.

Deglazează cu oțet balsamic și 1-2 lingurițe. de apă, se reduce focul și se fierbe timp de 7-8 minute.

Turnați tot conținutul oalei în robotul de bucătărie și faceți piure până obțineți un sos omogen.

Îl împărțim în borcane fierbinți, sterilizate, lăsând în partea de sus un spațiu de 1 cm, pe care le umplem cu ulei de măsline.

Lăsați borcanele să se răcească complet și păstrați-le la frigider pentru cel puțin 2 luni.

Sosului de ardei Florinis, un ingredient magic

Acest sos face parte din acele ingrediente „magice” ale bucătăriei grecești care pot transforma orice preparat simplu într-un adevărat festin.

Este perfect atât pentru legume crude, dar și ca topping pentru bruschete sau sandviciuri.

Când este adăugat într-un sos roșu, acesta îi îmbogățește aroma, iar în combinație cu brânza feta, creează o explozie de gusturi ce captează esența Greciei.

Sursa: Gastronomos.gr

Mai multe