Trucul Gabrielei Cristea pentru cea mai gustoasă salată de vinete. Ingredientul secret care face diferența

2 august 2025 10:03   Rețete

Salata de vinete este un preparat clasic, nelipsit din bucătăriile românilor, mai ales în sezonul cald. Ușor de pregătit și extrem de savuroasă, această rețetă poate căpăta un gust aparte cu ajutorul unui ingredient surpriză. Gabriela Cristea a dezvăluit cum o prepară ea acasă și ce truc folosește pentru ca salata să iasă mereu perfectă. Vedeta a explicat pas cu pas cum gătește această rețetă tradițională, dar și ce detaliu face cu adevărat diferența.

Salata de vinete rămâne unul dintre cele mai apreciate preparate tradiționale, iar Gabriela Cristea are un truc aparte pentru a-i da un gust deosebit. Vedeta a dezvăluit, în cadrul unui vlog culinar, care este ingredientul-cheie pe care îl folosește și cum anume prepară salata de vinete pentru a fi cât mai gustoasă.

Rețeta Gabrielei Cristea pentru salata de vinete

Pentru a pregăti această rețetă delicioasă, aveți nevoie de următoarele ingrediente:

- 2-3 vinete mari

- 1 ceapă mare (sau, în varianta vedetei, usturoi)

- 2-3 căței de usturoi

- Sare

- Ulei de floarea-soarelui sau ulei de măsline

- Oțet (opțional)

-Pătrunjel proaspăt, pentru decor

Mod de preparare

Vinetele trebuie coapte fie direct pe flacără, fie în cuptorul preîncălzit la 200°C timp de 30-40 de minute, până când coaja se încrețește și se înnegrește. După ce sunt gata, acestea se lasă la răcit, apoi se curăță de coajă și se scurge lichidul în exces, pentru a evita gustul amar.

După ce vinetele sunt bine scurse, se pot toca. Gabriela Cristea recomandă un pas special în această etapă: ea alege să nu adauge sare în vinete, ci să pună mai multă sare în maioneză, care se prepară separat. Totodată, vedeta înlocuiește ceapa cu usturoiul, pentru un gust diferit și mai blând cu stomacul. Oțetul este opțional, dar poate adăuga o notă ușor acidulată preparatului.

Secretul vedetei pentru un gust reușit

Gabriela Cristea explică modul în care își finalizează salata de vinete:

O să fac o maioneză. Eu pun multă sare în maioneză și nu voi mai pune în vinete. Noroc că maioneza se face repede. Fac puțină, nu foarte multă. După care e momentul să tocăm vinetele. De azi noapte le-am pus într-o sită. După ce am tocat și vinetele, pun doi căței de usturoi. Nu mult, pentru că nu vreau să avem probleme cu stomacul. Amestec repede și sunt aproape gata. Și am terminat, gata!”, a spus prezentatoarea TV.

Preparatul poate fi servit cu pâine proaspătă sau lipie, iar pentru decor și un plus de prospețime, se pot adăuga frunze de pătrunjel. Trucurile Gabrielei Cristea transformă o rețetă clasică într-un deliciu simplu și rafinat.

Mai multe