Zacusca leneșului! Cum prepari zacusca fără să coci legumele. E rețeta de care te vei îndrăgosti

20 octombrie 2024 6:28   Rețete

Zacusca este una dintre cele mai îndrăgite conserve din bucătăria tradițională românească, perfectă pentru a aduce gustul bogat al legumelor de vară în sezonul rece. Această rețetă delicioasă combină gusturile dulci și aromate ale ardeiului capia, vinetei, morcovilor, cepei și roșiilor, oferind o explozie de arome savuroase. Procesul de preparare necesită răbdare, în general, dar rezultatul este cu adevărat spectaculos. Totuși cu această rețetă simplă vei face totul rapid și ușor fără prea multe bătăi de cap!

Zacusca leneșului! Cum faci zascuscă fără să coci legumele

Nu doar că această rețetă este rapidă și delicioasă, însă ingredientele folosite aduc și multe beneficii pentru sănătate! Știai că ardeii capia sunt o sursă excelentă de vitamina C, care întărește sistemul imunitar și ajută la sănătatea pielii? Sau că vinetele sunt bogate în antioxidanți și fibre, contribuind la sănătatea inimii și la o digestie mai bună? Iată aici ce trebuie să faci pas cu pas.

Ingrediente: 3,5 kg ardei capia, 2 kg ceapă, 3,5 kg vinete, 2 kg morcovi, 2,5 kg roșii opărite și curățate de pielițe, 500 ml ulei, 4 linguri sare, 7 linguri zahăr, 2 linguri piper măcinat, 2 foi de dafin.

Mod de preparare

Încălziți uleiul și căliți ceapa tocată timp de 5 minute. Adăugați morcovii tăiați felii și o lingură rasă de sare, apoi continuați să căliți timp de 40 de minute, amestecând constant.

Adăugați ardeii capia și o lingură de sare. Continuați să căliți, amestecând mereu, încă 40 de minute. Adăugați vinetele și o lingură de sare, apoi căliți încă 40 de minute., Adăugați roșiile măcinate și foile de dafin, amestecând bine. Adăugați zahărul și piperul măcinat, apoi lăsați să fiarbă încă 40 de minute.

În acest timp, ajustați gustul cu sare și piper, dacă este necesar. Zacusca astfel preparată se toarnă în borcane, care se înfiletează și se întorc cu capul în jos timp de 5 minute. Borcanele cu zacuscă se pun la bain-marie timp de 30 de minute, apoi se lasă la răcit într-un loc uscat până a doua zi. Din aceste cantități ies 23 de borcane de 300 ml.

Mai multe