Cum prepari cea mai rapidă și cremoasă zacuscă. Ingredientul secret care păstrează gustul afumat al legumelor coapte
Este perioada în care gospodinele pregătesc bunătăți pentru iarnă. Zacusca se află în topul celor mai gustoase preparate din cămară. Zacusca înseamnă, de fapt, fibre alimentare şi nutrienţi valoroşi pentru buna funcţionare a organismului.
De ce este bine să consumi zacuscă
Zacusca înseamnă fibre alimentare şi nutrienţi valoroşi pentru buna funcţionare a organismului. Zacusca se pregătește din vinete și gogoșari copți pe grătar sau la jar. Se pot folosi și ardei capia, dar gogoșarii sunt mai dulci și mai cărnoși. Multe gospodine coc aceste legume în tavă la cuptor, ceea ce nu este deloc rău pentru păstrarea nutrienților și vitaminelor intacte.
Oricum ar fi coapte, vinetele și ardeii păstrează o bună parte din substanțele nutritive sănătoase. Ele conțin o cantitate mare de fibre, la care se mai adaugă și cele din ceapă. Pe de altă parte, substanțele amărui din vinete și gogoșari stimulează digestia și circulația și previn absorbția de colesterol rău. Cele două legume au un conținut mare de apă, și procente semnificative de potasiu, magneziu, vitamina A și vitamina C, care nu se distrug în totalitate la copt.
Rețetă rapidă de zacuscă, ingredient "secret"
„Este rețeta mea preferată de toamnă, o fac în fiecare an în septembrie, octombrie, când toate legumele sunt bune și coapte. Se prepară ușor și pot să spun că este destul de rapidă. Pentru o porție sănătoasă de zacuscă aveți nevoie de 2 vinete, 1 ceapă, o roșie, 1 ardei kapia și o căpâțână de usturoi.
Vinetele le înțepăm puțin cu furculița, apoi băgăm tava la cuptor la 200 grade Celsius, timp de 40 de minute. Lăsăm legumele să se răcească puțin, apoi le curățăm de coajă. Se curăță foarte simplu, pentru că sunt bine coapte, iar usturoiul îl stoarcem bine în mână până când iese tot miezul. Punem toate ingredientele într-un blender (eu am împărțit în două cantitatea), adăugăm 3 linguri ulei de măsline, sare, piper și le mixăm până când capătă o consistență cremoasă. Zacusta este gata!", a spus femeia pe pagina ei de TikTok.
„Zacusca este foarte bună și sănătoasă"
„Prin coacere, fierbere, se obține un produs valoros din toate punctele de vedere. Legumele folosite la zacuscă: vinete, dovlecel, roșii, ardei, au multe fibre, puține calorii, sunt pline de apă și prin acest proces de coacere se obține un produs sănătos potrivit și pentru cei care suferă de sindromul colonului iritabil.
Diferența o va face cantitatea de ulei folosită. O zacuscă poarte avea pentru 100 gr de la 80-150 calorii. Dacă mâncâm cu multă pâine, vor fi multe calorii. Important e să ne bucurăm cu moderație de acest aliment”, a spus doctorul Anca Hâncu la Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea.