Zacuscă de vinete - rețetă rusească veche de zeci de ani. Nu te vei mai sătura de ea

Zacusca de vinete este un preparat apreciat în multe culturi, dar una dintre cele mai savuroase rețete vine din Rusia, având o tradiție de peste 100 de ani. Această rețetă veche a fost transmisă din generație în generație, păstrându-se autenticitatea și gustul original al preparatului. Zacusca de vinete rusească se distinge prin aromele intense și combinația perfectă de legume, care o transformă într-un adevărat deliciu.

Zacuscă de vinete. Foto: arhiva.
Zacuscă de vinete. Foto: arhiva.

Ce ingrediente sunt necesare pentru această rețetă

2 kg vinete coapte

1 kg ardei capia roșu

1 kg roșii bine coapte

500 g ceapă

200 ml ulei de floarea-soarelui

3-4 căței de usturoi

2 foi de dafin

1 linguriță de piper negru boabe

1 lingură de zahăr

1 lingură de sare (sau după gust)

Oțet de mere sau de vin (opțional, pentru un gust mai acrișor)

Pătrunjel proaspăt, tocat (pentru decor)

Cum se parepară

- Coace vinetele și ardeii capia pe grătar, în cuptor sau pe flacără deschisă, până când coaja lor devine neagră și se desprinde ușor. După ce s-au copt, pune legumele într-un bol și acoperă-le cu un capac sau folie alimentară, pentru a se aburi și a putea fi curățate mai ușor. După aproximativ 10-15 minute, curăță vinetele și ardeii de coajă și lasă-i să se scurgă bine.

- Toacă mărunt vinetele și ardeii copți, folosind un cuțit sau un blender, în funcție de preferință. Dacă dorești o zacuscă mai fină, folosește blenderul. Roșiile se opăresc câteva minute în apă fierbinte, apoi se curăță de coajă și se toacă mărunt sau se dau prin blender pentru a obține un piure.

- Toacă ceapa mărunt și călește-o în uleiul de floarea-soarelui la foc mic, până devine aurie și moale. Ai grijă să nu o arzi, deoarece ceapa este cheia pentru un gust echilibrat al zacuscăi.

- Adaugă ardeii și vinetele tocate peste ceapa călită și amestecă bine. După câteva minute, adaugă și piureul de roșii, continuând să amesteci pentru a evita prinderea compoziției de fundul cratiței.

- Adaugă sarea, zahărul, piperul boabe și foile de dafin în zacuscă. Dacă dorești un gust mai acrișor, adaugă și oțetul de mere sau de vin, după gust. Lasă zacusca să fiarbă la foc mic, amestecând periodic, timp de aproximativ 2-3 ore, până când uleiul începe să se ridice la suprafață și zacusca capătă o consistență densă.

Între timp, sterilizează borcanele și capacele în care vei pune zacusca, fie în cuptor, fie prin fierbere în apă.

Toarnă zacusca fierbinte în borcanele sterilizate, sigilează-le bine cu capacele și întoarce-le cu capul în jos pentru a crea vid. Lasă borcanele acoperite cu o pătură, să se răcească treptat până a doua zi.

După răcirea completă, depozitează borcanele într-un loc răcoros și întunecat. Zacusca se va păstra astfel câteva luni, fiind ideală pentru a fi savurată în zilele reci de iarnă.

Această rețetă rusească de zacuscă de vinete, cu o tradiție de peste 100 de ani, este o adevărată comoară culinară. Gustul său autentic și intens te va cuceri, iar fiecare lingură va purta cu ea amprenta unei bucătării pline de istorie și savoare. Poftă bună!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Felipe și Regina Letizia la dineul de gală de la Roma, Italia, în rochie de la un brand de masă   profimedia 0945642160 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Tottenham Hotspur v AZ   UEFA Europa League 202425 League Phase MD3 (1) (1) jpg
horoscop decembrie logo jpg
image png
sarmale freepik jpg
horoscop saptamanal shutterstock 1677373537 jpg
image png
zodii norocoase webp
culori norocoase februarie zodii 1170x780 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net