Vergeturile după sarcină: este posibil să scapi de ele?

30 august 2023 6:14   Trucuri de frumusețe
Ultima actualizare:

Vergeturile, cunoscute sub numele de „striae gravidarum” în timpul sarcinii, sunt practic un tip de cicatrice. Arată ca niște dungi pe pielea ta. Pot fi roz, roșu, negru, albastru sau violet. Totul depinde de: cum sunt cauzate, unde sunt pe corpul tău, câți ani au. Uneori, când apar pentru prima dată vergeturile, acestea se pot simți ușor ridicate, dar în cele din urmă se vor simți ca niște ușoare depresiuni în pielea ta. Când apar pentru prima dată, s-ar putea să ai mâncărimi.

Ce le cauzează?

După cum sugerează și numele lor, vergeturile se dezvoltă pe măsură ce pielea se întinde rapid. Această întindere rupe structurile de susținere din stratul mijlociu sau inferior al țesuturilor pielii tale, creând cicatricea. Vergeturile apar de obicei în timpul perioadelor de creștere, creșterea rapidă în greutate sau, bineînțeles, în timpul sarcinii, scriu cei de la 123mama.ro. De fapt, până la 90 la sută dintre persoanele însărcinate vor avea vergeturi până în al treilea trimestru de sarcină. De obicei, acestea vor apărea pe dvs.: burtă, fese, sâni și coapse.

Cu toate acestea, nu toată lumea are vergeturi și nu toată lumea le face cu același nivel de severitate. Un studiu amplu, dar auto-raportat din 2013, sugerează că unii oameni sunt doar genetic mai predispuși să facă vergeturi decât alții. Deci, dacă mama sau bunica ta le-au făcut în timpul sarcinii, există șanse mari să o faci și tu.

Cortizonul, care este un hormon produs de glandele suprarenale, poate slăbi elasticitatea pielii, făcând mai probabil să se formeze vergeturile. Acesta este motivul pentru care este posibil să aveți vergeturi mai frecvent dacă utilizați corticosteroizi sau aveți anumite afecțiuni, cum ar fi sindromul Cushing sau sindromul Marfan.

Cercetările, inclusiv o recenzie din 2017, sugerează că în timpul sarcinii, este mai probabil să ai vergeturi dacă ești mai tânără sau dacă te îngrași prea repede. Nivelurile hormonale din timpul sarcinii pot juca, de asemenea, un rol.

Este posibil să scapi de vergeturi după sarcină?

Ei bine, aceasta este vestea proastă: ca orice cicatrice, vergeturile sunt permanente. Nu vei putea niciodată să scapi complet de ele.  Știm că acest lucru ar putea fi dezamăgitor. Poate fi un lucru greu să accepți că corpul tău s-a schimbat pentru totdeauna, chiar dacă schimbarea s-a produs din cauza a ceva la fel de uimitor precum nașterea.

Dar iată câteva vești bune: cele mai multe vergeturi se vor estompa în mod natural de la sine după ce copilul tău se va naște. Nu numai atât, dar le puteți face și mai puțin vizibile cu diferite tratamente.

Deci, care sunt câteva modalități de a estompa vergeturile?

În general, se pare că tratarea vergeturilor timpurii este mai eficientă decât tratarea celor mai în vârstă, conform unei alte recenzii din 2017. Deci, dacă puteți, încercați să începeți tratamentul mai devreme. Totuși, nu te descuraja dacă nu știai. Nu este niciodată prea târziu pentru a începe.

Nu orice tratament va funcționa la fel pentru toată lumea. De aceea, este o idee bună să discutați cu dermatologul sau medicul dumneavoastră. Aceștia pot discuta despre diferitele opțiuni cu tine și te pot ajuta să îți dai seama ce ar putea funcționa cel mai bine pentru tine și pielea ta.

Iată câteva opțiuni pe care le-ați putea analiza:

Peelinguri chimice

Peelingurile chimice sunt proceduri cosmetice pentru exfolierea pielii. Acestea pot fi efectuate de medicul dumneavoastră, dermatolog sau chirurg plastician.

Peelingurile cu acid glicolic stimulează producția de colagen în piele. Cercetările, cum ar fi un studiu mai vechi din 1998, au descoperit că acest tip de peeling poate fi eficient în tratarea vergeturilor. (Cercetări mai noi au descoperit că acidul glicolic este eficient pentru cicatrici în general, deși mai multe - și mai recente - cercetări sunt necesare în special pentru vergeturi.)

Terapia cu laser

Terapiile cu laser sunt tratamente medicale care folosesc lungimi de undă specifice de lumină pentru a reduce:

- durere
- umflătură
- cicatrici

Numeroase studii au sugerat că terapia cu laser poate reduce aspectul vergeturilor prin creșterea producției de colagen a pielii, refacerea fibrelor de elastină și îngroșarea stratului epidermic.

Cu toate acestea, ar trebui să știți înainte de a discuta cu medicul dumneavoastră sau cu dermatologul că terapia cu laser poate fi costisitoare și va implica probabil tratamente repetate înainte de a vedea rezultate.

Microdermabraziune

Microdermabraziunea este o procedură minim invazivă pe care dermatologii o folosesc pentru a îmbunătăți tonusul și textura pielii. A fost folosit pentru a trata:

- daune solare
- pete de vârstă
- cicatrici de acnee
- riduri
- alte afectiuni legate de piele

Două studii, unul în 2015 și unul în 2014, au constatat că microdermabraziunea este relativ eficientă în reducerea apariției vergeturilor.

Microneedling

Microneedlingul este o metodă de îngrijire a pielii despre care se crede că ajută la reducerea ridurilor și a cicatricilor. Folosește ace fine pentru a perfora pielea. Pe măsură ce aceste răni minuscule se vindecă, poate întineri pielea. De obicei, se face pe o serie de patru până la șase sesiuni.

Un studiu pilot din 2012 a constatat că microneedlingul a îmbunătățit vergeturile timpurii și tardive pe o perioadă de 4 săptămâni. Această constatare a fost întărită de un studiu mai amplu din 2008, realizat în Africa de Sud și Germania pe 480 de pacienți. Al doilea studiu a constatat că vergeturile s-au redus. Un studiu din 2016 a sugerat că părea să funcționeze mai bine decât microdermabraziunea.

Frecvența radio

Radiofrecvența este o procedură neinvazivă care utilizează unde de radiofrecvență pentru a încălzi straturile mai profunde ale pielii în încercarea de a:

- activează procesul natural de vindecare a rănilor din organism

- stimulează producția de colagen

- strânge pielea

Un mic studiu pilot din 2014 a descoperit că radiofrecvența și câmpurile electromagnetice multipolare au redus lungimea și lățimea vergeturilor. Un alt studiu pilot din 2012 a constatat că radiofrecvența utilizată cu ultrasunete a redus aspectul vergeturilor. Cu toate acestea, deoarece aceste studii au fost atât de mici și au implicat atât de puțini oameni ca subiecți de cercetare, este nevoie de mai multe investigații înainte ca medicii să poată concluziona că această tehnică va funcționa pentru toată lumea.

Geluri sau creme topice cu acid hialuronic

Cercetările sugerează că aplicarea acidului hialuronic la vergeturile timpurii le poate face mai puțin vizibile. De exemplu, un studiu din 2017 a constatat că utilizarea acidului hialuronic, Centella asiatica (o plantă medicinală folosită adesea în medicina tradițională) și masajele zilnice au ajutat la reducerea vergeturilor.

Creme prescrise cu tretinoină

Mai multe studii, cum ar fi unul din 2014, sugerează că cremele care au ca ingredient tretinoina pot îmbunătăți aspectul vergeturilor, mai ales dacă cremele sunt folosite devreme și în fiecare zi.

Tretinoina este un retinoid, care ajută la accelerarea refacerii celulelor pielii și stimulează creșterea colagenului.

Doar medicul dermatolog vă poate prescrie o cremă cu tretinoină. Cu toate acestea, nu puteți folosi deloc retinoizi dacă sunteți încă însărcinată, deoarece acestea pot duce la malformații congenitale. De asemenea, ar trebui să le evitați dacă alăptați, deoarece pot fi absorbite în laptele matern.

Creme cu unt de cacao sau vitamina E

Acesta este un sfat destul de popular. Aproape toate cremele pe care le puteți cumpăra la ghișeu sau la farmacie au unul sau ambele dintre aceste ingrediente.

Din păcate, niciun studiu la scară largă nu a arătat încă că aceste ingrediente vă ajută de fapt să vă diminuați șansele de a face vergeturi sau să le minimizați odată ce le aveți deja.

Acestea fiind spuse, cu siguranță nu va strica dacă doriți să încercați să utilizați creme cu aceste tipuri de ingrediente. Sunt sigure de utilizat în timpul sarcinii și vă pot ajuta să vă mențineți pielea hidratată - ceea ce ajută și la mâncărime!

Ulei de măsline sau ulei de migdale

Ca și în cazul untului de cacao sau al vitaminei E, nu există studii care să arate că acestea funcționează. De fapt, un studiu controlat din 2014 a descoperit că uleiul de măsline nu a funcționat.

Totuși, dacă vrei să-l încerci, nu va face niciun rău - iar unii oameni au spus că i-a făcut să se simtă mai bine.

Cât timp mă pot aștepta să dureze recuperarea?

Depinde! Corpul fiecăruia se vindecă diferit, așa că este important să încerci să ai răbdare. Recuperarea va depinde, de asemenea, de cât de severe au fost vergeturile tale la început și de ce opțiune de tratament decideți să încercați. Nu orice opțiune de tratament va funcționa la fel de bine pentru tine ca și pentru alții. Dacă sunteți îngrijorat, totuși, discutați cu medicul dumneavoastră.

Să ai un copil este o mare problemă. Ține minte: corpul tău a trecut prin multe, aducându-l pe micuțul tău pe lume. Acele vergeturi sunt o dovadă a prin care ai trecut - și nu ai de ce să-ți fie rușine de ele.

Mai multe