Anca Mazilu, așa cum nu ai cunoscut-o. Lucruri neștiute despre prezentatoarea de la TVR 1
Anca Mazilu ne zâmbeşte optimist la TVR 1, când ne convinge că fiecare dintre noi reuşeşte să ajungă la starea de „Eu pot!”. Este coordonator şi producător de emisiuni, cu o experienţă de 20 ani în televiziune. Îşi iubeşte meseria şi se bucură de fiecare proiect, alături de colegi şi de telespectatorii TVR 1, fie că este vorba despre matinal, Eurovision, filme documentare sau proiecte speciale. Este speaker motivaţional şi trainer de dezvoltare relaţională, oferind oamenilor paşi practici către o viaţă trăită în coerenţă. Am stat de vorbă cu Anca Mazilu, iar ceea ce ne-a declarat puteți descoperi în rândurile următoare.
Click!: Cine este Anca Mazilu, dincolo de profesie?
Anca Mazilu: Nu cred să existe o linie clară de graniţă între profesie şi viaţa privată. Fac ceea ce iubesc, aduc oamenilor balsamuri către o viaţă trăită conştient, prin emisiunea „EU POT”, dar şi prin activitatea de trainer. Iar în viaţa de zi cu zi fac acelaşi lucru. Asta înseamnă să aliniezi ceea ce gândeşti, ce spui, ce simţi, cu ceea ce faci.
Ce preferi, TV sau online?
Ambele, dar respectând cu sfinţenie o regulă simplă: urmăresc doar ceea ce aş fi dispusă să trăiesc. Creierul nostru ascultă şi înmagazinează totul, dar tot el nu face diferenţa dintre realitate şi imaginaţie, dintre glumă şi adevăr. Aşa că îmi aleg conştient programele, filmele, muzica.
Eşti matinală sau nocturnă?
De-a lungul anilor, am produs emisiuni cu difuzare noaptea târziu. Am prezentat doi ani şi matinalul TVR. Am fost eficientă în ambele ipostaze, iar metabolismul mă susţine şi se adaptează. Asta, când vine vorba să mă leg de job. Eu, de felul meu, şi prin alegere voluntară, prefer să mă culc devreme şi să mă trezesc devreme.
Cum te-ai descrie, fragilă sau puternică?
Mă simt un amestec din ambele. Cred în complementaritatea sexelor, nu în egalitate. Îmi place să fiu dependentă şi răsfăţată, dar mă simt bine şi să acţionez ferm, când contextul cere asta. Nu cred în oameni doar fragili sau doar puternici. Ştiu din propria experienţă că, atunci când ne dăm indistructibili, atunci suntem cei mai frânţi, răniţi şi neiubiţi de-adevăratelea.
Gătit acasă sau mâncat în oraş?
Îmi place mult să gătesc acasă. Consider că pregătitul mesei este un fel de magie, de vrăjitorie şi îmi place când ies mâncăruri bune din mâna mea. Gătitul mă şi relaxează şi este unul dintre momentele în care mă izolez de restul casei, îmi pun căştile pe urechi şi ascult audiobook-uri sau alte lucruri utile. Cred că sănătatea începe în farfurie. Eşti dificil de controlat când eşti sănătos şi greu de manipulat când ai creierul limpede.
Care e genul tău preferat de vacanţă?
Eu mă bucur de orice fel de vacanţă, fie că e un drum până la Braşov sau un zbor până în cealaltă parte de lume. Îmi place să mă relaxez pe plajă, aşa cum ador să vizitez, sa fiu activă.
După vacanţa de vară, te pregăteşti pentru noul sezon de toamnă al emisiunii ”EU POT”, de la TVR1. Ai noutăţi?
Dacă ar fi după mine, aş aduce zilnic noutăţi. Cred cu tărie că suntem, ca societate, încă în faza de alfabetizare emoţională. Este nevoie să aducem informaţie psiho-emoţională, să îndemnăm oamenii să o pună în practică, să se îndrepte către specialişti, către vindecare. Una dintre noutăţile sezonului este un interviu în exclusivitate cu Luke Sniewski, terapeut somatic şi autor al conceptului Somawise (procesul de conectare la înţelepciunea corpului), carte care urmează să se lanseze şi în România.
Ce nu ştie lumea despre tine?
Lumea nu ştie despre mine că în ultimii ani mi-am făcut un mod de viaţă din vindecare şi studiu- psihologie, neuroştiinţe, epigenetică, psihonutiţie, psihomotricitate, spiritualitate. Sunt trainer de dezvoltare relaţională şi ambasadoare NeuroPsy (www.neuropy.ro). Sunt încă uimită de rezultatele pacienţilor de la Institutul NeuroPsy, de tehnologia revoluţionară de cartografiere a creierului, brain map, dar şi de antrenamentul undelor cerebrale, numit neurofeedback. Acum poţi să vezi exact cum îţi funcţionează creierul şi, mai ales, să îţi antrenezi atenţia, memoria şi creativitatea, iar asta mi se pare grozav!
Ce sfaturi ai pentru oamenii stresaţi, care nu au niciodată timp pentru sine, pentru dezvoltare personală?
Cred că totul este o alegere continuă. Inclusiv să nu alegi ceva, tot o alegere este. Eu le spun oamenilor aşa: când nu-ţi place ceva, schimbă; dacă nu schimbi, înseamnă că alegi! Când investeşti continuu în vindecarea şi dezvoltarea ta, devii imposibil de combătut. Devii de neoprit. Cred în investiţia în terapie, educație, dezvoltare personală de calitate, prin metode ştiinţifice, la fel de mult cum cred în investiţia în sănătate. Fără asta şi fără relaţii sănătoase cu noi înşine, cu ai noştri şi cu cei din jur, nu ne putem atinge potenţialul. Admir autodidacţii care pun în practică ceea ce află şi nu rămân doar la stadiul de „wow, ce carte faină”. Pe scurt, spun ca în emisiune şi la curs: trăieşte-ţi viaţa, ca şi cum ar fi a ta!