Celebrul Lenny Kravitz va stabili un record la Untold 2024. Cum a ajuns festivalul de la Cluj pe locul 3 în lume și câte milioane de euro s-au investit în acest an

7 august 2024 15:41   PrimeTime

Vineri, 8 august, începe nebunia la Cluj! Începe Untold, festivalul-gigant care aduce beneficii de zeci de milioane de euro. Ultima ediţie, cea din 2023, a însemnat un plus de circa 70 de milioane de euro pentru oraş, spune, într-un interviu pentru „Adevărul”, managerul festivalului, Edi Chereji.

În 2024, Untold ocupă locul 3 în clasamentul celor mai impresionante festivaluri organizate la nivel internaţional, după Tomorrowland şi EDC Las Vegas.

Realizat de publicaţia britanică DJ Mag, Top 100 Festivals evaluează cele mai mari 100 de festivaluri din întreaga lume. Festivalul din Cluj-Napoca a reuşit să se poziţioneze ca unul dintre cele mai importante evenimente muzicale internaţionale.

Anul trecut, 420.000 de fani au fost prezenţi în toate cele patru zile ale festivalului. Pentru cea de-a 9-a ediţie, creatorii Untold pregătesc fanilor o nouă experienţă alături de cele mai mari nume din industria muzicală: Lenny Kravitz, Sam Smith, Louis Tomlinson, Burna Boy, Tom Grennan şi cei mai mari DJ ai lumii: Swedish House Mafia, Martin Garrix, FISHER, Dimitri Vegas & Like Mike, Alok, Carl Cox, Black Coffee, Solumun şi mulţi alţii. 

„Anul trecut am investit în festival 20 de milioane €, acum vom investi ceva peste 21 de milioane. Undeva la 15.000 de oameni sunt angrenaţi în organizarea festivalului. Aici vorbim de producţie, voluntari, securitate, vânzători, curăţenie. Sigur, aceşti 15.000 de oameni nu vor fi toţi prezenţi în acelaşi moment, pentru că în perioada celor 4 zile noi trebuie să asigurăm un flux de aproximativ 20 de ore, dacă nu chiar 24 de ore, aşa că ei vor lucra în ture”, explică Edi Chereji din „bucătăria” festivalului.

Biletele false se vând ca pâinea caldă

El a explicat şi care este una dintre cele mai mari probleme care apar an de an. Biletele şi abonamentele false se vând ca pâinea caldă, iar mulţi oameni sunt păgubiţi.

„Celor care vor să vină la Untold le-aş recomanda, în primul rând, şi asta e o recomandare pe care o reamintesc în fiecare an, să achiziţioneze bilete şi abonamente doar din canalele oficiale, sursele oficiale, pe care le găsiţi pe untold.com. Să nu dea curs invitaţiilor de a cumpăra bilete sau abonamente de pe tot felul de platforme, pentru că s-ar putea să fie păcăliţi, iar asta s-a întâmplat de atâtea şi atâtea ori. Din păcate, doar poliţia poate să rezolve aceste cazuri, noi nu avem cum să-i ajutăm pe cei păgubiţi”, spune Chereji.

El mai are şi alte recomandări pentru festivalierii care vor umple până la refuz Cluj Arena şi Sala Polivalentă începând de azi.

„A doua recomandare ar fi în ziua în care oamenii vor să vadă un anumit artist la scena principală, pe Cluj Arena, sau la Galaxy, pe scena de la Sala Polivalentă, să vină mai din timp şi să nu se înghesuie în ultimele minute. Există riscul să ajungă prea târziu, iar noi suntem obligaţi să oprim accesul atunci când este atinsă capacitatea maximă, când toate locurile sunt ocupate”, explică el.

Cu această ocazie, Edi Chereji a ţinut să lămurească şi problema capacităţii maxime a stadionului Cluj Arena.

Deşi au apărut informaţii că pe stadion au asistat, la ediţiile anterioare, la concerte, chiar şi 115.000 spectatori, Chereji spune că, în realitate, pe arenă intră cel mult 65.000 de spectatori.

Lenny Kravitz va stabili un record la Cluj

Doi dintre headlineri, Swedish House Mafia şi Sam Smith, vor susţine în premieră spectacole în România, la Untold.

Deşi Untold este cunoscut în special ca un festival de muzică electronică, printre artişti se numără an de an şi muzicieni aparţinând altor genuri muzicale, de la rock şi până la latino.

Chereji a oferit şi câteva informaţii de culise. Spre exemplu, legendarul rocker Lenny Kravitz, singurul artist cu 4 premii Grammy consecutive la categoria „Best Male Rock Vocal Performance”, va stabili un record la Untold.

„Aş aminti şi momentul Lenny Kravitz, care vine cu cea mai mare producţie a unui artist pe care am avut-o până acum la Untold. Undeva la 12 tiruri vor aduce doar echipamentele sale”, punctează Chereji.

Mai multe