Oana Roman, primul interviu după moartea mamei. Ce dezvăluiri a făcut despre Mioara Roman: „A botezat 50 de copii orfani...”

10 martie 2024 8:06   PrimeTime

După moartea mamei sale, Oana Roman a rămas cu un mare gol în suflet. Vedeta era pregătită de ceva vreme pentru acest moment, însă pierderea celei care i-a dat viață este în continuare o rană deschisă pentru Oana, care din păcate, îi va lua ceva timp să se vindece. Și nici nu este de mirare, în condițiile în care Mioara Roman a fost o mamă extraordinară pentru fiicele sale, iar relația dintre ele a fost una cu totul deosebită. Recent, Oana a acordat primul interviu după trecerea în neființă a mamei sale în care a făcut dezvăluiti emoționante. Uite ce nu știa nimeni despre Mioara Roman.

Oana Roman, primul interviu după moartea mamei.

Mioara Roman a fost o personalitate de cultură excepțională, care a adus multă cinste țării noastre. După cum știm, Mioara Roman a studiat limba arabă sub îndrumarea profesorului Yves Nathan Goldenberg. Pasiunea sa însă s-a dezvoltat mai mult și a devenit o deosebită cunoscătoare a culturii arabe în ansamblu. Totuși, Mioara Roman nu a fost doar profesoară de limba arabă. Timp de 17 ani, până în 1981, aceasta a ocupat funcția de șefă a secției de limbă arabă la Radio București Internațional. A avut, de altfel, oportunități deosebite de a lua interviuri unor mari personalități precum președintele egiptean Hosni Mubarak și fostul rege Hussein al Iordaniei. În plus, la un moment dat, Elena Ceaușescu i-a cerut să fie traducătorul ei, dar Mioara Roman a refuzat această solicitare. Totuși, realizările sale au fost cu mult mai multe.

Într-un interviu acordat pentru Antena 3 CNN, Oana Roman a mărturisit despre mama sa că a fost un om cu o rațiune fantastică și de un echilibru de admirat. Între ele două s-a legat o relație mamă-fiică cum rar lee ste dat unor oameni.

„Încă nu am învățat să trăiesc fără ea. Este foarte greu. Cred că ea este bine. Eu și sora mea ne-am dus, înainte să o depunem la biserică, să ne luăm la revedere de la ea. Mi-a fost foarte frică de acel moment, dar ea a făcut ca acel moment să fie înălțător.

Era atât de senină, de frumoasă, de împăcată și de luminoasă, încât, așa cum a spus și părintele când a văzut-o, era evident că a plecat într-o călătorie absolut fabuloasă. Atunci am fost liniștită și sunt, pentru că știu că ea este foarte bine. Mama a făcut foarte mult bine. A influențat în mod pozitiv și decisiv viața multor oameni. Eu am învățat foarte multe lucruri de la ea. A fost un exemplu de demnitate, onoare și echilibru.

În momentele grele, în care noi eram pierduți, ea a fost mereu vocea rațiunii. Chiar și în cele mai grele momente din viața ei a fost în echilibru. Foarte rar se pierdea cu firea. Avea o forță extraordinară de a lua o decizie în momentele dificile. Zilele Revoluției ne-au legat foarte mult, pentru că tata era plecat, iar sora mea nu mai locuia cu noi. În acele zile am fost doar noi două. Le-am trecut singure, neștiind ce o să urmeze. A fost foarte greu", a spus fiica Mioarei Roman, la Antena 3 CNN.

Nimeni nu știa asta despre Mioara Roman

Mai mult, puțini știu cât de mult bine a făcut Mioara Roman pentru copiii din România, a spus Oana Roman în interviu. Se pare că după ce a vizitat căminele din țară a fost atât de marcată de ororile ce se întâmplau acolo încât a fost nevoită pentru restul vieții să adoarmă doar cu somnifere.

„Mama a avut o contribuție foarte importantă în ceea ce privește organizarea și salvarea sistemului de asistență socială pentru copiii din România. Încă din anul 1990 a insistat să se înființeze, la nivelul Guvernului, un departament special, care să aibă grijă de copiii instituționalizați din România.

Mama a vizitat zeci de cămine de copii din țară. Ce a văzut acolo a făcut-o să nu mai doarmă niciodată fără somnifere. Ea nu a mai putut să doarmă niciodată după ce a văzut în acele cămine, pentru că erau precum niște lagăre. În acel moment, s-a străduit ca aceste instituții să fie ajutate. Nu cred că a vorbit niciodată despre acest subiect. Apoi a început să ajute copiii care aveau nevoie de operații care nu se puteau face în România sau să-i ajute pe cei supradotați, care aveau nevoie de burse pentru a participa la olimpiade. În timpul slujbei de înmormântare, părintele Bogdan a povestit cum mama a venit cu peste 50 de copii orfani, pe care i-a botezat", a mai spus Oana Roman.

Mai multe