Scene din filmul care l-a enervat la culme pe Nicolae Ceauşescu – „Faleze de nisip“, interzis de regimul comunist

24 martie 2025 6:33   PrimeTime
Ultima actualizare:

Studiourile Buftea au publicat recent imagini exclusive din timpul filmărilor la Faleze de nisip, una dintre cele mai controversate producții cinematografice din perioada comunistă. Regizat de Dan Pița, filmul a fost proiectat doar câteva zile în ianuarie 1983, înainte de a fi interzis de regimul Ceaușescu, scriu cei de la Historia.

Content image

Reacția dictatorului a fost una extrem de dură. În cadrul „Consfătuirii de lucru pe problemele muncii organizatorice și politico-educative“ de la Mangalia, Nicolae Ceaușescu a criticat vehement filmul, declarând că „avem nevoie de o artă care să prezinte esența, modelul omului pe care trebuie să-l făurim”. Considerat subversiv, Faleze de nisip a fost retras rapid din cinematografe și încuiat timp de șapte ani.

O poveste inspirată din realitate

Deși nu s-a dorit un film dizident, Faleze de nisip a fost inspirat din romanul Zile de nisip, scris de Bujor Nedelcovici în 1977-1978 și publicat în 1979. Cartea, distinsă cu premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor, avea la bază o întâmplare reală trăită de autor pe litoralul românesc.

Eram pe țărmul mării, la Constanța, pe plaja de la «Hanul Piraților». Și într-o zi, stând lungit pe nisip și apoi înotând în larg, am văzut un tânăr care s-a aplecat spre hainele mele așezate pe un prosop, le-a luat și a fugit printre măslinii sălbatici. Un furt în plină zi și sub privirile mele. Am reclamat cazul la Miliția din Constanța, dar m-am lovit de aceeași obtuzitate și lene din «vremea aceea», dar și de aroganța locotenentului Popa. După câteva zile, am renunțat la reclamație și am plecat la București. Dar întâmplarea m-a obsedat... Imaginea «Puştiului», care îmi luase lucrurile de pe plajă și aparatul de fotografiat, nu mă părăsea. Așa că… de fiecare dată când vreau să mă eliberez de o obsesie, încep să scriu un roman”, a povestit Nedelcovici.

O premieră sub semnul cenzurii

Filmul a avut premiera la 31 ianuarie 1983, la cinematograful „Scala” din București, însă regizorul Dan Pița și actorul principal, Victor Rebengiuc, nu au fost prezenți la eveniment. La scurt timp, pelicula a fost retrasă din cinematografe și interzisă.

Mai multe