Sfaturi pentru cei care vor să-și amenajeze casa ideală! „Nimeni nu vede betonul din fundație”
Click! a stat de vorbă cu Andrei Samoil, unul dintre arhitecții noi de la „Visuri la cheie”. Într-un interviu savuros, noul designer al îndrăgitei emisiuni de la Pro TV ne-a oferit sfaturi adevărate privind amenajarea unei case și ne-a explicat ce l-a impresionat cel mai tare la proiectul „Visuri la cheie”.
Andrei Samoil, noul arhitect de la „Visuri la Cheie”: „Putem da o mână de ajutor celor care nu se lasă doborâți de greutățile pe care le înfruntă”
Te poți descrie în câteva cuvinte?
Începem din prima cu întrebările grele? Mi-e foarte greu să mă descriu singur... Întotdeauna mi-a venit greu să vorbesc despre mine. Alții spun că aș fi ca un briceag elvețian. Cred că vor să spună că pot face multe, pot rezolva multe probleme, în multe domenii dar, aș adăuga eu, nu sunt extrem de specializat în vreunul.
Îmi place să rezolv probleme, să fac planuri, să văd cum se concretizează și, în general, îmi doresc să-mi aduc o contribuție (cât de mică) la a îmbunătăți lumea din jurul meu. Urăsc treburile făcute pe jumătate sau de mântuială și, tocmai pentru că pot aborda mai multe domenii, mă preocup permanent să nu pierd din vedere imaginea de ansamblu.
Din punct de vedere profesional am mai multe certificări: sunt arhitect, coach, formator (profesor/trainer), antrenor de arte marțiale, instructor de schi, ghid local, national, montan, de speologie și scafandru de salvare. Cred că acesta este unul din motivele pentru care unii spun că aș fi ca un briceag elvețian.
Cum este să te reîntorci în echipa "Visuri la cheie"?
Sunt onorat să particip la această emisiune. Mi-a plăcut tare mult echipa tocmai pentru că tot acest proiect se sprijină pe un grup de oameni care încearcă (și reușesc) într-un timp extrem de scurt să pună cap la cap și să rezolve probleme din domenii foarte diferite (de la probleme tehnice, la arhitectură, design interior, artă, psihologie, educație etc.) Iar asta este posibil doar cu o echipă sudată, eficientă și puternică (și nu mă refer aici doar la echipa de arhitecți). Este foarte plăcut să faci parte dintr-o asemenea echipă.
Citește și: E frumoasă și ludică! Ce pasiuni ascunse are Mara Ciubotaru, noul arhitect de la „Visuri la cheie”
Ce te-a impresionat cel mai tare la proiectul "Visuri la cheie"?
Îmi place conceptul "Visuri la cheie" pentru că pune în valoare oameni, familii și povești de luptători. Îmi place că, prin acest proiect, putem da o mână de ajutor celor care nu se lasă doborâți de greutățile pe care le înfruntă. Cred că tocmai acestui gen de oameni le este cel mai util ajutorul nostru, iar poveștile lor ne inspiră și ne învață pe toți să devenim mai buni și mai puternici.
Vezi și: Poveștile emoționante de la Visuri la cheie. O adolescentă de 17 ani, mamă pentru fratele de 8 anii
Cum arată casa ta, ai un colț preferat amenajat de tine?
Cam toată casa este proiectată și amenajată de mine. Are un stil minimalist, util dar cald, cu mult lemn, dar suprafețe simple și curate. Cred că locul meu preferat este camera fiului meu (de 5 ani) unde am construit un pat care se transformă în cort (sau cazemată) și un perete de cățărare pe care se tot joacă.
Preferi camerele cu multe obiecte sau mai puține...
Puține. Clar, puține! Dar bine alese. De obicei optez să proiectez spații cu multe spații de depozitare închise și câteva deschise pe care pot fi admirate câteva obiecte care spun povești și au o semnificație aparte, dar sunt bine puse în valoare.
Ce sfaturi ai pentru cei care vor să si amenajeze o casă?
Să nu se descurajeze și să-și piardă răbdarea spre sfârșit. Cei ce nu au mai trecut printr-un proiect de amenajare sau construcție au tendința să înceapă cu entuziasm și energie pentru ca apoi, când se apropie de final și văd luminița de la capătul tunelului, să-și piardă răbdarea și să ajungă să accepte compromisuri la ultimele etape sau operațiuni.
Ajung să se grăbească să termine și rezolvă în grabă ultimele detalii de amenajare sau construcție, ori exact acestea rămân cele vizibile și le stau zi de zi în fața ochilor amintindu-le de frustrarea unui compromis nemulțumitor.
Nimeni nu vede betonul din fundație, dar perdelele neinspirat alese sau întrerupătoarele ieftine pot ajunge să ne frustreze zilnic. Este un maraton, nu o cursă de 100 de metri garduri. Sfatul ar fi se ne înarmăm cu răbdare până la sfârșit și să avem grijă să rezolvăm mulțumitor toate problemele până declarăm proiectul finalizat.
Ce alte pasiuni mai ai?
De mic am găsit fascinante muntele, peșterile și am trăit cu cărți de aventuri, de la Jules Verne la cărțile lui Jacques-Yves Cousteau sau Expediția Kon-Tiki. Apoi, acum 12 ani, am pus bazele unui proiect educațional de dezvoltare personală prin turism de aventură. Se numește Academia 1,61 și a început când mi-am pus la un loc pasiunile pentru munte, călătorii, biciclete, scufundări, arte marțiale sau speologie.
Am găsit astfel o metodă extrem de eficientă prin care, practicând aceste activități de aventură, putem învăța extrem de multe despre noi, despre alții, despre leadership, comunicare, dinamici de grup, etică și chiar filosofie.
Acum pot spune că ”Academia 1,61” este principala mea pasiune – găsesc extrem de multă satisfacție din a-i ajuta pe alții (copii adolescenți sau adulți) să devină mai puternici, mai adaptabili și mai inteligenți practicând în același timp și vechile mele pasiuni.
În ce proiecte te-ai mai implicat de la ultimul tău sezon de "Visuri la cheie"?
În ultimii șase ani m-am implicat predominant în două „proiecte”, deși nu le-aș numi așa. De la ultimul sezon la care am participat, familia mea s-a mărit. După șapte ani în care am încercat fără rezultat, acum avem un copil, un băiat adorabil de care suntem foarte mândri. Pentru noi nu a fost chiar simplu, așa că a fost foarte important să fiu alături de familia mea.
În paralel, proiectul Academia 1,61 a tot crescut, frumos, sănătos și îmbucurător, avem acum 30 de instructori, ne trec pragul cam 600 de participanți în fiecare an, am reușit să supraviețuim pandemiei și în jurul proiectului s-a format o comunitate foarte frumoasă care apreciază deopotrivă aventura cât și educația.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!