A murit legendarul Akebono! Primul campion de sumo din afara Japoniei avea doar 54 de ani

11 aprilie 2024 13:43   Alte sporturi

Vești triste pentru fanii sumo-ului. Akebono, primul campion de sumo care s-a născut în afara Japoniei a murit la vârsta de numai 54 de ani. Pe numele său real Chad George Ha’aheo Rowan, el se afla într-un spital din Japonia, iar decesul a survenit din cauza unei insuficiențe cardiace.

Chad George Ha’aheo Rowan s-a născut în Hawaii (Statele Unite), însă a reușit să devină primul yokozuna din afara Japoniei. Acest titlu desemna faptul că Akebono era un mare maestru al sumo-ului, fiind cel mai înalt nivel pe care un practicant al acestui sport național al Japoniei îl poate atinge.

„Anunțăm cu tristețe faptul că Akebono Taro a murit la începutul acestei luni din cauza unei insuficiențe cardiace, în timp ce se afla într-un spital din zona Tokyo”, a transmis familia campionului, potrivit CNN. „A participat la popularizarea sumo-ului în calitatea sa de cel de-al 64-lea yokozuna și a înregistrat multe reușite, inclusiv câștigarea a 11 campionate”, a mai spus familia lui Akebono.

Primul campion de sumo din afara Japoniei a murit

Din păcate, Akebono se confrunta cu probleme de sănătate de mai mulți ani. El a reușit să devină yokozuna în anul 1993, iar trei ani mai târziu a primit și cetățenia japoneză. În 2001, Akebono s-a retras din sumo, însă și-a încercat norocul în luptele K-1. Din păcate, în anul 2017, campionul a ajuns la spital după o luptă de arte marțiale, iar de atunci nu și-a mai revenit complet niciodată.

Akebono avea trei copii, un băiat și două fete, care i-au supraviețuit, alături de soția sa. Performanțele sale au fost atât de remarcabile, încât influența sa a reușit să contribuie la întărirea relațiilor diplomatice dintre Statele Unite și Japonia.

Rahm Emanuel, ambasadorul american din Japonia a spus că Akebono a „deschis porțile luptătorilor străini care au dorit să aibă succes în acest sport (n. red. – în sumo)”. Vestea despre moartea lui Akebono a venit în timp ce Premierul Japoniei, Fumio Kishida, se află într-o vizită oficială în Statele Unite.

Mai multe