A murit Rudel Obreja! Era condamnat în dosarul ”Gala Bute” și suferea de cancer

12 martie 2023 12:49   Alte sporturi
Ultima actualizare:

Rudel Obreja, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, a încetat din viaţă duminică, la vârsta de 57 de ani. Anunțul a fost făcut de preşedintele Ligii Profesioniste de Box din România, Viorel Plosca, pe Facebook.

Cu adâncă durere în suflet, anunţăm trecerea în nefiinţă a fostului mare om de box Rudel Obreja. Drum lin printre stele drag prieten! Bunul Dumnezeu să te odihnească în pace!”, e arată în mesajul citat de Agerpres.

Obreja a fost un boxer valoros al anilor '80. De altfel, el a cucerit o medalie de argint la categoria semi-mijlocie la Europenele din 1989 dar şi una de bronz la Mondialele din acelaşi an. De foarte mult ori campion naţional, Rudel Obreja a participat şi la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, din 1984.

În 2004, Obreja a fost ales preşedinte al Federaţiei Române de Box, îndeplinind în acelaşi timp diferite funcţii în federaţiile europeană şi internaţională a boxului amator. În 2008, la Jocurile Olimpice de la Beijing, ocupa funcția de Șef al Comisiei Tehnice a AIBA, iar din această postură a declanșat un scandal imend, scoțând la iveală jocurile de culise prin care reprezentanții anumitor țări erau ajutate de ”mașina de arbitraj”, introdusă atunci. Drept urmare, a fost suspendat pe plan internațional, iar în 2012 a fost înlăturat și din funcția de președinte al Federației Române de Box. 

În paralel cu activitate de la Federație, dar și după aceea, a promovat și susținut cât a putut boxul profesionist. De altfel, al a fost cel care a crezut cel mai mult în valoarea lui Lucian Bute, multiplul campion mondial al boxului profesionist. Și, cumva, de la această dragoste pentru marele sportiv i s-a și tras sfârșitul.

A fost condamnat în două rânduri pentru ”Gala Bute”

În 2018 a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru spălare de bani, evaziune fiscală şi complicitate la luare de mită în Gala Bute. El a fost eliberat în decembrie 2018 din Penitenciarul Jilava după ce magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-au admis contestaţia de suspendare a executării pedepsei, formulate în baza faptului că alcătuirea completurilor de 5 judecători nu s-a făcut prin tragere la sorţi.

În aprilie 2022, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins ca nefondate contestaţiile în anulare ale lui Rudel Obreja, astfel că acesta a revenit după gratii. În iulie 2022, Tribunalul Ilfov dispunea eliberarea lui Rudel Obreja pentru ca acesta să se poată trata de cancer într-un spital civil din ţară.  

Mai multe