#Jocurile Olimpice Paris 2024

Răsturnare de situație: Ana Maria Bărbosu obține medalia de bronz la JO2024

10 august 2024 16:38   Alte sporturi
Ultima actualizare:

Tribunalul de Arbitraj Sportiv a analizat, sâmbătă, memoriile depuse de Federația Română de Gimnastică şi Comitetul Olimpic și Sportiv Român cu privire la finala de la sol din cadrul competiţiei de gimnastică de la Jocurile Olimpice, care se desfășoară în Franța, la Paris. În urma analizei făcute, Ana Maria Bărbosu și-a recâștigat medalia de bronz de la JO2024, iar Sabrina Mâneca-Voinea încheie competiţia pe locul patru.

„Cu un ochi râdem, cu unul plângem. În urma memoriilor făcute la TAS de FRG și COSR, Tribunalul de Arbitraj al Sportului a decis ca medalia de bronz să revină Anei Maria Bărbosu. «Federația Română de Gimnastică, reprezentată de societatea de avocatură specializată în dreptul sportului, Gherdan și Asociații SCA, prin avocatul coordonator Sabin Gherdan și avocații Călina Tejan și Raul Ștefan Celmare, după un efort colectiv de cinci zile și patru nopți, vă comunică dispozitivele ședinței TAS în speța: FRG, Bărbosu, Voinea vs. Federația Internațională de Gimnastică:
1.⁠ ⁠Cererea înregistrată de către Ana Maria Bărbosu este parțial admisă.
2.⁠ ⁠⁠Contestația formulată de către Jordan Chiles a fost depusă peste termenul de un minut prevăzut de art. 8.5 din Regulamentul Tehnic FIG și este determinată ca fiind fără efect.
3.⁠ ⁠⁠Scorul inițial de 13.666 acordat atletei Jordan Chiles în finală este reinstituit.
4.⁠ ⁠⁠Federația Internațională de Gimnastică va determina clasamentul finalei și va acorda medaliile în concordanță cu decizia de mai sus.
5.⁠ ⁠⁠Alte solicitări sunt respinse
FRG, Voinea, vs. Federația Internațională de Gimnastică:
1.⁠ ⁠Cererea înregistrată de FRG și Sabrina Mâneca-Voinea este respinsă.
Ca urmare a acestei decizii, Ana Maria Bărbosu obține medalia de bronz, în timp ce Sabrina Mâneca-Voinea încheie competiția pe locul patru. Felicitări ambelor noastre gimnaste pentru rezultatul deosebit obținut la Jocurile Olimpice de la Paris!», a declarat avocatul Sabin Gherdan”
, informează FRG. 

Federația Română de Gimnastică a depus două memorii la TAS

Reamintim că țara noastră a încheiat, luni, participarea în competiţiile de gimnastică artistică de la Jocurile Olimpice fără medalie. În finala de la sol, Sabrina Mâneca-Voinea s-a clasat pe locul cinci, iar Ana Maria Bărbosu pe poziţia a patra, cu aceeaşi notă - 13.700. Doar că gimnasta din urmă s-a știut medaliată cu „bronz” pentru o vreme, până când o contestaţie la nota lui Jordan Chiles (SUA) i-a adus acesteia din urmă locul trei și a privat-o pe româncă de medalie la JO 2024. De cealaltă parte, Sabrina Mâneca Voinea a fost notată iniţial cu 13.700 pentru exerciţiul de la sol și, în ciuda faptului că și din partea ei a fost depusă o contestație, nota a rămas aceeași, iar gimnasta a încheiat pe locul cinci.  
Ulterior, marți, FRG a solicitat prezentarea analizei detaliate şi justificarea notelor la dificultate si execuţie obţinute de Sabrina Mâneca-Voinea în finala de la sol, de la Jocurile Olimpice. Potrivit FRG, Sabrina a fost penalizată cu o zecime pentru o ipotetică ieşire din covor, care a fost considerată, ulterior, o eroare de arbitraj. În total, FRG a depus la TAS două memorii: unul referitor la modul de soluţionare al contestaţiei gimnastei Jordan Chiles, după anunţarea clasamentului, iar cel de-al doilea pentru felul în care au fost analizate contestaţiile pentru Sabrina Mâneca-Voinea şi Jordan Chiles.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Mai multe