Fotbalul, în doliu: a murit un internațional român, participant la Euro 1984

23 februarie 2022 20:48   Fotbal intern

O veste tristă a lovit fotbalul românesc în final de iarnă. Unul dintre jucători care au evoluat la Campionatul European din 1984, Ioan Zare, a încetat din viață. Avea doar 62 de ani.

Vestea morții fostului internațional român a luat prin surprindere pe toată lumea, mai ales că totul s-a petrecut foarte rapid. Conform presei bihorene, acesta se afla internat de luni la secția de terapie intensivă a Spitalului Județean din Oradea, acolo unde s-a și stins din viață.

Un fundaș de fier, care s-a lansat la FC Bihor și care s-a afirmat la Dinamo, cu care a cucerit Cupa României, Ioan Adrian Zare a făcut parte din lotul convocat de selecționerul Mircea Lucescu pentru turneul final al Campionatului European din 1984. Pentru a ne face o idee ce a însemnat atunci această performanță, trebuie spus că pentru a se califica, românii au lăsat acasă campioana mondială, Italia. În plus, e bine de reamintit că în 1984 la turneul final participau 8 echipe.

Într-o grupă cu Republica Federală Germania, Spania și Portugalia, Ioan Zare a jucat o repriză în meciul cu RFG, fiind introdus pe teren de Mircea Lucescu la pauză, în locul lui Gică Hagi, pe atunci un tânăr promițător. O performanță fabuloasă, având în vedere că atunci erau permise doar două schimbări, nu cinci ca acum!

În total, Ion Zare a îmbrăcat de şapte ori tricoul echipei naţionale a României, în perioada 1984-1987. În carieră, el a evoluat pentru FC Bihor, Dinamo, Victoria şi Flacăra Moreni, ulterior plecând în Ungaria, unde a îmbrăcat tricoul formaţiilor Siofok şi Pecs.

În 2016 i-a decedat fiul

În 2016, Ioan Zare a trecut printr-o mare dramă: fiul său, Adrian, a decedat la doar 28 de ani din cauza unei tumori pe creier. El locuia în Ungaria. „În 2014, a fost diagnosticat cu o tumoare pe creier, într-o zonă inoperabilă. S-a chinuit mult, săracul! I-au fost afectate întâi mâna și piciorul drept, apoi suferința s-a extins. Trăia de la doi ani în Ungaria, unde s-a și stins. L-am incinerat, iar apoi am adus urna cu cenușă la Oradea, unde am înmormântat-o”, declara Ioan Zare, pentru Gazeta Sporturilor.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!  

Mai multe