Iniesta se retrage din „sportul rege”: repere carierei fotbalistului de 40 de ani

8 octombrie 2024 14:40   Fotbal internațional

Andrés Iniesta şi-a anunţat, luni, retragerea din fotbal, jucătorul de 40 de ani punând punct carierei în sportul care l-a consacrat. Mijlocaşul spaniol rămâne un reper al FC Barcelona și un nume cu greutate în echipa naţională a Spaniei, cu care a câştigat numeroase trofee, până la plecarea sa din Europa.

„Jocul continuă” este numele videoclipului prin care Iniesta a făcut anunțul de încheiere a carierei - de altfel, cinci antrenori de renume -Luis Enrique, Arrigo Sacchi, Louis Van Gaal, Pep Guardiola şi Vicente Del Bosque- au adus, pe rând, un omagiu carierei spaniolului, al cărui debut s-a petrecut, în 2002, în tricoul echipei FC Barcelona.

Om al constanței, Iniesta a depășit 1.000 de apariții în carieră

„Este unul dintre foarte puţinii fotbalişti care a fost profesor, înainte de a fi elev. El ştia deja totul”, a glumit Sacchi, înainte ca Van Gaal să continue să laude un jucător „care avea totul în cap”. Nu mai puțin de 674 de apariţii a adunat Iniesa, marcând de 57 de ori şi cucerind 32 de trofee - inclusiv patru Ligi ale Campionilor şi nouă campionate spaniole. Apoi, în 2018, a lăsat fotbalul european pentru Japonia, unde a plecat la Vissel Kobe în Japonia în 2018, unde a petrecut cinci ani. 
Jucător emblematic al echipei Barça din vremea lui Pep Guardiola, care a câştigat „tripla”, în 2011, Iniesta s-a remarcat și drept dublu campion european, în 2008 şi 2012 și a fost singurul marcator al victoriei cu 1-0 a Spaniei în faţa Olandei în finala Cupei Mondiale din 2010. Un om al constanţei, Iniesta a depăşit „borna” de 1.000 de apariţii în carieră, consemnând 1.005 de meciuri, 101 goluri şi 172 de pase decisive, după ultima aventură în Emiratele Arabe Unite, unde a decis să pună punct mai devreme, deşi avea o opţiune de prelungire pentru un al doilea an.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Mai multe