Semifinale de 4,5 miliarde €. Cine se bate pentru ultimul act la EURO 2024

7 iulie 2024 7:02   Fotbal internațional

Spania, Franța, Anglia și Olanda sunt cele mai bune patru echipe de la EURO 2024, care își vor măsura forțele pentru un loc în finala turneului final din Germania, jucătorii „aruncați” în joc sărind de fabuloasa sumă de patru miliarde și jumătate de euro.

Prima semifinală le va aduce față în față pe Spania și Franța, cele două urmând să se dueleze, marți, de la ora 22.00, la München, pe ProTV. Ibericii n-au avut o misiune ușoară în sferturi, acolo unde au reușit să elimine țara gazdă, Germania, învingând cu 2-1. Spania a trebuit să improvizeze, rămânând, încă din minutul opt, fără Pedri, mijlocașul părăsind terenul accidentat. Dacă prima repriză s-a scurs fără goluri, în partea secundă a jocului „a spart gheața” Dani Olmo ('51), iar ibericii au rămas la conducere până la finele meciului, când Germania a egalat, în minutul 89, grație lui Florian Wirtz. Cu cele două echipe la egalitate, 1-1 după 90 de minute, cel care a înscris golul decisiv a fost Mikel Merino, care a marcat, în minutul 119, printr-o lovitură de cap. În semifinale, Spania va trebui să se descurce fără Dani Carvajal, eliminat la ultima fază a meciului. Totodată, naționala lui Kylian Mbappé a învins Portugalia, la loviturile de la 11 metri, scor 5-3, după ce tabela a arătat, la finele timpului regulamentar, 0-0. Din punct de vedere valoric, Franța se află în avantaj, Didier Deschamps având l dispoziție un lot de 1,23 miliarde de euro, cei mai bine cotați fiind căpitanul Mbappé (180 de milioane de euro), Aurélien Tchouaméni (100 milioane de euro), Eduardo Camavinga (100 de milioane de euro). De cealaltă parte, Spania are fotbaliști în valoare de 965,5 milioane de euro, podiumul fiind ocupat de Rodri (120 de milioane de euro), promițătorul Lamine Yamal, în vârstă de doar 16 ani (90 de milioane de euro) și accidentatul Pedri (80 de milioane de euro).

Anglia, de două ori mai valoroasă decât adversara din semifinalele EURO2024

Lupta din cealaltă semifinală se dă între Anglia și Olanda, cele două urmând să se înfrunte, miercuri, de la ora 22.00, la Dortmund, la același canal de televiziune. Englezii au trecut de Elveția, în fața căreia s-au impus la penalty-uri, 5-3, după ce la finele timpului regulamentar tabela a arătat 1-1, după golurile semnate de Breel Embolo pentru Elveția ('75) și Bukayo Saka ('80) pentru Anglia. De asemenea, Olanda a învins Turcia în sferturi, cu 2-1, chiar dacă jucătorii din Țara Semilunei au fost cei care „au spart gheața”, marcând prin Samet Akaydin ('35), intrând la pauză cu avantaj. Olandezii nu s-au pierdut cu firea, egalând prin Stefan de Vrij ('70), golul care „a închis tabela” fiind, de fapt, o gafă, fundașul Mert Müldür trimițând mingea în propria poartă. Anglia abordează semifinala net superioară din punct de vedere valoric, jucătorii având o valoare totală de 1,52 de miliarde de euro, lider în clasament fiind Jude Bellingham (180 de milioane de euro), urmat de Phil Foden (150 de milioane de euro) și Bukayo Saka (140 de milioane de euro). Comparativ, Olanda are fotbaliști de 815 de milioane de euro, lăudându-se cu Xavi Simons (80 de milioane de euro), Matthijs de Ligt (65 de milioane de euro) și Micky van de Ven (55 de milioane de euro). Echipele care se vor califica în ultimul act vor disputa marele meci pentru trofeu, pe 14 iulie, la Berlin.

Răzbunat pentru EURO 2020

Saka a avut ocazia revanșei pentru ediția anterioară de EURO 2024, unde Anglia ceda trofeul competiției în fața Italiei, Saka numărându-se printre cei care ratau, la vremea aceea, loviturile de departajare. Atacantul a plătit scump, pe atunci, lipsa de inspirație la penalty-uri, fiind victima abuzurilor rasiste pe rețelele sociale, lucru care a stârnit un adevărat scandal, soldat cu arestări și pedepse. Înapoi în prezent, Saka și-a trecut numele pe cei care au făcut diferența pozitiv la loviturile de departajare, contribuind la calificarea Angliei în semifinalele EURO 2024.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Mai multe