Sebastian Stan, actorul care joacă rolul lui Donald Trump, spune că fostul președinte „ar trebui să fie recunoscător" pentru filmul controversat „The Apprentice”

16 octombrie 2024 8:15   Vedete internaționale
Ultima actualizare:

Starul Sebastian Stan a declarat că fostul președinte Donald Trump „ar trebui să fie recunoscător” pentru lungmetrajul "The Apprentice”. Acțiunea filmului are loc în New York, între anii 1970 și 1980, și îl întâlnim pe Donald (jucat de actorul român Sebastian Stan) într-un club din Manhattan, unde încearcă să își impresioneze partenera. El este ciudat, paralizat de probleme paterne și se luptă să își facă un nume în lumea imobiliară. Trump a fost, însă de acord cu realizarea filmului și amenință în continuare producătorii cu judecata. 

Trump descrie filmul ca fiind „fals și fără clasă”

Actorul american Sebastian Stan îl interpretează pe Trump în "The Apprentice", care se concentrează pe anii mai tineri ai lui Trump ca magnat imobiliar în New York. Fostul președinte a amenințat că va lua măsuri legale împotriva producătorilor, descriind filmul drept „fals și fără clasă”. Filmul s-a chinuit să găsească un distribuitor în SUA, iar regizorul său a descris procesul de realizare și lansare ca fiind „cel mai provocator lucru pe care l-am făcut vreodată”.

"The Apprentice" - Trump începea să-și facă un nume ca om de afaceri în New York 

"The Apprentice" este plasat în anii 1970 și 80, când Trump începea să-și facă un nume ca om de afaceri în New York. Se concentrează pe relația sa cu avocatul și mentorul Roy Cohn (interpretat de Jeremy Strong din Succession), care a insuflat anumite valori lui Trump, cum ar fi să nu admită niciodată înfrângerea.

Vorbind cu Lizo Mzimba de la BBC, Ali Abbasi a spus că realizarea și lansarea filmului a fost „de departe cel mai provocator lucru pe care l-am făcut vreodată” și a recunoscut dificultățile de a găsi un distribuitor după premiera filmului în mai.

„Când am fost la [festivalul de film] de la Cannes și am primit ovație în picioare și toată lumea era atât de fericită și măgulitoare, mă gândeam că va fi un război al licitațiilor, vreau să merg cu Warner sau Netflix, pe cine vrea a alege? Dar spre deosebire de așteptările directorului, Abbasi a spus că apoi a constatat că „a fost extrem de dificil pentru noi să obținem un distribuitor” – probabil din cauza amenințării lui Trump de a da în judecată.

Se dorește lansarea filmului înainte de alegerile din SUA din 5 noiembrie

"The Apprentice" a fost lansat în cele din urmă în SUA săptămâna trecută, dar până acum a avut probleme la box office de acolo. A primit premiera britanică la Festivalul de Film de la Londra, marți seara, înainte de lansarea sa în Marea Britanie vineri.

Abassi a confirmat că dorește să se asigure că filmul va fi lansat înainte de alegerile din SUA din 5 noiembrie, unde Trump se va confrunta cu Kamala Harris, astfel încât să poată face parte din conversație.

Abassi explică de ce își dorește lansarea imediată a filmului  

„Alegerile sunt fie de a elibera acest lucru potențial într-o președinție a lui Trump, fie de după alegeri, indiferent de calea, fie de a o face acum”, a spus Abbasi. „Și cred că din punct de vedere intelectual și ca artist este mult mai interesant [să-l lansez acum].

„Nu cred că cineva a făcut vreodată un film despre o persoană care candidează pentru o funcție în timp ce o face și care are această interacțiune, este destul de unică, sincer, și de ce aș renunța la această oportunitate?”. El a adăugat: "Asta înseamnă că vrem să afectăm sau să schimbăm rezultatul alegerilor din SUA? Adică, mi-aș dori să am acele puteri!"

Filmul a primit recenzii mixte

Cu toate acestea, Strong a sugerat că filmul ar putea avea un impact asupra unor alegători.„Într-un fel mic, cred că ar putea muta acul asupra modului în care oamenii se simt [despre] sau îl percep, dar filmul nu este un act politic, este o poveste”, a spus el. Filmul a primit recenzii mixte și s-a dezbătut dacă ar putea intra în cursa pentru Oscar. 

Rezultatul alegerilor ar putea fi un factor cheie pentru a fi sau nu nominalizat filmul, a remarcat Richard Lawson de la Vanity Fair. „Dacă Trump câștigă alegerile, nu cred că [alegătorii premiilor] vor dori să aibă ceva de-a face cu acest film”, a spus Lawson în podcastul Little Gold Men. „Ar trebui să existe o victorie a lui Harris pentru ca oamenii să spună: „OK, am învins din nou răul, acum putem să ne întoarcem și să-și reconsiderăm viața mai tânără dintr-o îndepărtare mai sigură”.

Personalitatea lui Trump a fost formată de Cohn

Dacă filmul ajunge în cursa pentru premiile Oscar, ar putea să-l vadă pe Strong în competiție directă cu fostul său coleg de succes, Kieran Culkin, în categoria actorului secundar. Starul Marvel Stan evită să-l înfățișeze pe Trump ca pe un răufăcător de caricatură în film sau în modul exagerat, comic, Trump este adesea prezentat de impresioniști.

În schimb, The Apprentice acționează ca un studiu de caracter mai serios al modului în care personalitatea lui Trump a fost formată de Cohn. Faptul că Trump este jucat fără vocea, gesturile și caracteristicile obișnuite pe care actorii le folosesc adesea face evoluția lui treptată pe parcursul a două ore mult mai eficientă. „Unii ar putea dori ca The Apprentice să meargă mai departe”, a spus Katie Walsh de la LA Times în recenzia sa. „Umanizează Trump".

„Cred că [Trump] ar trebui să fie recunoscător, ca să fiu sincer!"

Până la sfârșitul filmului, influența lui Cohn asupra lui Trump poate fi văzută clar. Pentru membrii publicului mai tineri care au ajuns să-l cunoască pe Trump doar în ultimul deceniu, filmul se poate dovedi iluminator. Stan a reflectat: „Ei [Trump și Cohn] sunt indivizi foarte complexi, și așa este în viață, nimeni nu este moral complet de partea dreaptă sau perfect în vreun fel, toată lumea are defecte și există unele calități răscumpărătoare ca bine lor.”

Strong a declarat pentru BBC News: „Filmul este despre cum a fost făcut Trump, într-un fel, despre cum a devenit cine este astăzi, cadrul său moral, filozofic, politic și multe dintre ele provin din Roy Cohn, deci în acest sens, este o poveste de origine."

Stan a concluzionat: „Cred că [Trump] ar trebui să fie recunoscător, ca să fiu sincer. Cred că i-am oferit o interpretare foarte complexă, tridimensională, a vieții lui și nu-mi amintesc că altcineva ar fi făcut asta. "

Ce spune Trump despre fosta soție, Ivana 

Asta nu înseamnă însă că portretizarea lui Trump este simpatică. Dimpotrivă. Trump al lui Stan tratează oamenii din ce în ce mai rău și într-o scenă deosebit de controversată, el este văzut violându-și soția de atunci, Ivana. Această acuzație are un fundal complicat - Ivana Trump l-a acuzat pe Trump de viol într-o depoziție judiciară în 1990, când divorțau, dar ulterior s-a distanțat de revendicare.

În 2015, Ivana a descris o întâlnire sexuală în care a spus că „dragostea și tandrețea” pe care Trump le-a manifestat de obicei erau absente, lăsându-i să se simtă „încălcată”. Ea a continuat: „M-am referit la asta ca la un „viol”, dar nu vreau ca cuvintele mele să fie interpretate într-un sens literal sau criminal”. La începutul acestei săptămâni, Trump a declarat într-o declarație: „Fosta mea soție, Ivana, a fost o persoană bună și minunată și am avut o relație grozavă cu ea până în ziua în care a murit”.

Trump amenință cu judecata 

El a adăugat: „Atât de trist că mizeria umană, precum oamenii implicați în acest [film] sperăm că eșuat, au voie să spună și să facă tot ce vor pentru a răni o mișcare politică, care este mult mai mare decât oricare dintre noi”.

Amenințarea lui Trump de a da în judecată a descurajat unii cumpărători de la Cannes, dar Briarcliff Entertainment a preluat în cele din urmă filmul pentru distribuție în SUA și Canada.

Întrebat despre scena agresiunii sexuale, Abbasi a spus: „Abordarea mea este că aceasta este importantă pentru că este o ruptură, un punct de caracter extrem de important, relația dintre Donald și Ivana și, într-adevăr, tragedia este cea care contează, nu controversa”.

Mai multe