Actorii mari ai României, pictați și expuși într-o expoziție la Teatrul Național

21 ianuarie 2022 14:14   Vedete românești

Începând cu 18 ianuarie 2022, Foaierul Media (aripa Intercontinental) al Teatrului Național “I.L. Caragiale” găzduiește expoziția "Coregrafia Artistului", organizată de Galeria Arhivă de Artă, în colaborare cu Societatea Națională de Cruce Roșie din România. Vor fi expuse picturi și desene ale actorilor celebrii, făcute de alți actori.

Expoziția, organizată în scop caritabil, reunește peste 40 de artişti care şi-au exprimat cu entuziasm disponibilitatea de a susţine cauza copiilor din Centrele E.G.A.L ale Societațîi Naționale de Cruce Roșie din România. Organizatorii s-ar bucura de susținerea acordată acestui proiect, inclusiv prin participarea cu donațîi sau sponsorizări a celor care doresc acest lucru. Noua expoziție cuprinde o selecție de portrete ale unor artiști români consacrați din teatru, cinematografie și din lumea muzicală. Urmărind portretele expuse în acestă expoziție, întelegem cât de mult a însemnat pentru fiecare dintre artiștii expozanți transpunerea pe pânză a chipului actorului sau a solistului preferat, personalități care i-au marcat copilăria și viața. Lucrările sunt realizate în tehnici diverse: ulei pe pânză, acrilic, cărbune, metalo plastie - elemente și materiale ce relevă preocupările artiștilor pentru studiul artei.

Expoziția va rămâne deschisă până în 10 februarie 2022 și va avea următorul program de vizitare: de luni până duminică între 11.00 - 18.00!

Portretele unor mari actori, expuse în scop caritabil

Dintre marii actori pictați în expoziție îi amintim pe Toma Caragiu, Marin Moraru, Iurie Darie și Anca Pandrea, Gheorghe Dinică, Stela Popescu, Ion Caramitru, Alexandru Arșinel, Florin Piersic, Marcel Iureș, Vasile Muraru și Valentina Fătu, Radu Belign, Manuela Hărăbor, Dem Rădulescu, Tudor Gheorghe, Ion Dichiseanu sau Tora Vasilescu. Dintre artiști expozanți îi amintim pe Ana Maria Guță, Aura Rodica Pîrvu, Bogdana Daradici, Carmen Ionescu, Cristiana Luciana Ionescu, Cristina Machedonski, Cristina Tudose, Mioara Durbacă, Monica Mocianu, Nicola D'arco, Pavel Daniela Carmen, Raluca Axinte sau Sișu Vicențiu.

Despre Crucea Roșie Română

România a devenit Parte semnatară la prima Convenție de la Geneva din anul 1864 pe care a ratificat-o în 1874. Doi ani mai târziu, la 4 iulie 1876, a luat ființa Societatea Crucea Roșie din România, care și-a început activitatea în actualul sediu al Spitalului Colțea din București, Principele Dimitrie Ghica fiind primul ei președinte al acesteia, între 1876-1897.

Prin Statutul Crucii Roșîi, adoptat în 1876, femeile nu puteau face parte din conducerea Societățîi. De aceea, în 1906, au pus bazele “Societății de Cruce Roșie a doamnelor din România”. Societatea activă în paralel cu cea înființată în 1876 și se ocupă cu strângerea de fonduri pentru ajutorarea în caz de război și calamități, pregătea personal voluntar, coopta voluntare din aproape toate orașele țarii. În 1915, Adunarea Generală a Societații Naționale de Cruce Roșie a aprobat fuziunea celor două entitați. Cu acest prilej, Regina Maria, sub al cărei patronaj se află Crucea Roșie la acea vreme, a adresat românilor următorul mesaj: „Crucea Roșie, nădejdea tuturor în timp de pace, că și în război, nu trebuie să piară. Cu toții, de la mic la mare să o sprijinim cu evlavie, cu însuflețire, cu nesfârșită dragoste”.

Puteți urmări știrile Click! și pe Google News

Mai multe