19 ani fără Dem Rădulescu. Cine i-a dat porecla Bibanuʼ

Ultima actualizare:
Dem Rădulescu a devenit tată la 55 de ani. Soția sa, actrița Adriana Șchipu i-a dăruit o fiică, pe Irina Rădulescu, acum actriță a Teatrului Mic din Capitală
Dem Rădulescu a devenit tată la 55 de ani. Soția sa, actrița Adriana Șchipu i-a dăruit o fiică, pe Irina Rădulescu, acum actriță a Teatrului Mic din Capitală

Ziua de 17 septembrie 2000 este zi neagră pentru admiratorii marelui actor Dem Rădulescu. Un infarct l-a răpus, iar noi am rămas mai săraci. Despre Dem Rădulescu se spune că a fost o instituție. I se spunea Bibanuʼ. Uite cine i-a dat porecla!

Regizorii nu au găsit alte cuvinte pentru a omagia pe acest uriaș actor de comedie: a fost o instituție.  Marţi, 17 septembrie, se împlinesc 19 ani de când ne-a părăsit. Filmele în care a jucat bucură și astăzi pe pe români. Cien nu a văzut seria BD?

Un infarct l-a doborât pe marele actor Dem Rădulescu, la 17 septembrie 2000, cu patru zile înainte de a împlini 69 de ani.

Dem Rădulescu, biografia

S-a născut la Râmnicu-Vâlcea, la 21 septembrie 1931. Puțini știu că, înainte de a ajunge actor de calibru, maestrul Dem Rădulescu a avut o valoroasă carieră în lumea boxului. A fost chiar și campion la juniori. Însă, în oraș, veneau trupe de teatru la Râmnicu-Vâlcea, cu mari actori. Când sosea trupa lui Constantin Tănase, venea lumea de la ţară cu căruţele, dar mama lui Dem Rădulescu nu îi dădea voie la aceste spectacolele pentru că balerinele erau prea dezbrăcate. Într-o seară a fugit de-acasă, s-a furişat la spectacol şi l-a văzut pe Constantin Tămase, aplaudat și ovaționat de public.

Dem Rădulescu a debutat la 17 ani

Debutul ca actor amator a fost la vârsta de 17 ani, la un bal organizat de fanfara gării. În 1954 termina IATC, cu bursă pe toată perioada facultăţii, iar în 1956 câştiga premiul I pentru interpretare, la un concurs pentru tineri actori. A fost remarcat de marele regizor Sică Alexandrescu şi unul dintre primele roluri a fost în filmul „Politică şi delicatese”. A debutat în acelaşi an la Teatrul Naţional din Bucureşti, căruia i-a rămas fidel toată viaţa. A creat foarte multe roluri, îndeosebi de comedie, care l-au transformat într-o legendă a teatrului românesc.

De unde îi vine porecla Bibanuʼ

Dem Rădulescu a avut o poreclă binecunoscută: Bibanuʼ. Chiar el a povestit cum a primit-o. ”Tata era negustor de peşte, în piaţa din Vâlcea. Fratele meu mai mare  a luat într-o zi un biban frumos, l-a învelit într-un ziar şi l-a dus la şcoală, cu gândul să i-l dea profesorului, ca să-l arate ca material didactic elevilor. Mai întâi lui i-au spus copiii «Bibanu’». După aia mi-au zis «Fratele lu’ Bibanu’», pe urmă porecla s-a prins de mine. Acolo am apărut pentru prima dată cu numele ăsta: Rădulescu-Bibanu’. După ce am intrat la Teatru, m-am pomenit într-o zi că un student din anul III, vâlcean de-al meu, striga după mine «Mă, Bibanule!». Şi Bibanu’ am rămas”.

citeşte şi

Irina, fiica lui Dem Rădulescu: „Cu câteva zile înainte să moară, mi-a dat sfaturi”

40 de lucruri neștiute despre Dem Rădulescu. „De la tata am învățat să mă bucur de tot și de toate”

A jucat în peste 30 de filme

Dem Rădulescu a trăit modest, deși era extrem de popular, spun apropiații. A avut numeroase apariţii la radio şi la televiziune. S-a remarcat prin seriozitatea abordării rolurilor de comedie, întruchipând personaje în piese precum „O scrisoare pierdută”, „Conu Leonida faţă cu reacţiunea”, „D’ale Carnavalului”. A jucat în peste 30 de filme, multe rămase pentru totdeauna în memoria românilor: seria „B.D.”, „Astă seară dansăm în familie” (1972), „Veronica” (1972), „Un Saltimbanc la Polul Nord” (1982), „Fram” (serial tv) (1983), „Coana Chi­riţa” (1986), „A doua cădere a Constantinopolului” (1994).

Dem Rădulescu a format generaţii  de actori


    Dem Rădulescu a devenit tată la 55 de ani. Soția sa, actrița Adriana Șchipu i-a dăruit o fiică, pe Irina Rădulescu, acum actriță a Teatrului Mic din CapitalăFOTO: cinemagia.ro
Dem Rădulescu a devenit tată la 55 de ani. Soția sa, actrița Adriana Șchipu i-a dăruit o fiică, pe Irina Rădulescu, acum actriță a Teatrului Mic din CapitalăFOTO: cinemagia.ro

Și-a dorit enorm să fie  un bun profesor. Graţie talentului pedagogic şi a bogatei sale experienţe creatoare în activitatea didactică, a contribuit la formarea a zeci de tineri actori valoroşi ca profesor la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică (IATC). Domnul profesor muncea, fără să se plângă, de dimineaţă până seara şi nu întârzia niciodată la spectacol.

Femeile din viața lui Dem Rădulescu

A fost căsătorit cu actrița Paula Rădulescu, de care mai apoi a divorțat, căsătorindu-se cu eleva sa de la I.A.T.C., actrița Adriana Șchiopu.

Această actriţă, frumoasă și talentată, a fost multă vreme „binecuvântata mea soţie”, aşa cum o descria marele actor. Dem Rădulescu avea 55 de ani când s-a născut fiica sa, Irina, la rândul ei actriță. Ați văzut-o pe scena Teatrului Mic din Capitală și în serialul „Tanti Florica”, de la ProTV.

image
image
image
image
image
image
image png
banner alin oprea png
joe pesci jpg
banner roxana vancea png
kate middleton (8) jpg
banner ioana tufaru png