Patru ani de la decesul marelui actor Marin Moraru. Click! îți spune 10 lucruri mai puțin știute despre”Marinuș”


    Lucia și Marin Moraru un cuplu dat exemplu de eleganță în lumea artistică
Lucia și Marin Moraru un cuplu dat exemplu de eleganță în lumea artistică

Un exemplu de modestie și sensibilitate. Așa îl descriu pe marele actor Marin Moraru toți cei care l-au cunoscut. Vineri, 21 august s-au împlinit patru ani de când a decedat în urma unei boli grave cel apelat de apropiați”Marinuș”.

Marin Moraru s-a născut pe 31 ianuarie 1937 în Bucureşti și a fost căsătorit peste 50 de ani cu Lucia, redactor muzical la Radio România Actualități. A fost actor la Teatrul Tineretului (1961-1964), la Teatrul de Comedie (1965-1968), la Teatrul Lucia S. Bulandra (1968-1971) şi la Teatrul Naţional "I. L. Caragiale"(1971-1974 și 1980-2015). Între 1974 și 1980 nu a mai urcat pe scenă, alegând să fie conferențiar universitar la I.A.T.C. București. Click! vă prezintă 10 lucruri mai puțin cunoscute despre marele Marin Moraru.

1. Tatăl său a fost vopsitor de vagoane la CFR iar copilăria și-a petrecut-o în cartierul Giulești.”La îndrumarea tatălui, a urmat cursurile Școlii de Construcţii Căi Ferate – Întreţinere Drumuri şi Poduri(…)Apoi este repartizat la Braşov, ca asistent de picher, având în responsabilitate întreţinerea unei porţiuni de cale ferată. După un an s-a tranferat la uzina Griviţa Roşie, în Bucureşti, ca agent tehnic”notează Florin Ghioca pe blogul Teatrului Național

2..Marin Moraru a vrut la cererea familiei să se faca inginer ori aviator și a dat examen la Politehnică, a fost admis dar a abandonat îndreptându-se către Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică.

3. Despre Marin Moraru se știe că a intrat din a doua încercare la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică. Puțină lume cunoaște însă că a făcut o impresie atât de puternică comisiei de examinare încât a fost admis direct în anul II, în aceeași clasă în care ar fi fost dacă ar fi intrat ”din prima”. A avut-o profesoară pe marea actriță Dina Cocea.

4.Și-a cunoscut soția, Lucia, în tren, în timp ce mergeau amândoi într-o tabără de iarnă la munte. Au stat în același compartiment, apoi în aceeași vilă și după un an s-au căsătorit

5. Și-a cerut soția de trei ori în căsătorie. Lucia a spus de două ori”mai vorbim”dar a treia oară a spus da. Marin Moraru a fost considerat unul dintre cei mai cuminți și familiști actori din galaxia monștrilor sacri ai teatrului românesc.Nunta dintre”Marinuș”și Lucia a avut loc pe 29 februarie, aşa că sărbătoreau o dată la patru ani. Nu au avut copii.

6. În teatru deși a interpretat zeci de roluri, rămâne în istorie pentru interpretarea lui Take din celebra piesă”Take, Ianke și Cadîr” in regia lui Victor Ioan Pop pe scena Naționalului bucureștean. Piesa a avut premiera în octombrie 2001 și este considerată în top trei încasări pentru o comedie în istoria Teatrului Național. Alături de Marin Moraru, în piesă mai joacă Radu Beligan și Gheorghe Dinică.

7.Bustul lui Marin Moraru din holul Teatrului Național a fost plătit de soția marelui actor. Pentru că aceasta nu avea bani și dorea foarte mult realizarea sculpturii, Lucia Moraru a vândut mașina familiei pentru a putea plăti sculptorului realizarea operei.

8. Avea o vorbă favorită care apoi a devenit titlul cărții sale de memorii apărute în 2013.”Suntem ce sunt amintirile noastre”.

9. Era carnivor și a spus tot timpul că nu s-a simțit în largul lui când a fost nevoit să stea o lună în Deltă pentru filmările de la”Operațiunea Monstrul”.”Ș carnea avea gust de pește”povestea el nemulțumit.

10. Cel mai trist moment din viața lui și care l-a marcat pentur totdeauna a fost când a văzut ce s-a întâmplat cu marele actor Ștefan Mihăilescu Brăila.”Știa tot, roluri, scene și într-o secundă s-a întâmplat ceva și nu a mai știut nimic. A rămas lumea șocată dar așa s-a întâmplat. Totul s-a șters din mintea lui. A fost teribil”, a declarat Marin Moraru într-un interviu la TVR.  

Citiți și

Marin Moraru a iubit cu patimă o singură femeie

Un an de la moartea lui Marin Moraru. Soția marelui actor nu și-a mai revenit

cub mama theo rose carmen harra png
zodii care sunt vampiri energetici jpg
Brad Pitt (5) jpg
cub monica anghel png
andreea esca 6 png
andrei duban apare in serialul wednesday jpg
cub miki k pital png
andreea antonescu jpg
Germania Japonia la Cupa Mondială de Fotbal 2022 din Qatar FOTO EPA EFE (3) jpg
Mark Rutte
image
image
image
image
andreea antonescu jpg
Dwayne Johnson jpg
andreea esca 6 png
cub maria constantin animat gif
cub monica anghel png
Brad Pitt (5) jpg