Actorul Traian Stănescu va fi înmormantat joi. Sicriul cu trupul maestrului, depus la Biserica Izvorul Tămăduirii-Mavrogheni

13 aprilie 2022 3:27   Vedete românești
Ultima actualizare:

Mesajele de condoleanțe curg neîncetat de când vestea trecerii în neființă a actorului Traian Stănescu a îndoliat lumea teatrului și a filmului. Traian Stănescu, unul dintre actorii importanţi ai Teatrului Naţional ”I.L. Caragiale” din Bucureşti, a murit luni, 11 aprilie, la vârsta de 82 de ani.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al actorului Traian Stănescu a fost depus miercuri (13 aprilie), începând cu ora 13.00, la Biserica Izvorul Tămăduirii-Mavrogheni (strada Monetăriei nr. 4), iar slujba religioasă va începe la ora 14.00. Fanii îi vor putea aduce un omagiu celui care și-a dedicat peste 5 decenii din viață, filmului și dramaturgiei și la TNB.

Joi, la ora 10.00, sicriul va fi depus la Teatrul Naţional Bucureşti, unde va avea loc o slujbă, începând cu ora 12.00. Slujba de înmormântare va avea loc de la ora 14.00, la capela cimitirului Bellu, tot acolo unde se odihnește și iubita lui soție, Ilinca Tomoroveanu, care s-a stins din viață la 2 mai 2019.

Citește și: Regretul cu care s-a stins Ilinca Tomoroveanu. Nu a primit nimic din averea lui Octavian Goga, unchiul ei

Traian Stănescu și actrița Ilinca Tomoroveanu s-au căsătorit în 1977 și au reprezentat una una dintre cele mai talentate și respectate familii din lumea artistică autohtonă. În acest an, pe 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului, Traian Stănescu, născut tot pe 27 martie (1940), împlinise venerabila vârstă de 82 de ani. 

Traian Stănescu, biografie

Traian Stănescu a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în 1961, la clasa profesor G.D. Loghin. A fost repartizat la Teatrul de Stat din Piatra Neamţ, după care, din 1964, revine în Bucureşti şi joacă, mai întâi pe scena Teatrului Giuleşti, apoi la Teatrul Mic, iar din 1968 devine actor al Teatrului Naţional „I. L. Caragiale”.

Primul rol pe care l-a jucat pe scena TNB, cu trei ani înainte de alăturarea sa trupei teatrului, a fost Don Pedro în "Castiliana" de Lope de Vega, în regia lui Horea Popescu (1965). A interpretat, apoi, roluri în "Enigma Otiliei”, "Îmblânzirea scorpiei", "Regele Lear”, "Richard al III-lea”, "Cine are nevoie de teatru”, "Danton”, "Ondine”, "Amanţii însângeraţi". Ultimul său rol pe scena Naţionalului a fost în 2007, Luigi din "Sâmbătă, duminică, luni", piesa lui Eduardo De Filippo, regizată de  Dinu Cernescu.

În cinematografie, a debutat în „Dragoste lungă de-o seară” regizat de Horea Popescu (1963), fiind distribuit, apoi, în producţii cinematografice ca: "De trei ori Bucureşti”, "Surorile Boga”, "Probleme personale", "Orgolii”, în filmele din seria "Mărgelatu”: "Drumul oaselor”, "Trandafirul galben”, "Misterele Bucureştilor”, "Masca de argint”, "Colierul de turcoaze”.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Mai multe