Actrița din România obligată de către soții Ceaușescu să renunțe la actorie: „N-a mai dormit decât cu medicamente...eu nu pot să fiu criminal cu omul pe care îl iubesc”

3 octombrie 2024 11:03   Vedete românești

O actriță din România a avut un destin trist în perioada comunistă. Nicolae Ceaușescu a pus-o „pe tușă” pe una dintre cele mai frumoase femei, deși era căsătorită cu un demnitar.

Cine a fost Silvia Popovici

Silvia Popovici, căci despre ea este vorba, a „plătit” scump pentru a fi o vedetă cunoscută, în perioada ceaușistă. Au trecut 31 de ani de când actrița s-a stins din viață și avea doar 60 de ani când și-a dat ultima suflare.

Noi, actorii, avem o viaţă scurtă, noi suntem fluturii care se nasc şi mor la noapte. Iertaţi-ne că suntem glorioşi astăzi, dar noi la noapte murim”, spunea Silvia Popovici.

Actrița s-a născut în 1933 pe data de 7 mai, pe un munte împădurit din satul Fundata, Brașov. Însă, la scurt timp, mama și tatăl ei s-au stins din viață, iar în familia sa au rămas 6 orfani, respectiv frații acesteia. La vârsta de 2 ani, Silvia Popovici a fost înfiată de o mătușă care a luat-o să locuiască în Capitală.

Nu s-a gândit niciodată că va deveni o actriță faimoasă, întrucât își dorea să devină medic sau psiholog, apoi și-a găsit pasiunea în muzică, însă s-a gândit și la meseria de pedagog. Maria Verdeș și Roger Georgescu au îndrumat-o către actorie în perioada liceului, însă nu a fost admisă pe motiv că nu era fotogenică, un lucru absurd, având în vedere frumusețea ei.

„Comisia de examen a găsit că nu sunt fotogenică şi m-a respins. Am luat note foarte bune, aşa încât s-a compensat şi am intrat în Institut. Eşecul avut la fotogenie m-a pus pe gânduri: m-a durut mult, dar am socotit că singura cale de a obţine şi aici rezultate bune era să lupt cu chipul meu. O bătălie care se duce în tăcere şi cere multă voinţă, răbdare, cunoaştere de sine”, spunea actrița într-un interviu pe care l-a acordat revistei „Tomis” în 1983.

Soții Ceaușescu au obligat-o să renunțe la actorie

Ulterior, a ajuns să interpreteze numeroase roluri și să devină cunoscută la scară largă, bucurându-se de un succes formidabil. Cu toate acestea, atunci când s-a căsătorit cu Maxim Berghianu, un demnitar comunist, actrița a început să trăiască un adevărat coșmar. Și nu căsnicia lor a fost o problemă, ci faptul că Nicolae și Elena Ceaușescu nu erau de acord cu relația unui demnitar cu o artistă. Chiar soțul Silviei Popovici a mărturisit la acea vreme, încercările la care au fost supuși de către soții Ceaușescu.

„Față de Silvia Popovici conducerea de partid a avut  o atitudine ostilă. Ostilă e puţin spus! Mie mi-a cerut oficial Ceauşescu ca Silvia să nu mai facă teatru şi film.  

Întâi prin Ion Gheorghe] Maurer (n.r. - prim-ministru la acea vreme): ,,Ar fi bine să intre în învăţământ, să nu mai facă teatru şi film, pentru că Nicu (n.r. - Nicolae Ceaușescu) are gânduri mari cu tine!.

Zic: ,,Tovarăşe Maurer, eu când am intrat în partid, nu am intrat pentru gândurile nimănui, n-am aşteptat nici funcţii, nici poziţii.” Am intrat din convingere!  Ceauşescu  s-a opus să mă căsătoresc cu Silvia. Mi-a spus: ,,Orice profesie, doctor, inginer, ce vrei, dar nu artist”! Nu știu de ce era aşa pornit”, dezvăluia soțul actriței, după moartea acesteia.

„Când m-am căsătorit ştiam că o să am greutăţi. Şi Silvia, care este un om foarte înţelept, mi-a spus: ,,Maxim, vom avea amândoi de suferit, pentru că eu vin dintr-o lume şi tu vii din altă lume”, spunea Maxim Berghianu.

„Ce aveți cu Silvia? Ce aveți cu profesia ei? Ea nu poate trăi fără teatru”

De asemenea, soțul Silviei Popovici a mai declarat atunci că l-a confruntat pe Ceaușescu și a cerut explicații în legătură cu retragerea partenerei sale din actorie.

„Ne-am dus. Și spun: ,,Tovarăşe Ceauşescu, uite ce spune Manea Mănescu, că dumneavoastră aţi fi spus ca Silvia să nu mai facă teatru şi film”. Zice: ,,Da!” ,,Cu ce drept, tovarăşe Ceauşescu? Dacă aveţi ceva cu mine, judecaţi-mă pe mine! Ca mine găsiţi o mie!

Dar ce aveţi cu Silvia? Ce aveţi cu profesia ei? Ea are vocaţie pentru meseria asta! Ea nu poate trăi fără teatru! Ea simte nevoia să se descarce în meseria asta a ei! Eu nu pot să fiu criminal cu omul pe care-l iubesc”, a mai mărturisit acesta.

Momentul în care Elena Ceaușescu a decis ca Silvia Popovici să nu mai apară în filme, a fost devastator pentru ea. Actrița a mai jucat în producții doar după 1980, însă soțul ei a lăsat să se înțeleagă că interdicția de a mai fi actriță i-a grăbit sfârșitul.

„Din 1967 n-a mai dormit decât cu medicamente… a plâns nopţi întregi, pentru că ea trăia pentru teatru! Eu nu am făcut decât să o trag în jos şi să-i blochez drumul. Şi pentru asta mă simţeam vinovat”, a adăugat Maxim Berghianu.

Mai multe