Destinația preferată de vacanță a soților Ceaușescu. Această stațiune spectaculoasă se află la nici 4 ore de București

Ultima actualizare:

Nicolae și Elena Ceaușescu erau îndrăgostiți de peisajele montane din România, iar una dintre destinațiile lor preferate de vacanță era Bâlea Lac, situată la poalele celui mai înalt munte din țară, vârful Moldoveanu. La doar 3 ore și 45 de minute de București, această stațiune spectaculoasă era locul unde cei doi își petreceau adesea timpul, departe de agitația Capitalei.

Soții Ceaușescu. Foto: arhiva.
Soții Ceaușescu. Foto: arhiva.

Fascinația Ceaușeștilor pentru Bâlea Lac

Bâlea Lac, aflat la o altitudine de 2050 de metri în Munții Făgăraș, era locul preferat al dictatorului și al soției sale, mai ales datorită apropierii de natură și oportunităților de vânătoare. Cuplul își avea cazarea asigurată la Cabana Paltinu, construită odată cu celebrul drum Transfăgărășan. Nicolae Ceaușescu era un împătimit al vânătorii, iar una dintre pasiunile sale era vânatul de capre negre, pe care le găsea din abundență în această zonă sălbatică.

image

Cabana Paltinu, refugiul dictatorului

Cabana Paltinu, aflată lângă lacul glaciar Bâlea, era reședința temporară a Ceaușeștilor în timpul vizitelor lor la munte. Deși dictatorul nu era cunoscut pentru pretenții exagerate, acesta se asigura că avea la dispoziție confortul necesar. Construcția cabanei a suferit unele modificări impuse de Nicolae Ceaușescu însuși. În 1974, după ce o furtună puternică a lăsat cabana fără acoperiș, acesta a ordonat ancorarea lui de corpul clădirii. Mai târziu, în 1988, cabana a fost electrificată, asigurându-i confortul necesar.

Chiar dacă nu era pretențios în ceea ce privește amenajările, Ceaușescu venea mereu cu bucătarul său personal. După cum își amintește Liviu Miu, adjunctul șefului Salvamontului din Sibiu în acea perioadă, „nu era un om prea pretențios. Își aducea bucătarul care îi pregătea masa”. Ceaușeștii locuiau separat în cabană, Nicolae dormind în apartamentul cu numărul 1, iar Elena în apartamentul cu numărul 2.

Ce s-a întâmplat cu cabana după Revoluție?

După Revoluția din 1989 și execuția soților Ceaușescu, Cabana Paltinu a devenit o destinație populară pentru diverse personalități. De-a lungul anilor, mai multe figuri publice, precum Radu Mazăre, Dem Rădulescu, Gheorghe Gheorghiu și Daniel Iordăchioaie, s-au cazat în fostul apartament al dictatorului.

Astăzi, cabana continuă să atragă vizitatori datorită poziționării sale unice, aproape de vârful Moldoveanu și în mijlocul peisajelor montane spectaculoase din Munții Făgăraș. Stațiunea Bâlea Lac rămâne una dintre cele mai frumoase destinații montane din România, o bijuterie naturală ce a fascinat atât cuplul Ceaușescu, cât și pe cei care vizitează zona în prezent.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Fiicele Regelui Mihai si Principele Radu la parastasul de 6 ani al Regelui Mihai   Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale (2) jpeg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
dovleac istock jpg
tigara fum  dependenta  productie tigari   foto pixabay jpg
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
cora pearl
explozii liban afp jpg
pestera ghetarul focul viu jpg
caius covrig jpg
Nutu Camataru FOTO Captură video
image
actualitate.net
image
actualitate.net