Cine a fost cel supranumit "vraciul lui Ceaușescu". „N-am apucat să-l vindec că l-au împuşcat. Avea cancer la prostată!"

România a fost martoră la apariția unor personaje controversate care au reușit să capteze atenția și să polarizeze opiniile publicului. Una dintre cele mai memorabile figuri a fost Constantin Mudava, supranumit „vraciul lui Ceaușescu”. Acest individ, care se prezenta ca având puteri supranaturale de vindecare, a devenit un simbol al credinței populare în soluții miraculoase, dar și un exemplu de escrocherie într-o societate disperată să găsească remedii rapide pentru afecțiunile de sănătate. Mudava a reușit să îmbine misticismul cu o afacere prosperă, atrăgând zeci de mii de pacienți dornici să creadă în abilitățile sale „tămăduitoare”.

Ceaușescu. Foto: arhiva.
Ceaușescu. Foto: arhiva.

"Vraciul lui Ceaușescu" nu avea studii medicale

Constantin Mudava nu avea studii medicale, dar acest lucru nu l-a împiedicat să își deschidă un cabinet de „vindecare” unde pacienții formau cozi kilometrice, dornici să beneficieze de puterile sale „tămăduitoare”. El susținea că avea o „aură uriașă” și că putea vindeca boli considerate incurabile de medicii tradiționali. În realitate, însă, activitatea sa a fost un amestec de minciuni și păcăleli care au afectat zeci de mii de români.

Mudava a devenit cunoscut nu doar prin intermediul pacienților obișnuiți, ci și prin legăturile sale cu familia Ceaușescu. Potrivit declarațiilor sale, el a fost „închiriat” de familia dictatorului pentru a oferi tratamente, având parte de o perioadă în care a fost ținut la Scornicești, reședința familiei Ceaușescu.

Pe toți i-am tratat. M-au adus cu forța la Scornicești. M-au ținut cinci luni, până când n-am mai vrut să-i consult, că știam că vine Revoluția. Șeful miliției din Olt, Emil Bărbulescu, îi gonea pe cei ce veneau la mine”, spunea Mudava. El susținea că avea un venit fabulos, de aproximativ o sută de mii de lei pe zi, în condițiile în care salariul său era de doar 5.000 de lei.

Unul dintre cele mai controversate aspecte ale activității lui Mudava a fost afirmația sa conform căreia Nicolae Ceaușescu suferea de cancer la prostată. El a declarat că nu a apucat să-l vindece, deoarece dictatorul a fost executat înainte de a putea beneficia de tratamentele sale. „N-am apucat să-l vindec că l-au împuşcat. Avea cancer la prostată!".

Un politician ratat

După Revoluție, Mudava a profitat de noua libertate politică și a decis să candideze pentru funcția de președinte al României în 1996. Deși a obținut doar 0,31% din voturi, candidatul a demonstrat că își dorește o recunoaștere oficială a influenței sale. Această încercare a fost văzută de mulți ca un exemplu al absurdității și haosului politic din acea perioadă.

După eșecul său electoral, Mudava a revenit la activitatea sa de „vindecător”, continuând să profite de naivitatea celor care căutau soluții rapide la problemele lor de sănătate. Mudava trăia într-o casă modestă.

Constantin Mudava a murit la vârsta de 83 de ani, într-un spital din Târgoviște, după ce a suferit un infarct. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
oameni fericiti jpg
Orhidee roz jpg
demolare gara velenta oradea 01112024 1 jpeg
Nichita Stanescu jpg
Banner Târg Crăciun
Calatorie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net