#Exclusiv Click!

Am aflat cum își negociază artiștii onorariul la nunți. Care solist din „Epoca de Aur” refuză să lase la preț: „Fără 2.500 de euro nu vin!”

12 octombrie 2024 5:00   Vedete românești

Lupu Rednic, Gheorghe Turda, Sofia Vicoveanca și Saveta Bogdan sunt artiștii cu agenda plină de nunți. Cât de scumpi sunt, care este onorariul lor la o petrecere? Iată ce răspunsuri ne-au oferit, exclusiv pentru Click!

„Un artist are onorariul între 800 și 2.500 de euro”

Un vestit organizator de evenimente ne-a dezvăluit, exclusiv pentru Click!, onorariul soliștilor de muzică populară:

„Variază între 800 și 2.500 de euro, chiar și mai mult, pot ajunge și la 3.000 de euro, la petrecerile cu ștaif. În străinătate, li se mai plătesc cazarea și masa, plus drumul, astfel că se aleg și cu o vacanță plăcută”.

Iată însă ce răspunsuri ne-au oferit marii artiști Lupu Rednic, Saveta Bogdan, Sofia Vicoveanca și Gheorghe Turda, adesea invitați să încingă atmosfera la nunți.

Lupu Rednic: „Dacă suntem scumpi? Depinde!”

Solistul Lupu Rednic (55 de ani) ne-a răspuns, în stilu-i caracteristic, cu mult umor. Iată cum pune el problema, înainte de a bate palma:

„Eu și soția mea, Cornelia, avem foarte multe petreceri, cântăm și în țară, dar și în străinătate, pentru diaspora. Dacă suntem scumpi la nunți? Depinde. Noi întrebăm:

„În bani e inclusă și mâncarea sau venim cu ea de acasă? Avem aranjat chiar și pentru Revelion, la Borșa, la Domeniile Ivașcu, un complex superb, unicat în România, mergem acolo și la spa, ne mai și relaxăm”, spune artistul, exclusiv pentru Click!

Saveta Bogdan: „Dacă vor să le cânt și la țambal, cer dublu!”

Și Saveta Bogdan (78 de ani) are numeroase invitații la nunți, mai ales în Ardeal. Ea susține, exclusiv pentru Click!, că fixează tariful în funcție de programul artistic. Marele regret este că nu se mai organizează petreceri de pomină, ca odinioară: 

„Nu sunt atât de scumpă, mă orientez la fața locului. Dacă vor să le cânt și la aperitiv, și la sarmale, și la țambal, cer evident mai mult.

De obicei, lumea vrea două programe. În America, unde am fost recent, la fiica mea, am văzut că nunțile se fac afară, iar la ora 23.00 se și termină. Așa o să înceapă să fie și în România, nunțile să fie mai mult în familie și cu prietenii”.

A dorit însă să ne precizeze și că nunțile nu mai sunt ce au fost, că lumea s-a schimbat:

„Nu prea vine lumea, nu sunt bani. O familie trebuie să dea și câte 5.000 de lei la o nuntă am văzut. Acum nu mai stă lumea nici la tort, mănâncă aperitivul, dă cadoul și pleacă, la treaba lor, acasă. Aproape că a dispărut și ciorba de potroace, petrecerea de a doua zi. Nu mai e ce a fost, se schimbă tot”.

Sofia Vicoveanca: „Nu iau pielea de pe om!”

Sofia Vicoveanca (83 de ani) este poate cea mai modestă solistă de muzică populară, mulțumindu-se și cu puțin, la petreceri:

„Nu iau pielea de pe om, am fost săracă, fiică de refugiați, oameni sărmani. Am cântat și pentru cei bogați și pentru cei cu bani puțini. Mă sună lumea, negociem, ne înțelegem, să fie bine pentru toți. Eu cânt și pentru bucuria oamenilor, nu neapărat pe o anume sumă”.

Nu ne-a spus ce onorariu are, însă Elena Merișoreanu a dat-o de gol:

„Eu și Sofia Vicoveanca luăm cam 1.500 de euro, pentru o nuntă, în țară”, ne-a declarat ea, exclusiv pentru Click!

Gheorghe Turda: „Fără 2.500 de euro nu vin!”

De departe, Gheorghe Turda (76 de ani) este cel mai scump dintre artiștii de muzică populară. El refuză să-și negocieze onorariul, pe care, de altfel, ni l-a și dezvăluit, exclusiv pentru Click!:

„Eu, fără 2.500 de euro, nu vin la nuntă! Aceasta este valoarea mea, treaba lor cât cer și iau alții și dacă se mulțumesc cu mai puțin. Eu nu stau la negocieri. Pentru acești bani, susțin un program artistic de o oră, cu muzică bună, de calitate, pur românească!”.

Mai multe