Ce lucru de preț a învățat Daniel Iordăchioaie de la Dan Spătaru: „Îl practic de fiecare dată când…”

11 octombrie 2024 6:53   Vedete românești
Ultima actualizare:

Daniel Iordăchioaie, unul dintre cei mai apreciați artiști din România, a adus un omagiu special regretatului Dan Spătaru în cadrul unui spectacol comemorativ organizat de Fundația Mirabela Dauer. La eveniment, desfășurat la 20 de ani de la moartea marelui artist, Iordăchioaie a împărtășit publicului o amintire prețioasă și o lecție de viață pe care a învățat-o de la Dan Spătaru și pe care o practică cu rigurozitate la fiecare apariție pe scenă.

Amintiri cu Dan Spătaru

În cadrul spectacolului comemorativ, Daniel Iordăchioaie a interpretat una dintre piesele emblematice ale lui Dan Spătaru, înainte de a dezvălui câteva dintre lecțiile pe care le-a învățat de la marele artist.

L-am cunoscut pe Dan Spătaru personal, iar cei care au lucrat cu el știu cât de fascinant era. Nu vorbea foarte mult, dar când o făcea, avea mereu un zâmbet ștrengăresc care te cucerea. Îmi amintesc cu mare plăcere de spectacolele în care mergeam împreună, iar un lucru care mi-a rămas întipărit în minte și pe care îl practic de fiecare dată este ritualul său de dinaintea fiecărui spectacol. Se așeza în cabină și își lustruia pantofii. De fiecare dată, fără excepție. Acest gest mic, dar plin de semnificație, mi-a arătat ce înseamnă dragostea și dedicarea față de meseria noastră,” a povestit Iordăchioaie, citat de revista Viva!.

O lecție despre recunoștință

Iordăchioaie nu s-a limitat la a vorbi doar despre trecut, ci a adus în discuție și ideea de a omagia artiștii nu doar postum, ci și în timpul vieții. „Poate ar fi mai bine să organizăm mai multe concerte omagiale, nu doar comemorative, pentru a le arăta artiștilor noștri cât de mult îi prețuim cât încă sunt printre noi”, a spus artistul.

De altfel, Daniel Iordăchioaie este implicat în organizarea galelor de excelență „Artiști de Platină”, o inițiativă lansată alături de Iuliana Marciuc și alte instituții culturale. Prima gală a avut loc pe 9 septembrie, unde a fost omagiat tenorul Florin Georgescu, iar pe 2 decembrie, urmează o gală dedicată actriței Rodica Mandache.

La evenimentul de la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, văduva lui Dan Spătaru, Sidonia Spătaru, a donat teatrului un costum de scenă al soțului ei, oferind publicului ocazia de a admira un simbol al eleganței și rafinamentului care l-au caracterizat pe Dan Spătaru. Acest costum, împreună cu alte obiecte personale ale regretatului artist, face acum parte din colecția de aur a Teatrului de Revistă.

Anul acesta se împlinesc 20 de ani de la trecerea în neființă a lui Dan Spătaru.

Mai multe