#Exclusiv Click!

Chef Petrișor Tănase face marele anunț, după ce a dat lovitura cu meniul de la nunta Monicăi Bîrlădeanu: „Deschid o afacere cu sarmale!”. Cu cât le vindea, la bucată, în pandemie

11 octombrie 2024 12:02   Vedete românești

În plin succes, înregistrat cu sarmalele lui delicioase, servite la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță, bucătarul Petrișor Tănase a luat o decizie importantă, pe care, de altfel, ne-a și împărtășit-o, în exclusivitate pentru Click! Expertul în gastronomie anunță că își va deschide o afacere cu aceste preparate tradiționale românești.

„Afacerea este în pregătire!”

Chef Petrișor Tănase a dat lovitura cu meniul deloc sofisticat, dar tare gustos, cu care i-a răsfățat pe invitați, la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță. Cele mai apreciate au fost, însă, de departe, sarmalele învelite în foi de viță, dar și în frunze de tei și de hrean, rețetă delicioasă, pe care, de altfel, a și făcut-o publică, fiind o adevărată provocare pentru gospodine. În urma imensului succes gastronomic, celebrul bucătar a luat o decizie, pe care ne-a dezvăluit-o, în exclusivitate pentru Click!:

„Sarmalele sunt gustoase și în foi de viță, și în frunze de hrean și de tei. Peste vreo lună, am decis să dau drumul la o afacere cu sarmale, este în pregătire. Nu am fixat încă prețul. Dar, deși foarte mulți doresc sarmale, cu mai multă carne, vă spun sincer că, la mine acasă, pentru familie, pun mai mult orez ”.

E convins că mulți vor sta la coadă, ca să cumpere delicioasele lui sarmale, care nu lipsesc din meniul românilor, la nunți, dar nici de pe masa cu bunătăți, de Crăciun.

În pandemia de Covid-19 a  vândut sarmalele cu 5 lei bucata

În pandemia de Covid-19, când ușile restaurantelor s-au închis brusc, din cauza restricțiilor, Chef Petrișor Tănase, gazda emisiunii culinare „Sănătatea în Bucate”, de la Digi 24, a vândut mâncare la domiciliu. În 2021, el avea în meniu și sarmale, pe care, potrivit propriilor declarații, le vindea cu 5 lei bucata, la comenzi de 30 de bucăți.

Rețeta de sarmale, preparate pentru nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță

Petrișor Tănase a făcut publică rețeta lui de sarmale. Iată cum se prepară, pas cu pas:

„Avem nevoie de 60% carne de porc, 40% carne de vită. Avem carnea 100 g, 20 g de orez, 20-30 g de ceapă, pe care o tocăm mărunt și o călim. Pentru sărmăluțele în frunză de varză adăugăm boia dulce, cimbru, piper, sare deloc, pentru că avem varza deja acră. Alegeți foile mari, pentru învelirea celor patru sărmăluțe. La cele din viță, tei, hrean, punem boia de ardei dulce, piper, mărar și foarte puțin cimbru”.

„Atenție, compoziția nu se leagă cu ou!”

„La cele de varză, cimbrul trebuie să fie proeminent. Eu pun și puțină pastă de tomate în compoziție, pentru toate sarmalele. După ce le amestecăm, e bine să lăsăm compoziția să se odihnească. Mie-mi place să le las un pic să le hidrateze orezul, pentru că el va fierbe mult mai ușor. Tocmai de aceea, o păstrez în frigider, o oră-două. Atenție, această compoziție nu se leagă cu ou", a dezvăluit bucătarul, pentru ziare.com.

„Sunt o capodoperă a bucătăriei nord-moldovenești”

Chef Petrișor Tănase a dorit să mai precizeze și că aceste sarmale delicioase sunt „o capodoperă a bucătăriei nord-moldovenești”. A explicat și cum se învelesc, dar și cum se așază perfect în oală:

„Învelim sarmalele, le așezăm în cuib, una de varză, una de viță, una de tei, una de hrean, învelim cu foaia mare de varză, punem în tavă, adăugăm borș și vin, părți egale, până când acoperim cuibul. Băgăm în cuptor, timp de două ore și jumătate, la o temperatură de 120-130 de grade. Apoi, tăiem o felie de roșie, una de costiță, mai lăsăm la cuptor încă 10-15 minute.

Pentru 10 porții, putem adăuga aproximativ 100 de grame de pastă de tomate, amestec cu sucul rezultat din fierberea sarmalelor. Dacă e nevoie, mai putem adăuga puțină apă și turnăm peste cuiburi. Mai lăsăm la cuptor timp de jumătate de oră. O porție de sarmale trebuie să aibă undeva la 150 de grame, finit. Cam acesta este secretul în cuib, care sunt o capodoperă a bucătăriei nord-moldovenești”.

Monica Bîrlădeanu: „O nuntă așa cum am visat amândoi!”

După petrecerea de vis, de la Palatul Snagov, cu zeci de invitați din showbiz, Monica Bîrlădeanu le-a mulțumit tuturor:

O nuntă așa cum am visat amândoi: la palat, într-o rochie de vis (două, de fapt) într-un decor superb, în arome perfecte, cu oaspeți aleși. Am trăit frumos seara trecută cu toții și de-abia aștept să împărtășesc cu voi câteva dintre momentele fabuloase ale serii, așa cum le-am trăit noi. Mulțumim tuturor oaspeților noștri pentru dragoste și bucuria de-a ne fi fost alături în unul din cele mai importante momente ale familiei noastre”, a scris actrița, pe conturile ei sociale. 

Mai multe