Cine a fost primul prezentator de televiziune din România: „Erau doar femei, dar la un moment dat s-au gândit să bage şi voce de bărbat”

8 iulie 2024 20:19   Vedete românești

Regretatul Florin Brătescu avea să intre în industria televiziunii pe data de 16 august 1957, prima sa funcție fiind de operator-radio la Radiodifuziune. Ulterior a ajuns să activeze ca prezentator de televiziune, fiind primul bărbat din România care ocupase acest post.

În cadrul unui interviu mai vechi, Florin Brătescu a mărturisit că a fost trimis în televiziune, fiind primul prezentator din România. La acea vreme, la TVR lucrau doar femei, motiv pentru care producția a hotărât să angajeze și un bărbat.

„Iniţial, la TVR, erau doar femei, dar la un moment dat s-au gândit să bage şi voce de bărbat, așa că s-au gândit să mă trimită la televiziune. (...) M-am dus la TV, am realizat jurnale. TVR-ul se mutase în Moliere şi avea o emisiune <În fața hărţii>. Într-una dintre emisiuni, prezentatoarea nu a putut veni în emisie. Cu 30 de minute înainte, mi s-a pus un text în brațe, m-au dus la machiaj şi am intrat pe post, nimeni nu știa cine sunt. După ce am intrat pe sticlă, am rămas o perioadă în faţa camerelor”, povestea el. 

„36 de ani de muncă în televiziune”

Crainicul de la TVR s-a dedicat aproape 40 de ani Televiziunii Române, pe care a considerat-o „un miracol”. A fost șef de rubrica la Redacția Actualități și redactor-prezentator al emisiunii „Reflector”. Show-ul a început în 1966 și a fost găzduit de regretatul prezentator timp de un deceniu. Încă de la început, programul a făcut furori în rândul celor de acasă, iar ulterior avea să ajungă cea mai importantă emisiune TV de anchetă și investigații.

„36 de ani de muncă în televiziune mă îndreptăţesc să afirm că, pentru mine, televiziunea se confundă cu viaţa mea. Chiar dacă televiziunea a presupus o întâmplare, a cărei frumuseţe am descoperit-o pas cu pas, ea a exercitat, încă de la început, o atracţie deosebită, caracteristică noului, o atracţie fascinantă, capabilă să pună în umbră şi cea mai frumoasă fată la care, în acei ani şi la acea vârstă, inerent, visam”, mărturisea Florin Brătescu la aniversarea a 4 decenii de Televiziune Română.

Florin Brătescu s-a stins din viață pe data de 10 aprilie 2024, la vârsta de 90 de ani.

Mai multe