Impresionanta poveste de viață a lui Jolt Kerestely, autorul piesei „Copacul”: „Colegii mei compuneau pentru neveste, iubite și amante!”. Unde s-a refugiat Angela Similea, după ce a rămas văduvă?

8 septembrie 2024 20:32   Vedete românești

Jolt Kerestely (90 de ani), celebru cu piesa „Copacul”, interpretată de inegalabilul Aurelian Andreescu, a dat timpul înapoi și ne-a vorbit despre artiștii preferați, inclusiv despre Angela Similea, căreia i-a compus „Noapte, fată cu cercei de smoală!”. Am aflat și unde locuiește solista, care, din păcate, a lipsit de la petrecerea organizată de ziua lui. Jolt Kerestely își laudă copiii, dar și soția, una dintre cele mai valoroase profesoare de limba engleză din România.

„Dacă nu te mai doare nimic, nu mai exiști!”

Jolt Kerestely recunoaște că, la vârsta de 90 de ani, problemele de sănătate îl cam sâcâie. Vorbește însă cu o doză de umor despre situația sa:

„De la o vârstă, nu mai poți să te simți mai bine. Dar, este o vorbă,  dacă nu te mai doare nimic, înseamnă că nu mai exiști, de fapt. Eu toată viața am fost sportiv, zilnic alergam 5 kilometri, pe stadionul Dinamo, am făcut ciclism și înot. La vârsta asta, nu mai poți să aștepți nimic, totul este dureros. La 90 de ani, dor chiar și amintirile frumoase”.

Cu cât i s-a majorat pensia, după recalculare?

Jolt Kerestely ne-a dezvăluit, exclusiv pentru Click!, și ce pensie primește, după o activitate muzicală de peste 50 de ani, în urma recalculării din 2024:

„Nu pot accepta situația din România. Mi-au mai dat încă 300 de lei, la pensie, inițial era de 4.500 de lei, acum am 4.800 de lei. Am muncit, da, pentru banii aceștia, dar și alții au muncit. Din păcate, în România, am ajuns la fundul sacului, nu mai avem ce vinde.

Nu pot accepta că lumea stă degeaba, fără să facă nimic, îi rog pe toți să fie mai activi. Nu ne putem schimba, dacă nu vrem”.

Povestea celebrei piese „Copacul”

Jolt Kerestely a compus sute de piese, multe devenite hit-uri. Însă, de departe, cea mai îndrăgită melodie este „Copacul”, pe care compozitorul i-a dăruit-o inegalabilului Aurelian Andreescu. Iată povestea nespusă din spatele cântecului care va dăinui o eternitate în muzica ușoară românească:

„Eu, fiind băiat de preot, am stat la o casă parohială. Era atât de mare, cât un stadion, cu sute de pomi fructiferi. Îmi plăcea să stau în mijlocul naturii. Obișnuiam să mă culc în grădină, la umbra copacilor. Mă uitam la cer și visam. Aceasta piesă este legată de copilăria mea, în care am suferit foarte mult. Tatăl meu, fiind preot, era considerat, la acea vreme, dușmanul poporului”.

Amintiri cu inegalabilul Aurelian Andreescu

Jolt Kerestely ne-a mai dezvăluit și cum a decurs dialogul cu Aurelian Andreescu, solistul ales de el să interpreteze compoziția muzicală „Copacul”, o capodoperă a muzicii ușoare:

”Am lucrat 30 de ani la televiziune și zilnic aveam legătură cu toți artiștii mari. M-am întâlnit cu Aurică (n.r.-Aurelian Andreescu) și i-am spus: „Uite, ți-am scris o piesă, cu vocea ta și cu urechea mea!”. A venit acasă la mine, și, după ce a ascultat-o, Aurica mi-a zis: „Gata, nu o mai da la nimeni, o cânt eu!””.

„Colegii mei compuneau pentru neveste, iubite și amante!”

E mândru că a compus pentru toate vocile de aur din România, amintindu-le cu drag, în acest interviu, pe Angela Similea, Corina Chiriac și pe Mirabela Dauer:

„Am compus multe piese, pentru toți marii artiștii de muzică ușoară, dar și de operă și de operetă. Colegii mei, în schimb, compuneau, mai mult, pentru neveste, iubite și amante. Nu ca mine, pentru toată lumea”, a mai menționat Jolt Kerestely, exclusiv pentru Click!

Este autor al unor numeroase cântece de neuitat, printre care amintim: "Copacul", „Lumea de dragoste", „Tăcutele iubiri", „Însingurare", „Te rog zâmbește, fată frumoasă!", "Noapte, fată cu cercei de smoală".

Unde locuiește Angela Similea, după decesul soțului ei?

De la artist am aflat și unde s-a refugiat Angela Similea (78 de ani), după decesul soțului ei, Victor Surdu, în 2011:

„Am fost sărbătorit, la vârsta de 90 de ani, la Casa Armatei, iar la eveniment au venit 25 de soliști, crema muzicii românești. Nimeni nu va reuși această performanță, au fost Corina Chiriac, Fuego, Marcel Pavel. Am scris pentru toată lumea, am fost un artist popular.

A fost un eveniment emoționant, a fost ceva de vis. Angela Similea, căreia și ei i-am compus, a fost una dintre preferatele mele, nu a ajuns însă. De ceva vreme, ea nu prea mai stă în România, locuiește mai mult în America, la fiul ei, Sorin. Angela nu a putut ajunge să mă serbeze, a fost marea absentă, din păcate!”, a mai menționat Jolt Kerestely, exclusiv pentru Click!

Despre Eurovison: „Este o afacere politică!”

Ce reprezintă Eurovision, de fapt, în viziunea lui Jolt Kerestely?

„Eurovision este o afacere, nu are nicio legătură cu arta, cu muzica. Este o afacere politică. Adică nu înțeleg cum un jurat acordă 12 puncte unui solist, iar altul nu acordă niciun punct? Este inadmisibil. Recunosc, am mai avut performanțe, cu Paula Seling, cu Luminița Anghel și cu Mihai Trăistariu, dar niciodată nu vom putea câștiga trofeul. Dar, nici nu este bine să-l câștigăm, unde să-l organizăm? Ar fi catastrofă pentru țara noastră, dăm faliment!”, a mai adăugat compozitorul, pentru Click!

„Dacă cineva vrea să se certe cu mine, mai întâi să meargă la doctor”

Acesta a dorit să mai menționeze că este îndrăgit în lumea muzicală pentru talent, dar și pentru faptul că nu este certăreț:

„Mereu am respectat pe toată lumea. În viața mea nu m-am certat cu nimeni, am militat pentru liniște, pentru pace.

Dacă toată lumea ar fi ca mine, atunci n-ar mai fi războaie în lume. Dacă cineva vrea să se certe cu mine, mai întâi să treacă pe la doctor, ca să facă un control. Binele vine din interiorul omului, educația pe care am avut-o eu a fost frumoasă”.

Ce frumos vorbește despre familia lui!

Jolt Kerestely ne-a vorbit la superlativ despre soția lui, Roxana, dar și despre cei doi copii ai lor, Andrei și Melinda:

„Soția mea a fost cea mai bună profesoară de limba engleză din București, fiica mea e tot profesoară de engleză, a câștigat de nenumărate ori locul 1 pe țară, la olimpiadă. A studiat și în Anglia, profesorii de acolo au lăudat-o.
I-au spus că nu pot crede că ea vorbește atât de bine engleza. Dar, e meritul soției. Ea a vorbit în casă cu copiii în engleză, soacra le-a vorbit în românește, iar eu am vorbit cu ei ungurește. Fiul meu este inginer de sunet, organizează cele mai bune concerte simfonic
e”.

În încheierea interviului, compozitorul Jolt Kerestely a dorit să le transmită un gând bun românilor de pretutindeni:

„Să fiți sănătoși, căci, dacă n-ai sănătate, n-ai nimic. ȘI vă mulțumesc că îmi îndrăgiți muzica și că o ascultați. Vă iubesc!”.

Mai multe