#Exclusiv Click!

Iulian Postelnicu: „Înțelegeam numai că Ceaușescu e nașpa. Doar asta mai țin minte de la Revoluție”. Detalii despre rolul din noul film, „Libertate”

20 septembrie 2023 17:52   Vedete românești

Se pregătește de lansarea oficială în cinematografe un nou film românesc, „Libertate”, în regia lui Tudor Giurgiu. În rolul principal negativ: unul dintre cei mai apreciați actori români ai generației sale – Iulian Postelnicu (45 de ani). Acesta îl interpretează pe șeful garnizoanei militare din Sibiu, vinovat de mai multe crime din decembrie 1989. Actorul a povestit, în exclusivitate pentru Click!, cum a fost la filmări și ce „a luat” de la Ceaușescu pentru acest rol. Aflăm, de asemenea, că antrenamentul său zilnic include neapărat o alergare de 15 kilometri...

Click!: Cum ai fost cooptat pentru rolul din acest film? Cum a fost la casting?

Iulian Postelnicu: Am fost invitat la casting de Domnica Cârciumaru (unul dintre cei mai cunoscuți agenți de casting din România, n.r.) și proba a fost destul de scurtă. Tudor s-a lămurit repede cu mine. Relaxat tot, așa a fost.

Filmul spune o poveste de la Revoluție. Care sunt cele mai puternice amintiri ale tale din acea perioadă?

Aveam 11 ani, eram la bunici și urmăream la televizor tot ceea ce se întâmpla în București. Înțelegeam numai că Ceaușescu e nașpa și doar asta țin minte.

Apropo de Ceaușescu. Personajul tău i-a „furat” gestul pe care îl făcea atunci când ținea cuvântări, cel cu datul din mână. A fost ideea ta sau a regizorului?

A venit reflex și mă gândesc că a fost și în urma tuturor imaginilor pe care le-am văzut cu diverși oameni vociferând.

Iulian Postelnicu: „Am văzut filmul la TIFF și abia atunci am realizat despre ce este”

Și dacă tot am ajuns atât de repede să vorbim despre personaj, te rugăm să ne spui tu ce personaj interpretezi și care este rolul său cheie în povestea din film?

Persoana pe care am povestit-o este șeful garnizoanei din Sibiu. Este omul care a comandant militarii și elevii militari în zilele alea, care este direct responsabil de tot ceea ce s-a întâmplat. Și tot ceea ce s-a întâmplat atunci este o urmare a confuziei și a fricii.

Care a fost cel mai dificil lucru de făcut pentru tine la aceste filmări?

Deplasarea la Brăila, unde am filmat, și înapoi. Nu pare drum lung, dar este. În rest, totul a fost foarte plăcut.

Ce te-a impresionat cel mai mult la film atunci când l-ai văzut? Și când și unde l-ai văzut prima dată?

Am văzut filmul la TIFF și abia atunci am realizat despre ce este, în fond. Să vezi cu ochii tăi urmările confuziei și fricii colective este tulburător.

Cum a fost colaborarea cu Tudor Giurgiu? Te știai cu el dinainte?

Mă știam cu Tudor de ceva timp, dar e prima mea colaborare cu el. Pentru mine a fost ușor și extrem de plăcut, chiar m-am distrat foarte mult, îi sunt recunoscător. Îmi imaginez însă că pentru el, la ce a avut de coordonat, a fost puțin altfel.

Iulian Postelnicu: „Alerg, din plăcere, 15 km în fiecare zi”

Ce ne mai poţi spune despre lucrul la acest film: câte zile s-a filmat, în ce perioadă au fost filmările, care sunt amintirile cele mai frumoase...?

Sper că nu m-am ramolit și că îmi amintesc corect. Am tras primăvara, 30 și ceva de zile, cu totul, pentru întreg filmul, din care nu mai știu câte am avut eu, iar unul dintre cele mai mișto lucruri a fost interacțiunea cu echipa. Eram cazați toți într-un hotel, așa că ne vedeam și în restul timpului, nu doar la filmări, și senzația a fost de tabără cu colegii.

Știu că de mult timp deja alergi zilnic. Câți kilometri mai alergi acum zilnic?

Da, am început să alerg de plăcere și o țin așa în continuare. Alerg 15 km în fiecare zi.

Atunci când ai zile de filmare mai reușești să-ți faci antrenamentele de alergare?

Îmi fac timp și alerg și în zilele în care filmez. Nu e nevoie de mult. O oră și un pic, o pereche de adidași și aia e.

Libertate, un film despre haosul din Sibiu, de la Revoluție

Filmul „Libertate” este inspirat din fapte reale și spune povestea mai puțin cunoscută a evenimentelor care s-au petrecut la Revoluție, în Sibiu. În haosul și panica generate de protestele mulțimii împotriva autorităților din decembrie 1989, o unitate de miliție din Sibiu a fost ținta unui asalt violent care a degenerat într-o confruntare sângeroasă între soldați – pe de o parte și milițieni, securiști și civili – de altă parte. Dintre aceștia, peste 500 au fost ținuți captivi de soldați, mai multe zile, în bazinul de înot al unei unități militare din oraș.

Filmul este o coproducție Libra Film – companie înființată în 1994 de Tudor Giurgiu (care semnează și regia), și Mythberg Films – o companie ungurească. Scenariul a fost scris de Cecilia Ștefănescu, Tudor Giurgiu și Nap Toader. Din distribuție mai fac parte: Alex Calangiu, Cătălin Herlo, Alexandru Papadopol, Andi Vasluianu, Mirela Oprișor, Toma Cuzin, Dan Bordeianu, Marius Manole, Andreea Grămoșteanu, Leonid Doni, Laurențiu Bănescu, Alex Bogdan, Bogdan Farcaș și mulți alții. 

Iulian Postelnicu: „Am ieșit din «Las Fierbinţi» repede, din vina mea”

Iulian Postelnicu este unul dintre cei mai apreciați actori români din generația sa. Anul acesta a câștigat și cea mai râvnită apreciere în industria cinematografică autohtonă, premiul Gopo, pentru rolul principal, în filmul „Oameni de treabă” de Paul Negoescu.

Este și scenarist, iar această activitate îi aduce și ea multe bucurii (anul trecut a luat și un Gopo pentru scenariul scris pentru filmul „Neidentificat” din 2020, text la realizarea căruia a colaborat chiar cu regizorul, Bogdan George Apetri).

Deși are o carieră care îi oferă multe satisfacții, Iulian Postelnicu a recunoscut că încă regretă faptul că acum mai bine de zece ani a ieșit din serialul „Las Fierbinți” de la PRO TV.

„Am intrat şi în «Las Fierbinţi», de unde am şi ieşit repede, după primul sezon, din vina mea. Regret, da, pentru că eram plin de bani acum... Era o ramură foarte bună asta... Eu regret că am fost suficient de tâmpit încât să nu fiu deştept. Pentru că n-am ştiut să văd cum poate să crească proiectul în viitor şi m-am apucat eu să vorbesc că «Nu e, dom’ne, ce trebuie», că «Nu e bine». E vorba de un soi de aroganţă pe care am manifestat-o”, a mărturisit el, pentru noul podcast de la Paginademedia.ro, #FaceOFF.

Filmul va avea și o proiecție specială, la Sala Palatului

Filmul a avut deja avanpremiere în peste 40 de oraşe din ţară. Se lansa la 6 octombrie în toate cinematografele din țară, dar are parte și de o vizionare specială, la Sala Palatului din Capitală, în 2 octombrie, eveniment pentru care biletele s-au pus deja în vânzare.

Premiera naţională a fost la cea de-a 23-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), unde a câştigat Premiul Publicului pentru Cel Mai Popular Film Românesc din program.

De asemenea, a participat în competiție la cea de-a 29-a ediţie a Festivalului de Film de la Sarajevo, unde a primit Premiul Confederaţiei Internaţionale a Cinematografelor de Artă (CICAE), premiu ce constă în sprijin pentru distribuţia filmului în peste 3.000 de cinematografe din toată lumea.

Mai multe