Marea performanță a „Regelui acordeonului”, Emy Drăgoi: „Amprenta din aur a mâinii mele e într-un muzeu din Italia”. De ce a plecat din România, la 17 ani?
Ion Emy Drăgoi, vestitul acordeonist român, cu performanțe artistice răsunătoare, ne-a povestit, exclusiv pentru Click!, despre succesul muzical de peste graniță, în Franța și în Italia. Cea mai frumoasă amintire rămâne, însă, de departe, întâlnirea cu Charles Aznavour, la Paris.
Marea performanță a artistului român
În Muzeul amprentelor marilor acordeoniști din lumea întreaga, din Italia, Recoaro Terme, înființat în 1997, se află, din acest an, și amprenta mâinii drepte a artistului român. Emy Drăgoi ne-a vorbit, exclusiv pentru Click!, despre această performanță notabilă, care vine să încununeze activitatea lui, de peste 45 de ani, în lumina reflectoarelor:
„Mulțumesc lui Dumnezeu pentru această experiență unică, în viața mea, dar și bunului meu prieten Aldo Belmonti, precum și marilor Elio Bertolini și Emiliana Roviaro-Coperfisa.
Acolo, în acel muzeu din Italia, este și amprenta mâinii mele drepte, e poleită în aur, alături de cele ale marilor instrumentiști din ultimii 100 de ani. Pentru mine reprezintă o răsplată a muncii, a talentului. Se întâmplă o dată în viața unui artist să scrie istorie”.
„Am plecat din România la vârsta de 17 ani”
Instrumentistul de talie mondială a muncit însă enorm pentru a atinge acest nivel artistic. Ion Caramitru îl numise „Regele acordeonului”, colaborarea lor, de la Teatrul Național, bucurându-se, în urmă cu zece ani, de un real succes:
„Am plecat din România, pe la vârsta de 17 ani, din 1977. A fost o experiență extraordinară. Am locuit în Franța, în Paris, vreme de 20 de ani, nu am cetățenie, însă am acte, pot lucra, sunt rezident. În perioada aceea, eram foarte tânăr, am vrut să văd mai degrabă cum e acolo. Inițial, am semnat pentru un contract de trei luni, apoi acel contract de muncă s-a transformat în aproape 20 de ani de ședere în Franța.
M-am făcut cunoscut prin impresari și acordeoniști mari, care mi-au propus numeroase contracte. La Paris, recunosc, am găsit un public cald, iubitor de jazz”, a mai menționat el, exclusiv pentru Click!
„Charles Aznavour a fost la unul dintre spectacolele mele”
În Franța, talentul muzical i-a fost răsplătit, din plin, atât cu ropote de aplauze, cât și cu bani frumoși. Își amintește cu nostalgie de personalitățile vremii, alături de care a trăit clipe unice, magice:
„Muzica mi-a adus și satisfacții financiare, este singurul venit pe care îl am în viață. Am susținut recitaluri pentru orice om de pe fața pământului, de la emiri, până la președinți, trei ani am cântat într-un cabaret de pe Champs Elysees.
Am cântat, de la inimă la inimă, și pentru Charles Aznavour, aflat, cândva, în public, la unul dintre spectacolele mele. Am avut concerte alături de chitaristul de jazz Bireli Alagren, de violonistul de jazz Didier Lockwood, de Richard Galliano, Marcel Azzolla și de David Reinhard, nepotul lui DJANGO Reinhardt”.
Este nepotul artistei Gabi Luncă
Emy Drăgoi și-a amintit cu nostalgie de primul instrument, primit de la tatăl lui, un acordeon în miniatură:
„Am o colecție personală de acordeoane, dar sunt pentru plăcerea mea, le-am prezentat și la „Nopți albe de acordeoane”, festivalul meu pe care vreau să-l readuc în atenție.
La vârstă 3 de ani am primit în dar, de la tatăl meu, un acordeon mic. Cele mai scumpe pot ajunge și 12.000 de euro. Cele mai bune instrumente sunt însă confecționate la o fabrică din Italia. Dragostea pentru muzică am moștenit-o din familie, în orice colț al casei se auzeau acorduri,, sunt nepotul artistei Gabi Luncă”.
De ce nu s-a căsătorit cu o franțuzoaică?
Muzicianul Emy Drăgoi a locuit în celebrul oraș al îndrăgostiților, în romanticul Paris, însă nu s-a căsătorit cu o franțuzoaică, ci tot o româncă l-a însoțit la altar, pentru a porni împreună pe drumul vieții:
„Sunt căsătorit și am două fiice, violoniste. Soția mea este tot româncă, nu m-am căsătorit cu o franțuzoaică, deși am locuit acolo 20 de ani. De ce? Păi, când treburile păreau să devină mai serioase, spuneau că nu se grăbesc să se și căsătorească.
M-am întors în România, nu mai pot sta și în Franța, ar fi trebuit să plătesc utilitățile în două părți, ar fi prea scump. Aici am mai puțină activitate, decât în Franța, dar am în lucru multe proiecte pentru iubitorii de muzică de jazz, inclusiv „Ambasador Orchestra”, de la Bach la Enescu, și Christmas Jazz””.