#Exclusiv Click!

Olga Bălan, actrița cu dublă cetățenie, locuiește și în România, dar și în Italia. Unde-i mai ieftin? „Pe piața românească bagă numai ciurucuri”

23 septembrie 2024 18:23   Vedete românești

Actrița Olga Bălan, care a făcut un rol memorabil, în comedia „Paradisul în direct” (1997), alături de Alexandru Arșinel și de Tamara Buciuceanu, ne-a vorbit, exclusiv pentru Click!, despre viața în Italia. Am aflat cât a plătit factura la curent, ce rate are la bancă, dar și cât costă carburantul și pâinea. Susține că noi, românii, nu știm să ne punem în valoare, și că, deși plătim mult, calitatea lasă de dorit în orice domeniu.

Cât costă carburantul și pâinea  în Italia? 

Artista Olga Bălan locuiește la 34 de km de Roma. A fost surprinsă, vara asta, să constate că prețurile au explodat și în Italia. La tot. Ne-a oferit, în acest sens, câteva prețuri orientative:

„S-a scumpit totul și în Italia, cam de 3-4 ori mai mult, mai ales în zona Romei. De pildă, carburantul costă cam 1, 8 euro/l, aproape 2, dar am trecut și prin Slovenia, când ne-am întors în România, și acolo prețul e cam de 1,6-1,7 euro.

Pâinea costă cam 2,7 euro, kilogramul. Iar cea scumpă, cu fibre, care este mai gustoasă și mai sănătoasă pentru digestie, e însă și mai mult, poate ajunge și la 3, 4 euro kilogramul. Carnea o poți lua mai ieftin, din supermarket sau direct de la producători, care îți dau ceva mai bun.

Comparativ cu Italia, aș putea spune că în România găsești la unele produse alimentare prețuri ceva mai mici, dar în magazine nu există calitate, în afară de niște brânzeturi pe care le-am văzut. Pe piața românească bagă numai ciurucuri”, susține artista, exclusiv pentru Click!

În Italia, mecanicii români sunt foarte apreciați

Olga Bălan a explicat și de ce, de 30 de ani, îi place să stea mai mult timp în Italia, decât în România, țara natală:

„Acolo e calitate, ei știu să trăiască bine, sănătos, cu un sistem sanitar bine pus la punct. Eu am casă și aici și acolo, trăiesc în ambele locuri, am dublă cetățenie. M-am născut în România, dar aici mai avem multe de făcut, nu știm să ne punem în valoare frumusețile țării.

În Italia sunt mulți români la muncă. Unii au ajuns  oameni de afaceri, alții au grijă de bătrâni. Cei mai căutați sunt însă muncitorii din construcții și mecanicii auto. Sunt vestiți ca fiind cei mai buni din Europa”.

200 de euro, factura la curent, în Italia: „S-a scumpit”

Dar și curentul electric s-a scumpit. A primit o factură usturătoare, pe luna iulie. Recunoaște că a folosit în exces aerul condiționat, din cauza verii caniculare:

„A crescut mult prețul la lumină, mi-a venit o factură de 200 de euro, pe iulie, foarte mult. Am ținut în priză frigiderul, mașina de spălat, hota, dar și aerul condiționat. La gaz însă am avut o factură de 75 de euro, ceva mai bine”.

Are rate bancare în Italia de aproape 900 de euro

Olga Bălan s-a îndatorat la bănci, după ce și-a achiziționat un apartament cochet în Italia. Ratele au crescut brusc, iar valoarea caselor a scăzut. Prin urmare, dacă îl vinde acum mai degrabă pierde la bani: 

„Am și rate la bancă, am avut și de 1.000 de euro lunar, a tot crescut în pandemie, mai am de plătit vreo 10 ani, pe apartamentul cumpărat cu 250.000 de euro.

Acum a mai scăzut un pic rata, e de 880 de euro.  Era o afacere, când l-am cumpărat, acum nu știu însă ce voi face cu el. Stăm acolo, eu și iubitul meu, Dragoș, când mergem în Italia. Locuiesc într-un orășel frumos, în partea de nord, e și autostradă, ajungi imediat la Roma. N-am vrut în Roma, acolo este mai mare nebunie, am vrut un loc mai liniștit în care să locuim câteva luni pe an”.

Îi învață pe artiști cum să cânte fără să-și strice vocea

Olga Bălan este, nu numai solistă și actriță, cu roluri în țară, dar și în Italia, ci și profesoară de canto. Îi învață pe elevii săi tehnicile vocale, cum să cânte fără să-și forțeze vocea:

„La evenimente și la nunți, trebuie să cânți mult, așa că, o tehnică vocală foarte bună te poate ajuta să nu-ți distrugi vocea, să nu faci noduli. De obicei, fac cei care nu au studiat canto, există o anume tehnică de a cânta”, ni s-a mai confesat artista, exclusiv pentru Click!

Mai multe