#Exclusiv Click!

Rețeta de castraveți murați a Sofiei Vicoveanca pentru tinerele gospodine: „Un deliciu!” Ce pune în borcane, ca să nu se înmoaie murăturile

21 august 2025 11:00   Vedete românești
Ultima actualizare:

Marea iubitoare de folclor Sofia Vicoveanca (83 de ani) este, nu numai o solistă valoroasă, ci și o gospodină desăvârșită. Se pricepe și la prepararea murăturilor, având, an de an, cămara plină cu provizii pentru iarnă. Prin intermediul Click!, artista le dezvăluie tinerelor gospodine rețeta proprie de murături. Iată și micile sale trucuri, ca să nu dai greș.

Ce ingrediente pune în borcane pentru a împiedica alterarea conservelor pentru iarnă

Artista de muzică populară gătește exemplar. Însă, de când soțul ei a încetat din viață și a rămas singură în apartamentul din Suceava, Sofia Vicoveanca prepară mâncare în cantități reduse. Continuă însă să pună conserve pentru iarnă. Iată și micile sale trucuri, pe care ni le dezvăluie, exclusiv pentru Click!

„Spălați bine borcanele, sterilizați-le și puneți în ele castraveți, de mărime medie, pe care mai înainte i-ați spălat cu apă rece. Îi așezați pe verticală, dacă puneți în borcane mici sau pe orizontală, în borcanele mari. Pe fundul borcanului puneți mai întâi câteva boabe de muștar și bețe de mărar, apoi un rând de castraveți. Ca să se vadă mai frumos puneți și câteva rondele de morcov. 

Se pune sare grunjoasă, nu iodată

Morcovul dă un gust dulceag, cum îmi place mie. Puneți și buchețele de conopidă, aveți grijă să fie cât mai proaspătă. Ca să se mențină bine peste iarnă murăturile, eu adaug mult hrean, tăiat felii, și sare grunjoasă, specială pentru murături, nu iodată.

Se toarnă apă fierbinte cu sare peste ele, nu înainte de a pune ceva metalic sub borcane, ca să atenuați șocul termic și să nu se crape borcanul. Pe deasupra, eu pun un celofan și strâng bine capacul. Borcanele se depozitează în zone umbroase, unde nu este foarte cald, dar nici prea rece, în cămară e bine. Și tinerele gospodine pot prepara această rețetă, nu este deloc greu de făcut”.  

Știe să facă și cele mai delicioase ciorbițe: „Smântâna îi dă tot gustul”

Sofia Vicoveanca prepară însă și cele mai bune ciorbițe:

„Le mai fac numai nepoatelor și fiului meu, când ne vedem. De când mi-a murit soțul, nu mai gătesc ciorbă. De ce să fac o oală, cine o mănâncă? Să fac două porții? Cum faci numai două porții de ciorbă?”, mai spune ea, pentru Click!

A dezvăluit și ce anume punea în ciorbă, pe furiș, când își servea soțul: 

„Soţul meu zicea să nu îi pun smântână în ciorbă. Îmi era milă de el, că ştiam că ciorba lui nu avea gustul la fel de bun, ca cea din farfuria mea. Într-o zi, am pus însă smântână, pe furiș, în toată oala de ciorbă, dar i-am zis că e albă de la țelină.

I-a plăcut şi a mai cerut o porţie. Numai aşa să faci ciorba, de acum, mi-a zis. A plecat şi n-a ştiut adevărul. Căci, dacă spui o minciunică, să o păstrezi până te duci! Niciodată nu a ştiut că îi pun smântână în ciorbă”, dezvăluia Sofia Vicoveanca într-un interviu pentru emisiunea Oanei Turcu.

Uleiul de măsline îl folosește și la mâncare, dar și pentru hidratarea tenului

La vârsta de 83 de ani, Sofia Vicoveanca are un ten de invidiat. Ea laudă proprietățile uleiului de măsline, pe care îl folosește și în scop cosmetic: 

„Îmi dau și pe față cu ulei de măsline, aleg însă uleiul de măsline extravirgin. În el pun și bobițele din busuiocul de la Bobotează, pe care îl iau de la biserică. Hidratează și catifelează tenul, uleiul de măsline conține multe vitamine”. 

Mai multe