#Exclusiv Click!

Titi Aur, mesaj dur pentru șoferii agresivi în trafic: „Noua lege e pentru șmecherii cu BMW!”. Când se montează, de fapt, cauciucurile de iarnă?

31 octombrie 2024 0:00   Vedete românești

Adio, comportament agresiv în trafic! Teribiliștii de pe șosele pot fi deja reclamați, de alți conducători auto, pe baza unor probe sau indicii, printr-o aplicație a M.A.I. Ei riscă amenzi usturătoare sau suspendarea permisului auto. Iată ce spune, exclusiv pentru Click!,  celebrul pilot Titi Aur, specialist în conducerea defensivă, despre această lege, gândită să îi mai cumințească pe unii conducători auto.

Titi Aur: „Această lege e bună, va contribui la o civilizare a șoferilor”

Titi Aur a explicat de ce erau necesare aceste noi reguli în trafic:

„Cui îi este frică de sancțiuni? Vă spun eu cui, celor care obișnuiesc, ca nesimții, să urce pe linia de tramvai cu BMW-ul, șmecherii care fac gesturi agresive, în trafic, și care duc la accidente. Această lege este bună, sper că va contribui la o civilizare a paticipanților în trafic. Deși, ca o statistică, vă spun că numai 15% dintre accidente sunt produse de teribiliști, de cei aflați sub influența drogurilor, a vitezei excesive.

Restul accidentelor, de 85%, sunt produse de șoferii normali, pe care nici nu i-ai bănui, care de obicei sunt cuminți în trafic, respectă regulile. Ei produc accidente pentru că nu știu cum să reacționeze în unele situații”.

Ne-a vorbit și despre importanța cursurilor de conducere defensivă:

„Absolut toți șoferii ar trebui să facă acele cursuri de conducere defensivă, sunt școli speciale în România, unde nu neapărat că te mai cumințesc în trafic, însă te fac să-ți conștientizezi mai bine acțiunile. E ca la un loc de muncă, cu protecția muncii, pe care o faci anual, pentru a nu uita. Anul trecut au murit, în accidente de mașină, 1.540 de persoane, foarte multe, suntem în top, la modul negativ, la  numărul de decese pe șosele”.

Când se montează anvelopele de iarnă?

Este o dată anume când se schimbă, de fapt, anvelopele de vară cu cele de iarnă? Titi Aur ne-a vorbit, exclusiv pentru Click!, și despre această situație:

„Cauciurile se schimbă în funcție de vreme, afli din timp când va ninge, când va fi frig, nu este o dată anume. Însă, e la risc, pentru că, dacă pleci, de exemplu, din București, pe vreme cu soare, și ai rămas la munte, unde ninge, este deja riscant să te întorci acasă cu anvelopele de vară.

Poți să cazi într-o râpă și să stai să plângi pe marginea ei, așteptând să te tracteze cineva. Toate aceste lucruri se învață de fapt la școala de șoferi, instructorul trebuie să îți spună totul”.

De când a intrat în vigoare legea care îi sancționează pe șoferii agresivi?

Poliția Română a făcut, sâmbată trecută, anunțul intrării în vigoare a noii legi: 

„Prevenirea şi combaterea violenţelor în trafic reprezintă un domeniu prioritar de acţiune pentru Poliţia Română, ce presupune concentrarea eforturilor instituţionale, identificarea şi implementarea de noi mecanisme de lucru, astfel încât victima să fie protejată, iar agresorul sau agresorii să fie traşi la răspundere.

Începând cu data de 27 octombrie 2024, pe aplicaţia M.A.I., hub.mai.gov.ro, la secţiunea ESAR (sesizări abateri rutiere) se vor putea transmite informaţii despre comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice”.

Ce cuprinde o sesizare privind comportamentul agresiv?

Sesizarea privind comportamentul agresiv trebuie să conţină, în mod obligatoriu, datele de identificare ale celui care face reclamaţia - nume, prenume şi codul numeric personal ori, după caz, codul de identificare, datele de contact, număr de telefon şi adresa de corespondenţă - declaraţie pe propria răspundere cu privire la veridicitatea aspectelor percepute şi a înregistrării audio-video sau video, data, ora, locul sau orice alte elemente care să conducă la identificarea locului unde a fost surprinsă posibila faptă contravenţională, precum şi semnătura.

Comportamentul agresiv în trafic include manevre precum: deplasarea succesivă de pe o bandă de circulaţie pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depăşirii unui şir de vehicule care circulă în acelaşi sens; întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor; pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roţilor motoare; circulaţia cu vehiculul la o distanţă foarte redusă faţă de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât şi în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia.

Interzis mersul cu spatele, în scopul intimidării participanţilor la trafic

Tot în categoria manevrelor considerate comportament agresiv sunt incluse şi folosirea repetată a semnalelor sonore şi/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în faţa sa să elibereze banda de circulaţie; conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu partea carosabilă, numai una dintre roţi; mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalţi participanţi la trafic care circulă în spatele acestuia sau realizarea intenţionată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia şi conducerea intenţionată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.

Ce sancțiuni riscă teribiliștii?

Sancţiunea pentru comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice este prevăzută de articolul 100/3/i din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi presupune 4-5 puncte de amendă (660-825 de lei). Îl plus, şoferilor cu comportament agresiv li se reţine permisul de conducere pentru 30 de zile.

Mai multe