Ce drepturi ai când faci cumpărături online

Ultima actualizare:

În era tehnologiei, cumpărăturile s-au mutat în online. E mai simplu, mai rapid şi mai comod să comanzi lucrurile de care ai nevoie printr-un simplu click.

Totul se poate cumpăra din faţa calculatorului, de la mâncare, haine şi încălţăminte, până la vacanţe, bilete de avion, electronice, electrocasnice sau mobilă. Unele se pot returna, altele nu, unele au garanţie, altele nu. Dacă nu eşti mulţumit de ce ai achiziţionat sau pur şi simplu te-ai răzgândit, iată la ce soluţii poţi apela!  

Poţi returna sau anula comanda

Legislaţia europeană îţi dă dreptul de a returna produsele achiziţionate on-line sau prin telefon în termen de 14 zile, pentru a beneficia de rambursarea integrală a sumei plătite. Nu ai nevoie de un motiv special pentru acest lucru, e suficient să te răzgândeşti. Dacă perioada de 14 zile expiră într-o zi nelucrătoare, termenul este prelungit până la următoarea zi lucrătoare. După aceea, vânzătorul este obligat să îţi returneze banii în termen de 14 zile de la primirea cererii de anulare a comenzii. Rambursarea poate întârzia în cazul în care comerciantul nu a primit produsele înapoi. Rambursarea trebuie să includă şi eventualele taxe de expediere pe care le-ai plătit la efectuarea comenzii. Nu şi dacă ai solicitat livrare non-standard (adică livrare expres).

Ce produse nu mai pot fi returnate

  • Biletele de avion şi de tren, biletele la concerte
  • Rezervările la hotel, închirierile de maşini şi serviciile de catering rezervate pe perioade sau la date determinate;
  • Produsele fabricate la comandă sau personalizate (ex. un costum făcut la comandă);
  • Produsele alimentare şi băuturile livrate la domiciliu;
  • Înregistrările audio-video sau DVD-urile pe care le-ai desigilat după primire;
  • Conţinutul digital on-line, dacă ai început deja descărcarea sau vizionarea;
  • Bunurile cumpărate de la persoanele fizice, mai degrabă decât de la companii/comercianţi;
  • Contractele urgente de repaţii şi întreţinere: dacă suni un instalator pentru a-l ruga să îţi repare un duş, nu poţi anula lucrarea odată ce aţi convenit asupra serviciului, aflăm de pe europa.eu.

Dacă ai cumpărat produsele direct din magazin, legislaţia UE nu prevede posibilitatea de a le returna (pentru a le schimba sau a primi banii înapoi) decât dacă au un defect.  Cu toate acestea, numeroase magazine, în special cele mari, le permit clienţilor să returneze sau să schimbe produsele într-un anumit interval de timp, cu condiţia să prezinte bonul. 

Bonul trebuie păstrat şi la cumpărăturile online. Asta deoarece peste tot în UE majoritatea produselor au o garanţie legală de doi ani. Dacă în această perioadă apar defecte, comerciantul este obligat să le repare, să înlocuiască produsul sau să îţi ramburseze costul acestuia, dacă nu poate fi reparat. Pentru asta, e nevoie să prezinţi bonul. 

Comisia Europeană îndeamnă cetăţenii europeni, prin intermediul campaniei de informare publică denumită #YourEUright, să cumpere mai atent şi mai conştient, apelând la drepturile lor de consumator european. Desfăşurată simultan în zece ţări din Uniunea Europeană, la iniţiativa Direcţiei Generale  pentru Justiţie şi Consumatori  (DG JUST) a Comisiei Europene, campania #YourEUright urmăreşte creşterea gradului de conştientizare a tinerilor cetăţeni privind exercitarea drepturilor în calitate de consumator european şi aplicarea măsurilor de soluţionare rapidă a eventualelor litigii cu comercianţii. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Angelina Jolie și Zahara Globurile de Aur 2025 profimedia 0951994386 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ciuma bubonica profimedia 0147335496 descopera jpg
pistoale radar jpeg
scara catre rai webp
bani euro pixabay jpg
avion pixabay jpg
executie ceausescu jpg
child 7537716 1280 jpg
Cristian și Vlad Popescu Piedone au votat. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net