13 ani de la moartea celebrei artiste folk Tatiana Stepa: „Regret că nu a mai apucat să …”

Ultima actualizare:

13 ani s-au scurs de la moartea prematură a cunoscutei artiste de muzică folk Tatiana Stepa. Regretata artistă este comemorată, an de an, de către fiul ei, Cătălin, și el cântăreț de folk, dar și de către Andrei Păunescu, care se spune că a fost și marea dragoste a vieții ei. Tatiana Stepa a murit pe 7 august 2009, în urma unui cancer ovarian.

image

Solista Tatiana Stepa a avut un destin tragic! A murit de cancer de col uterin la doar 46 de ani și a fost nevoită să lucreze timp de 11 ani în Mina Lupeni de pe Valea Jiului, ca să se întrețină. Artista era mamă singură și avea nevoie de bani pentru a-și crește copilul și a-și îngriji părinții bolnavi. 

Fiul său, Cătălin, trăiește cu un mare regret în suflet! S-a apucat să cânte de abia după ce mama lui a murit, iar aceasta nu a mai apucat să-l asculte! 

  • Cătălin, recent s-au împlinit 13 ani de când ai pierdut-o pe mama ta, marea artistă Tatiana Stepa. Cum ați comemorat-o tu și Andrei Păunescu? 

 Eu fac în fiecare an, de vreo 12 ani încoace, un festival care poartă numele mamei mele, în Valea Jiului, festival la care au participat cam toți artiștii renumiți din zona asta. Însă, asta se întâmplă prin luna octombrie, inițial l-am făcut în luna august, tocmai ca să fie o comemorare și legată de dată, apoi am încercat în aprilie, când era ziua ei de naștere, însă m-am reorientat spre luna octombrie din mai multe considerente, inclusiv cel al publicului, în luna august fiind foarte multă lume plecata în concedii. 

  • Puțină lume știe că Tatiana Stepa are un fiu care cântă. Îi moștenești talentul mamei tale. Înțeleg că te-ai apucat de cântat de abia după moartea ei și nu a apucat să te audă cântând… De ce ai ales să cânti de abia după moartea ei? Ce anume a contribuit la această decizie?

Nu a fost o decizie planificată. Pur și simplu, nu am cântat pentru că nici nu eram convins că pot /știu să cânt. Apoi lucrurile au venit de la sine, după moartea mamei mele a fost o perioadă destul de lungă de timp în care, aproape la fiecare sfârșit de săptămână, ne întâlneam mai mulți apropiați și povesteam despre ea, se mai cânta, și de aici, ușor, printre acei prieteni fiind și câțiva artiști (Victor Socaciu, Constantin Neculae), la îndemnul lor am început să studiez, să lucrez și așa au început lucrurile. Asta se întâmpla undeva prin anul 2010-2011.

  • Regreți că mama ta nu te-a auzit cântând? 

Da. Cu siguranță, poate e cel mai mare regret. 

  • Consideri că Tatiana Stepa a fost uitată ca artist? 

Nu. În continuare numele ei, chiar și după atâta timp stârnește emoție și mi se pare că e foarte prezenta în conștiinta publicului. 

“A fost o senzație de gol, de întuneric”

  • Care-i cea mai frumoasă amintire legată de mama ta? Dar cea mai tristă?

Sunt multe, nu știu, nu am făcut un "clasament". De exemplu, era foarte frumos când ne vizitam, și mereu prima zi de vizită se termina pe la orele 3, 4 dimineața, după un maraton de bancuri și glume. Iar cea mai tristă…nu știu! Probabil cea în care am intrat prima dată în casa unde ea locuia în București, după ce a murit. A fost o senzație de gol, de întuneric. 

  • Ești și jandarm montan. Cum îmbini activitatea muzicala cu profesia ta?

Se împacă. Eu am fost mai întâi jandarm, și apoi am început cu muzica. Îmi place ce fac, bineînțeles că în orice meserie sunt și lucruri neplăcute, dar am noroc de niște colegi și șefi foarte ok, care mă înțeleg și mă susțin și sunt mândrii de mine, din ce observ eu. Bine, nu chiar toți, dar cei care contează sunt!

  • Mai este gustat în prezent folkul românesc? Aveți concerte? A fost o perioada destul de dificilă în pandemie pentru artiști…

Este, da! Eu pregătesc un album care sper să iasă în toamna asta, după ce, cel anterior a mers foarte bine, de vreo doi ani nu mai am niciun exemplar. Vin oamenii la concerte cam peste tot în țară, plătesc bilet să ne vadă, iar ăsta e cel mai cinstit mod de a te autoevalua. 
Sunt concerte, festivaluri, cel puțin în perioada asta și câte două-trei festivaluri pe week-end, pe lângă spectacolele pe care fiecare le are singur, dar atâta timp cât este public, înseamnă că merge, ceea ce consider că nu este puțin lucru, atâta timp cât pe radio și TV noi nu prea existăm. 

Bine, nu prea mai există nici rock ul, nici blues-ul, de fapt există cam un singur gen. Cenaclul Flacăra de la Corbu a adunat câteva mii de oameni, toți plătitori de bilet, Baricada Folk de la Brezoi, la fel. Și exemple sunt multe. 

Tatiana Stepa s-a iubit cu Andrei Păunescu!

Tatiana Stepa a cântat folk timp de 27 de ani și a devenit faimoasă în 1994, datorită lui Adrian Păunescu, cu cântecul “Copaci fără pădure”. 

Tatiana a fost descoperită de marele poet și a și stat în casa acestuia o perioadă. La acel moment, între ea și Andrei, fiul lui Adrian Păunescu, s-a înfiripat chiar o frumoasă poveste de dragoste, care nu a durat, dar au rămas în relații de prietenie foarte bune. Chiar și așa, Andrei Păunescu a rămas marea dragoste a Tatianei Stepa. 

Înainte de povestea ei de dragoste cu Andrei, Tatiana a fost căsătorită, dar a divorțat foarte repede, atunci când fiul ei, Cătălin, avea doar un an.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
IMG 0107 jpeg
image
image
image
image
image
image
Elena Merișoreanu le-a mulțumit tuturor pentru atenția acordată și pentru distincția primită
parintele gabriel cazacu casin jpg
428618687 7413244475406071 3174820995136099322 n jpg
masa de paste jpeg
WhatsApp Image 2024 04 26 at 15 15 23 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net