Christian Sabbagh, despre chinurile îndurate de fiul său, Geo, în lupta cu autismul: „Macină vieți și destine” Cum se simte băiețelul după autotransplant?

#Exclusiv Click!

În urmă cu doar câteva zile, jurnalistul de acțiune și prezentatorul știrilor de la Kanal D anunța, în mediul on-line, că se retrage pentru o perioadă de la pupitrul știrilor.  Băiețelul său de aproape 6 ani, Georges, diagnosticat cu TSA, tulburare de spectru autist, a suferit o operație complexă la Viena. Întors din Austria cu vești cât se poate de bune, Cristian Sabbagh a acordat un interviu în exclusivitate, pentru Click!, despre starea băiețelului de după autotransplantul cu celule, realizat de medicii austrieci. 

Christian Sabbagh a aflat în urmă cu trei ani că fiul lui Georges suferă de TSA, tulburare de spectru autist, iar de atunci viața lui și a soției sale, Iulia, a fost o luptă continuă. Cei doi au încercat pentru fiul lor tot felul de terapii, unele extrem de costisitoare, în speranța că viața micuțului se va schimba. Toate eforturile au fost, însă, în zadar.

Christian Sabbagh (52 de ani) și soția lui, Iulia, și-au dus copilul în ultimă instanță la o clinică din Viena pentru un alt tip de intervenție, un autotransplant cu celule stem. Operația a fost un real succes, căci băiatul a început să vorbească la doar patru ore după ce a ieșit din operație. Jurnalistul de investigații a plătit 12.000 de euro pentru operația la care a fost supus fiul său, la clinica din Austria.

Reîntors la pupitrul Știrilor Kanal D, Cristian Sabbagh a acordat un interviu în exclusivitate pentru Click!, în care a vorbit deschis despre starea băiețelului său, la acest moment. 

Click!: Christian Sabbagh cum se simte cel mic după intervenția de la Viena? Ați trecut prin momente extrem de dificile în ultima perioadă. Înțeleg totuși că operația a fost o reușită…

Christian Sabbagh: Progresele sunt uimitoare. În primele ore am rămas uimit, pentru că vorbea coerent, folosea o întreagă frază. Medicii ne-au spus că era firesc, era foarte prezent efectul intervenției. Progresul se va vedea în timp, următoarea perioadă va fi una de monitorizare, pentru că, așa cum ne-au spus specialiștii, sunt posibile chiar și stagnări sau scăderi ale efectului intervenției până acesta va deveni stabil.

Înainte de a intra Geo în operație ne-au informat legat de întreaga procedură și de rezultate. Intervenția a fost o reușită. Aș vrea să adaug ceva important, fiecare părinte face ceea ce consideră că este potrivit pentru copilul lui, nu înseamnă că asta este rețeta câștigătoare pentru toate cazurile, există multe variabile, și specialiștii  pot îndruma cel mai bine în astfel de situații, în luarea unei decizii.

Sabbagh: „Sunt adevărate drame în familiile unde există un copil cu autism”

Click!: De ce și când anume te-ai decis să faci public diagnosticul fiului tău?

Christian Sabbagh: Este interesant că eu atunci când mi-am început activitatea la Kanal D, prima campanie socială a fost una de conștientizare a autismului. Consider că este important ca autismul să nu mai fie un subiect tabu în România. Din ce în ce mai mulți copii sunt diagnosticați și societatea trebuie să învețe să includă și acești copii și să îi sprijine pe părinți în demersul de recuperare terapeutic. 

Sunt adevărate drame care se întâmplă în familiile unde există un copil cu diagnostic de tulburare din spectrul autist. Macină vieți și destine și sunt mulți oameni care nu au resursele materiale sau chiar informațiile pentru a accesa cele mai bune terapii și tratamente pentru copiii lor. Acești părinți nu au nicio șansă să își recupereze copiii, cu atât mai mult cu cât sprijinul de la stat este unul foarte mic, centrele specializate sunt foarte puține și este și o lipsă de specialiști în a lucra cu acești copii.

„Nu aș vrea ca oamenii să înțeleagă că această procedură reprezintă un miracol”

Click!: Ce tratament va trebui să mai urmeze băiețelul după operație?

Christian Sabbagh: Niciun tratament, doar  terapiile, care vor fi în continuare extrem de importante în recuperare. După intervenție, capacitatea lui de acumulare de informații este una foarte mare și cu cât va beneficia de mai multe intervenții terapeutice, cu atât rezultatele vor fi mai rapide.

Geo avea și înainte un bagaj comportamental și verbal, pentru că beneficia de 6 ore de terapie zilnic, ceea ce a contat enorm. Nu aș vrea ca oamenii să înțeleagă că această procedură reprezintă un miracol și că rezultatele vor fi aceleași pentru fiecare beneficiar ale acestui tip de intervenție care este unul nou. Geo a fost supus unor testări, este important și gradul de afectare.

Christian Sabbagh: „Încă există discriminare”

Click!: Cât de greu este să ai un copil care suferă de autism in România? Ați și spus ca v-ați simțit discriminați, și voi și copilul în mai multe rânduri…Ce sfaturi le dați părinților în asemenea cazuri?

Christian Sabbagh: Este dificil, pentru că încă există discriminare. Așa cum spuneam, când ai un copil cu autism problemele sunt și de natură socială, financiară, emoțională. Integrarea acestor copii se face anevoios, fondurile pe care o familie trebuie să le aloce lunar sunt foarte mari, chiar prohibitive pentru orice familie, chiar și pentru cele cu venituri medii. 
O oră de terapie poate ajunge și la 150 de lei, iar un copil are nevoie de minim câteva ore, două, trei, zilnic, la care se adaugă costurile normale creșterii unui copil, costuri cu grădinița.

Oamenii care nu se confruntă cu o astfel de problemă ar trebui să încerce măcar să îi înțeleagă pe părinții care au astfel de copii, să fie mai empatici, pentru că este dificilă și gestionarea tuturor emoțiilor pe care, ca parinte, le ai când auzi un astfel de diagnostic.

Părinților care se lovesc de discriminare le-aș spune să fie puternici și să lupte pentru copiii lor cu tot ceea ce pot. Cred că discuțiile în contradictoriu cu cei care nu înțeleg problema sunt inutile și educația nu se poate face contracarând un conflict cu alt conflict. 

E important să vii mereu cu argumente și să explici ceea ce gândești. Uneori, da, te lovești și de un zid, dar mulți oameni au înțeles sau sunt în proces de a înțelege despre ce este vorba în cazul copiilor cu autism și al familiilor acestora.  

Cine este Christian Sabbagh? 

Christian Sabbagh este cel mai cunoscut jurnalist de investigații din România și poate fi urmărit la pupitrul Știrilor Kanal D, în fiecare weekend. Jurnalistul este de origine româno-libanez și s-a născut pe data de 28 ianuarie 1972, în Vălenii de Munte.

Au existat momente în cariera sa când a fost cât pe ce să fie luat ostatic, împreună cu colegii săi, în Libia. În anul 1999, când se afla în Serbia, în postura de corespondent de război, pe o autostradă care leagă Belgradul de Nis, neștiind că acea zonă este bombardată, a căzut cu mașina într-un crater de câțiva metri. Visul acestuia a fost să studieze la Academia de Poliție, dar din cauza că avea dublă cetățenie a fost respins.

Jurnalistul este la cea de-a treia căsătorie și are 4 copii, Yasmine Anne Marie, Eduard, Georges și Anais.

„Copiilor mei, nu numai fetelor, le spun ca prioritatea lor este să învețe. Am văzut multe lucruri în profesia asta şi încerc să previn acele situații periculoase pe care le-ar putea întâlni în viața de copil, adolescent”, a spus Sabbagh, într-un interviu pentru okmagazine.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
www.bugetul.ro
Cafea cu pulbere de ciuperci medicinale  Sursa foto shutterstock 1453768808 jpg
image
image
image
image
image
image
cub David fiu adrian enache png
banner Cosmin Cernat
Ce face însă artista cu băiețelul ei, Sasha, de aproape un an, atunci când pleacă la evenimentele la care este solicitată?
Banner Andreea Bănică Toni Cottura
image
actualitate.net
image
actualitate.net