Dezvăluiri din Arhiva de Aur a Televiziunii Române: «20 de ani s-a ținut de mine Horațiu Mălăele»

Ultima actualizare:

Eugen Dumitru (76 de ani) a scris istorie în divertismentul Televiziunii Române. Toma Caragiu, Amza Pellea, Dem Rădulescu, Jean Constantin și Puiu Călinescu sunt doar câţiva dintre titanii comediei româneşti pe care îi puteţi revedea la „Gala umorului”, la TVR 2, datorită lui Eugen Dumitru, care este de aproape zece ani producătorul emisiunii.

Corina Dănilă și Dragoș Huluba
Corina Dănilă și Dragoș Huluba

Pentru fiecare ediție a show-ului care înregistrează audiențe-record pentru TVR 2 sunt vizionate nenumărate ore de imagini unice, păstrate în Arhiva de Aur a TVR, înregistrări alb-negru şi color în care stă scrisă istoria comediei româneşti.

După o riguloasă selecţie, acestea sunt transformate în ediţiile prezentate astăzi de Corina Dănilă și Dragoș Huluba. Click! îți aduce în exclusivitate informații din culisele acestei producții. 

image

Ați realizat deja 17 sezoane „Gala umorului”. Ce implică această muncă? Cum faceți să nu se repete momentele de umor? Câte ore petreceți la vizionarea materialelor din Arhivă? 

Munca la această emisiune implică o bună cunoaştere a „Arhivei de  Aur” a TVR, de a visa, ca să zic aşa, cele mai bune momente de umor, momente şi schiţe, precum şi cuplete comice devenite „antologice” în istoria de aproape 70 de ani a Televiziunii Române. Prin urmare, este aproape imposibil să nu repeţi un fragment, pe parcursul unui sezon al „Galei”, ce difuzează minimum 12 ediţii într-o grilă de programe.

Cum într-un an funcţionează  două grile, de primăvară şi de toamnă, asta înseamnă că realizăm 12x2, adică 24 ediţii de câte două ore fiecare. Îi difuzăm pe Toma Caragiu, Amza Pellea, Draga Olteanu, Stela Popescu, Dem Rădulescu, Marin Moraru, Florin Piersic, Puiu Călinescu şi lista ar putea continua pe mai multe pagini. Aceste nume ilustre ne absolvă pe noi de vina de a difuza maim ult de o dată pe an una dintre perlele lor comice.

Cu majoritatea artiştilor inconfundabili amintiţi mai sus am avut şansa să colaborez de-a lungul a peste cinci decenii petrecute în televiziune, fie în studiourile de producţie tv, fie la masa de montaj, drept care, de vreo zece ani încoace, de când functionează „Gala umorului” în grilele de programe, fanii emisiunii ne-au îndemnat de multe ori să creăm şi noi, după modelul maeştrilor comediei româneşti, momente antologice de umor, care să intre, la rândul lor, în „fondul de aur” al Arhivei TVR. Asa că, profitând de ultimele pâlpâiri de viaţă ale lui Gheorghe Dinică, Draga Olteanu, Jean Constantin, Dem Rădulescu, Stela Popescu, Puiu Călinescu, de perioadele de relache între două turnee sau de pauzele de filmare ale lui Florin Piersic, Dorel Vişan, Şerban Ionescu ori Horaţiu Mălaele, am realizat câteva zeci de momente umoristice, care fac, și azi, mândria echipei de realizatori cu care lucrez... Dovadă este rating-ul emisiunii, care o plasează de ani buni ca leader de audienţă în grila canalului 2 al Televiziunii Române. 

image

În audienţele realizate de „Gala umorului” se poate vedea că există un interes deosebit și pentru producţiile de divertisment de altădată, unele chiar de zeci de ani. Care este secretul acestor producţii? Credeți că este posibil ca producțiile noi să capteze o atenție la fel de mare? 

Secretul longevităţii acestor adevărate antologii de umor, păstrate în „Arhiva de Aur” a TVR constă, cred, în interpretarea genială a partiturilor de către actorii ce intrau în distribuţia unei emisiuni de divertisment precum „Varietăţi de sâmbătă seară”, „Album duminical” sau programele de Revelion, dar se datora şi acelora care scriau texte comice memorabile, dramaturgi consacraţi precum Ion Băieşu, Teodor Mazilu, Dumitru Solomon, Valentin Silvestru, precum și talentaţii noştri colegi – scriitorii Dan Mihăescu, Petre Conti-Bărbulescu, Marin Traian, Grigore Pop, Ovidiu Dumitru, Cornel Udrea, Octavian Sava şi alţii.

Ca să răspund la întrebarea despre „cum se muncea la celebrele emisiuni de divertisment înainte de ’89?” voi spune că exact aşa se muncea, în echipă, adică mai mulţi redactori-realizatori, precum cei enumeraţi mai sus, aflați sub conducerea unui producător general – de obicei Tudor Vornicu – intrau pe platou şi, pe baza unor texte alese pe sprânceană şi a unei distribuţii actoricești alese tot aşa, pe sprânceană, munceau vreo două-trei săptămâni de le săreau capacele, ca să pună, în pagină textele ce fuseseră selectate pentru a face deliciul telespectatorilor în orice sâmbătă seara sau a programului din noaptea Revelionului.

După care, măcar încă o săptămână, aceiaşi „salahori ai umorului” intrau în montajul final… Iar ceea ce ieşea din mâinile lor, adică ale echipei care realiza tele-showul respectiv, reuşea, în seara Anului Nou să descreţească frunţile telespectatorilor înfriguraţi şi care nici nu aveau prea multe bunătăţi de pus pe masa de sărbătoare… 

image

Îmi puteţi povesti vreun moment amuzant (sau deosebit) pe care l-aţi trăit la filmările de atunci? 

Sigur că da... Îmi amintesc, de pildă, un moment amuzant, moment care a durat 21 de ani, din 1983, până în 2004... Atât a durat geneza scheciului „Aniversarea Contesei Tusalema”, care avea un cu totul alt titlu inițial, descoperit de mine, la începutul anilor ’80, pe o caseta VHS, într-un program nemţesc de Revelion.

Rolul principal din acel scheci i-ar fi venit mănuşă lui Horaţiu Mălaele. Aşa că l-am chemat pe Hora să-l vadă, l-a văzut şi... a înnebunit. Ar fi fost dispus să-l joace chiar în acel an, 1984, de Revelion. L-am calmat cu greu, pentru că nu era bine să te pui, la vremea aceea, cu cenzura ceauşistă...

Douăzeci de ani s-a ţinut de mine prietenul şi colaboratorul meu Hora, dar în sfârşit, pe baza unei adaptări pentru televiziune, semnată de mine şi de Octavian Sava, am filmat în sfârşit sceneta, avându-i în distribuţie pe Horaţiu Mălăele şi pe Coca Bloos.

A fost un succes incredibil de public, mulţi specialişti în umor punând-o, iar scena a fost pusă, alături de „Milogu’ SRL”, cu Dem Rădulescu, şi „Gârneaţă”, cu Toma Caragiu, pe primele trei locuri într-un top al producţiilor de umor din toate timpurile.     

Ce părere aveți despre emisiunile de divertisment actuale? 

Odată ce cota de audienţă a „misiunii „Galei umorului” este una mai mult decât satisfăcătoare, n-am văzut niciodată utilitatea proverbului „Câinele moare de drum lung şi prostul de grija altuia”, în sensul că nu ne uităm niciodată cu duşmănie în curtea vecinului, şi nici la eforturile făcute de concurenţă de a fi pe primul loc, la capitolul umor, în sondajele de specialitate.

Şi asta, fiindcă noi ne-am văzut de drumul nostru, pe care am pornit încă de la început, umorul classic. Nu ne-a interesat niciodată umorul contextual, ocazional, pe care vedem că îl practică mai toţi confraţii nostri de la alte posturi de televiziune. În acest sens, de altfel ne-am şi format şi consolidat o anumită categorie de public, pe sprijinul căruia vom conta mereu.

Pentru a rămâne, însă, în buna tradiţie a umorului de calitate, practicat de TVR încă de pe vremea unor maeştri ca Amza Pellea şi Toma Caragiu - fără de care nu era de imaginat nici un program de Revelion - sau a umorului de sorginte caragialiană, în care erau specialişti Radu Beligan, Carmen Stănescu şi Marin Moraru, ajutându-ne de sprijinul unor ultimi mohicani într-ale umorului, precum Florin Piersic, Rodica Popescu-Bitănescu, Dorel Vişan și Horaţiu Mălaele, am deschis porţile emisiunii unor tineri – acum vreo zece ani, când am pornit „Gala umorului”, aşa erau, acum sunt hârşiţi prin multe partituri comice care au făcut deliciul publicului telespectator –, precum Marius Rizea, Mirela Zeţa, Dragoş Huluba, Corina Dănila sau Diana Cavaliotti.

Cu „bătrânii” maeştri, dar şi cu aceşti actori mai tineri, vom porni la drum şi pe cărărea celui de-al 18-lea sezon „Gala umorului”… Domnul fie cu noi! 

Cine este Eugen Dumitru  

S-a născut la 30 iulie 1945 și este, din 1970, licenţiat al Facultăţii de Filologie, în cadrul Universității București. În același an s-a angajat în TVR, în calitate de redactor în cadrul Redacţiei Cultural-Artistice. În anul 1980 este numit realizator în cadrul Redacţiei de Divertisment a TVR și în această calitate semnează numeroase producţii de succes, precum „Album duminical”, „Varietăţi de sâmbătă seara”, „De la egal la egal, amical”, „Cum vă place” (1997 – 1998), „Mare ţi-e grădina...” (1998 – 1999), „Zodia VIP”; „Călcâiul lui Ahile”, „Ghici cine vine... la tine”; „Siesta şi fiesta”; „Mălăele de 5 stele”; „Cartea TVRecordurilor”, „Reconstituire la secundă” (reintitulată, în anul 2006, „Poveşti întunecate”), „Prezentul comic” și altele.

În anul 2009, semnează, în calitate de scenarist şi regizor, seria de emisiuni de sâmbătă seara „Astă seară petrecem în familie”. Este, de asemenea, membru UCIN (Uniunea Cineaştilor din România). În iulie 2009, după 40 de ani de activitate neîntreruptă în Televiziunea Română, s-a pensionat, dar a continuat să lucreze, căci, din decembrie 2013 până în prezent, la pensie fiind, a realizat, alături de fiul său, Cosmin M. Dumitru, în calitate de producător, cele 17 sezoane ale emisiunii „Gala umorului”.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
banner alina chivulescu png
index (50) webp
banner pavel bartos png
Banner Iuliana Pepene
banner MIRUNA DIN TATUTU jpg
banner diana matei png
image
actualitate.net
image
actualitate.net