Secretele lui Chef Cătălin Scărlătescu pentru drob și ciorbă de miel. Cu ce amintiri din copilărie legate de Paște a rămas
Chef Cătălin Scărlătescu (52 de ani) a rămas cu câteva amintiri din copilărie legate de sărbătoarea Paștelui, care nu îi fac prea mare plăcere.






Tăiatul mieilor parcă îl urmărește și acum! Dar este totuși un răsfățat pentru că are câteva vecine, care îi fac rețeta de cornulețe pe care Scărlătescu o adoră, exact din caietul bunicii.
Ce iubește celebrul jurat de la MasterChef atunci când vine vorba de masa de Paște și de sărbători? Nimic mai simplu: friptura fragedă și delicioasă de miel și de berbecuț și borșul de miel. Chef Cătălin Scărlătescu a împărtășit pentru Click! cea mai tare rețetă de Paște.
Care e cea mai tare rețetă de Paște, cea mai bună, cea mai reușită, a lui Chef Scărlătescu?
Vi-o spun pe cea mai simplă. Pulpă de berbecuț sau de miel. O cană de apă, o mână de sare, la cuptor, slow cooking, atât. Nu încercați să puneți alte ingrediente, pentru că o să ucideți gustul cărnii fragede și spectaculoase. N-aveți cum să greșiți, apă și sare, atât.
„Puneți verdeață multă, ceapă verde și ouă”
Pe lângă tradiționala fritură de miel, o rețetă pentru cititorii Click, ne poți da, te rog? Ceva practic și la îndemână.
Drobul de miel. Prima dată opăriți toate organele, după care ori le tăiați cubulețe micuțe, ori cubulețe mai mari, ori le dați la mașina de tocat. Puneți verdeață multă, ceapă verde și ouă. Le băgați în prapure, apoi la cuptor și gata. Se mănâncă cu muștar.
Celebra rețetă de cozonac a lui Scărlătescu o putem dezvălui?
Nu se dă. E celebră, că nu se dă, dacă o dăm la toată lumea, nu mai e celebră.
Un dulce?
Nu mă pricep la dulce. Dulcele îl cumpăr. Toate vecinele mele de pe stradă se întrec în a-mi face, mie, tot felul de cornulețe, de alea vechi, de pe vremea bunicii, alea făcute cu osânză. Prăjitura aia în straturi. Acum toate vecinele mele știu să facă prăjituri.Am găsit undeva caietul bunicii mele și le-am dat rețetele. Am și făcut, la un moment dat, cu răposatul Răzvan Ciobanu un șorț cu acea prăjitură și am dat vreo 300 de șorțuri și a rămas rețeta aia faimoasă cu prăjitura la stradă.
„Eu sunt ciorbar”
Dar de Paște, care este felul tău de mâncare preferat?
Borșul de miel. Eu sunt ciorbar, îmi place ciorba din toate pozițiile. Borșul de miel și friptura de miel. Astea două sunt nelipsite. Pe urmă bătaia cu ouă și hai să facem din ouăle alea tot felul de sandvișuri, tot felul de salate, tot felul de nu știu ce mâncăruri cu ouă.
O amintire dragă de la mama, de acasă, de sărbători?
E mult de atunci. Ai mei s-au dus de mult. Mii de ani de când n-am mai fost la țară. Tăiam miei și eu fugeam că nu-mi plăcea să-i văd cum chițăie. Dacă văd cum se sacrifică un porc, nu mai pot să gătesc. Trebuie să-mi aduci carnea, că altfel nu am ce să fac cu el. Și casa plină de cozonaci. Mirosea a cozonaci de dimineață până seara.La Cotu Văii, de unde era străbunica mea, avea o cameră, se numea camera de cozonaci. Mulți cozonaci făcea pentru tot satul. Împărțeau acolo, erau foarte religioși și dădeau de pomană tot timpul.
Pentru borșul de miel care e secretul?
Trebuie un borș din huște, neapărat. Mai există pe piață o sticlă verde de plastic. Acela e singurul borș care poate să fie băgat în seamă.