3 moduri în care igiena orală corectă susține sănătatea pancreasului și a sistemului digestiv

femeie in varsta cu zambet larg jpg

Învățăm încă de mici copii despre cât de important este să acordăm atenție modului în care ne îngrijim de sănătatea danturii. Respectarea unei rutine de igienă orală zilnică, precum și vizitele periodice în cabinetul stomatologului ne ajută să prevenim apariția cariilor dentare și să tratăm în timp util eventualele probleme apărute. În plus, este bine să știm că o bună sănătate orală va avea un impact semnificativ asupra sănătății generale, inclusiv asupra pancreasului și sistemului digestiv.

Iată trei moduri în care igiena orală te ajută să menții sănătatea sistemului digestiv:

Prevenirea inflamației sistemice și reducerea riscului de diabet

Bolile parodontale, cauzate de infecții bacteriene și inflamații ale gingiilor, pot duce la dezvoltarea inflamației sistemice atunci când bacteriile și toxinele pătrund în fluxul sangvin și, ulterior, în diverse organe. Inflamația cronică este un factor de risc pentru dezvoltarea diabetului de tip 2, o afecțiune care implică pancreasul și care afectează în mod direct starea de sănătate generală.

Bacteriile din cavitatea orală pot influența producerea de insulină

Bacteriile din cavitatea bucală pot provoca inflamație în corp. De altfel, inflamația cronică cauzată de bolile gingivale poate afecta sensibilitatea la insulină și funcția celulelor din pancreas, cele care sunt responsabile pentru producerea insulinei. Acest comportament poate duce la dereglarea nivelurilor de glucoză din sânge.

Microbiomul oral și digestiv

Microbiomul oral este strâns legat de microbiomul intestinal, așa cum găsim mai multe informații și aici. Bacteriile din gură pot pătrunde în intestin și pot perturba echilibrul microbiomului intestinal. În timp, pot apărea afecțiuni digestive, cum ar fi inflamația intestinală, boala Crohn și sindromul de colon iritabil.

Prin menținerea unei igiene orale corecte, se reduce numărul bacteriilor dăunătoare din gură, ceea ce va susține un microbiom intestinal sănătos.

De ce este important să avem o dantură completă pentru sănătatea generală

Sănătatea orală afectează în mod direct capacitatea de a mesteca alimentele, un proces care va influența, mai apoi, digestia și absorbția substanțelor nutritive în corp. Dinții sănătoși și bine aliniați permit masticația, primul pas în procesul digestiv - mestecarea adecvată descompune alimentele în bucăți mai mici, crescând suprafața disponibilă pentru acțiunea enzimelor digestive din stomac și intestin. Pierderea dinților naturali sau problemele de aliniere dentară pot duce la apariția dezechilibrelor nutritive și digestive.

Chiar dacă nu par a fi conectate în mod direct, igiena orală corectă păstrează un impact asupra sănătății pancreasului și a sistemului digestiv, în ansamblu. Prin combaterea răspândirii bacteriilor din cavitatea orală și prin susținerea funcției masticatorii corecte, sănătatea pancreasului și a ficatului este protejată pe termen lung. Astfel, dezvoltarea unei rutine de igienă orală, inclusiv periajul de două ori pe zi, folosirea zilnică a aței dentare și vizitele regulate la medicul stomatolog, nu doar că menține sănătatea dentară și protejează dinții naturali de carii, dar contribuie și la sănătatea aparatului digestiv și susține funcționarea normală a pancreasului, în vederea absorbției eficiente a nutrienților din alimente.

Photo: Unsplash

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Corina Cusa jfif
image
image
image
image
image
image
felii de pepene verde jpeg
corcoduse
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
Horoscop - zodii - zodiac FOTO Shutterstock
zodii norocoase jpg
dovlecei pane pixabay jpg
horoscop compatibilitate jpg
neversea 2024 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net