3 soluții pentru înlocuirea dinților lipsă

Ultima actualizare:

Pierderea unui dinte sau a mai multora este o problemă care te poate afecta atât la nivel fizic, cât și psihic. Problemele de masticație și, implicit, tulburările de alimentație, cele de vorbire, durerile la nivelul maxilarului, retracția gingivală și alveolară sunt numai câteva dintre posibilele consecințe ale pierderii bruște a unui dinte.

Sursa foto: Freepik
Sursa foto: Freepik

În plus, după un anumite timp, în cazul pierderii mai multor dinți, pot apărea deformări faciale, care pot afecta psihic pacientul. Totuși, există mai multe soluții de a preveni astfel de complicații. Mai jos ai prezentate principalele opțiuni, care te pot ajuta să îți păstrezi o stare bună a sănătății orale.  

Implantul dentar 

De departe, cea mai eficientă soluție pentru înlocuirea dinților lipsă, în prezent, este un implant dentar. Medicul stomatolog inserează mai întâi, sub anestezie locală, un șurub, adică o rădăcină artificială în osul maxilarului. Dispozitivul medical este realizat din titan, un material care nu provoacă nicio reacție alergică și care, de obicei, se integrează fără probleme în os.

După osteointegrare, etapă care poate dura 1-3 luni, medicul stomatolog va înșuruba un bont, pe care apoi va plasa o coroana dentara. Implantul are o durată de viață aproape totală, în schimb, coroana ar putea necesita să fie schimbată la aproximativ 15 ani.

Implantul dentar are aspectul și funcționează ca un dinte natural, iar rata de succes a procedurii este de aproximativ 95%. Implantul nu este, însă, o opțiune pentru cei cu vârsta sub 18 ani, deoarece specialiștii preferă să aștepte încheierea creșterii osoase.  

Puntea dentară 

Aceasta este o proteză fixă ​​alcătuită din unul sau mai mulți dinți artificiali. Puntea dentară nu este ancorată în gingie, ci de doi dinți sănătoși. Puntea dentară este, de obicei, alcătuită din trei sau mai multe coroane lipite împreună.

Coroana sau coroanele din centrul punții înlocuiesc dinții lipsă. Coroanele din capete sunt goale, fiind destinate să acopere dinții adiacenți celor lipsă. Această soluție este posibilă, în general, doar atunci când dinții învecinați sunt solizi, iar gingiile sunt sănătoase, pentru că puntea pune presiune pe acești dinți.

Dacă unul dintre dinții de suport nu este perfect sănătos, acesta este devitalizat și tratat. În toate cazurile, ambii dinți din capete sunt șlefuiți, respectiv smalțul este îndepărtat, pentru ca medicul să poată pune coroanele dentare.

În general, o punte dentară are un  termen de valabilitate de aproximativ zece ani. Ea trebuie să fie schimbată pentru că, în timp, structura dinților se modifică, iar gingiile se pot retracta. 

Proteza dentară 

Proteza dentară poate să fie parțială sau totală, iar acest aspect depinde de numărul de dinți lipsă. Proteza cu structură metalică este folosită mai ales atunci când lipsesc mai mulți dinți, indiferent că sunt unul lângă altul sau nu.

Pentru a o fixa, proteza dentară are niște cârlige mici, care se sprijină pe dinții naturali sau pe gingii. Dispozitivul medical poate să fie purtat atât pe ​​maxilarul superior, cât și pe cel inferior și este detașabil. Protezele dentare au evoluat mult în ultimii ani și nu mai seamănă cu cele ale bunicilor.

În prezent, sunt aproape invizibile și imită perfect dinții naturali și gingiile. Însă, un dezavantaj al protezei dentare rămâne acela că se poate mișca în timpul meselor, iar un altul este acela că, nefiind implantată în osul maxilar, acesta se va resorbi în timp. De asemenea, o proteza dentară trebuie să fie schimbată la aproximativ cinci ani, deoarece, în timp, gingiile se modifică.  

Lipsa unui dinte poate să afecteze echilibrul întregii danturi, deoarece procesul de masticație va suferi modificări. În plus, dinții din vecinătate au tendința de a se deplasa în spațiul rămas gol, iar, în timp, structura și forma acestora se pot modifica, ducând la apariția altor probleme stomatologice.

În concluzie, pentru a evita să te expui la astfel de riscuri și consecințe, nu este nevoie decât de o vizită la medicul dentist, care îți va putea face cele mai bune recomandări în acest sens.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
zodii horoscop jpg
horoscop 2025 jpg
horoscop jpg
zodii pixabay jpg
11 gogosi shutterstock 26518309 jpeg
ciorba radauteana1 jpeg
zodii meteoriti png
zodii care isi schimba viata dupa sf andrei jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net