Alimentația corectă în prag de sărbători. Ce recomandă specialiștii și ce preparate să eviți anul acesta
În prag de sărbători, alimentația corectă rămâne un aspect important pentru menținerea sănătății și a stării de bine generale.
Kilogramele în plus pot reprezenta o problemă, mai ales în prag de sărbători, atunci când este bine să acordăm o atenție specială preparatelor alimentare pe care le consumăm. În acest context este bine să aflăm mai multe și despre obezitate în general și efectele ei asupra calității vieții. De altfel, specialiștii folosesc grade de obezitate plecând de la indicele de masă corporală (IMC) ca măsură de referință.
Ce să știi despre kilogramele în plus și ce legătură există cu gradele de obezitate
Obezitatea ușoară (gradul I) se situează între un IMC de 30 și 34,9, obezitatea moderată (gradul II) între 35 și 39,9, iar obezitatea severă (gradul III) începe de la un IMC de 40 sau mai mult.
Important de știut este faptul că cu cât gradul de obezitate este mai mare, cu atât crește riscul pentru afecțiuni acute precum diabetul, bolile de inimă și hipertensiunea arterială.
În timpul sărbătorilor, indiferent de greutatea pe care o avem, recomandarea principală este să se evite excesele, să se consume alimente sănătoase și să se țină cont de porțiile consumate la fiecare masă. Este important să ne bucurăm de mesele festive, dar cu responsabilitate, pentru a ne menține starea de bine.
De altfel, specialiștii în nutriție oferă mai multe recomandări pentru a ne bucura de mesele festive într-un mod sănătos:
Secretul constă în echilibru
Este bine să se mențină echilibrul în consumul de alimente. Include legume proaspete, carne slabă și surse de proteine, dar evită excesul de carbohidrați și alimente bogate în grăsimi saturate.
Consumă porții moderate
Nu exagera cu porțiile de mâncare. Este mai bine să savurezi micile gustări festive în cantități moderate. Poți gusta din fiecare fel de mâncare, însă fără a exagera. Este mai bine să mănânci mai des, dar în cantități mici.
Nu uita să incluzi alimente bogate în fibre
Include alimente bogate în fibre, cum ar fi legumele și fructele, pentru a menține senzația de sațietate și pentru a preveni supraîncărcarea organismului. Consumă fructele dulci dimineața și după masa principală. Evită să mănânci fructe seara, înainte de somn.
Evită excesul de dulciuri
În preajma sărbătorilor obișnuim să primim multe dulciuri. În plus, pregătim cozonaci, prăjituri și alte deserturi cu conținut ridicat de zahăr. Torturile, prăjiturile și bomboanele pot fi tentante, dar încearcă să le consumi cu moderație.
Hidratarea este importantă
Nu uita să te hidratezi adecvat cu apă sau cu băuturi neîndulcite. Alcoolul și băuturile zaharoase ar trebui limitate sau consumate cu moderație mai ales atunci când alimentația este solicitantă pentru sistemul digestiv.
Gătește sănătos
Alege metode de gătire sănătoase, cum ar fi coacerea, fierberea sau gătirea la aburi, în locul prăjirii în ulei.
Așa cum aflăm și de aici, preparatele de evitat includ alimentele procesate, bogate în zahăr, grăsimi și sare, precum și excesul de alimente prăjite sau foarte bogate în calorii. Acordă atenție la consumul de aperitive nesănătoase și de băuturi răcoritoare îndulcite.
Dacă respecți sfaturile de mai sus și dacă ai grijă să mănânci cumpătat, în porții mici și dese, vei evita să ieși din sărbători cu kilograme în plus. Mai mult, te vei simți mai bine, mai odihnit și mai energic.
Photo: Unsplash